MEDICINA

Meghökkentő kutatási eredmény: Ezt teszi egészségünkkel a fekete kávé

Tanulmányok sora foglalkozik a kávéivás és a rák kapcsolatával. De vajon mi az igazság? Veszélyes a fekete ital az egészségünkre, vagy inkább segít megelőzni a betegséget? Egy új kutatás elárulja!
címkék:
  • Szerző: Ripost

A tudományos világot megosztja a fekete kávé: egyesek állítják, hogy az ital egészségtelen, más kutatások viszont arra utalnak, hogy a rendszeres kávéfogyasztásnak egyenesen rákmegelőző hatása lehet. A legújabb tanulmány viszont igyekszik tiszta vizet önteni a pohárba: eszerint a kávéivásnak sem károsító, sem pedig védő hatása nincs.

A rákos megbetegedésekről még mindig nem tudunk eleget. A kockázati tényezők listája a genetikától a napsugárzásig, az ülő életmódtól az alkoholfogyasztásig terjed, de még mindig nem teljes. A dohányzásról már bizonyították, hogy ok-okozati összefüggésben áll a daganatok kialakulásával, a betegségek akár 40 százalékáért is felelős lehet.

A kutatók régóta vitatkoznak azon, hogy vajon a kávé növeli-e a kockázatot ebből a szempontból. Más vizsgálatok megvédik a kávét, és kiemelik a benne levő antioxidánsok védő hatását, ha mérsékelt mennyiségben fogyasztjuk. Ezek a kutatások általában napi legfeljebb három csészényit ajánlanak.

Az ellenzők a kávé pörkölése során létrejövő vegyületet, az akrilamidot tartják különösen veszélyesnek. Ez a vegyület a magas hőmérsékleten előállított élelmiszerekben van jelen, például egyes süteményfélékben, burgonyachipsekben és a pörkölt kávéban. Az akrilamid nagy mennyiségben valóban veszélyes lehet, de a kávéban jelen levő kis mennyiség veszélyességét még nem bizonyították.

Az ausztrál University of Queensland egyetem kutatói most egy 316 497 ember adatait tartalmazó adatbázist elemeztek. A résztvevők közül 46 155 embernél diagnosztizáltak rákot, közülük pedig 7000 halt bele a betegségbe. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a résztvevők közül a rendszeres kávéfogyasztók mennyi kávét ittak, de az tény, hogy a tanulmány szerint a kávénak semmilyen hatása nem volt a betegség előfordulásának kockázatára nézve. E kutatás szerint a kockázat szempontjából nincs jelentősége annak, hogy elhagyjuk-e a rendszeres reggeli kávénkat, vagy továbbra is ezzel indítjuk a napot.

Forrás: Daily Mail

címkék:
És ezeket olvastad már?