Az "Angyalok is esznek babot" állítja az 1973-as Bud Spencer-film címe, ami az egyik legkorábbi és egyben az egyik legsikeresebb alkotás volt a színész hosszú karrierje alatt. A magyarokhoz különösen közel állt a nagy étvágyú, és nagy pofozkodó, barátságos medve, nem véletlen hát, hogy a Corvin-negyedben még szobrot is állítottak az elhunyt sztárnak. Filmjeit és örökbecsű mondatait a mai napig idézik a rajongók, mi pedig most úgy döntöttük, hogy megosztjuk veletek az ikonikus hagymás bab receptjét, amelyről több filmjében is elhangzott, hogy a kedvenc finomsága.
A legjobb hagymás bab receptjét a Mindmegette konyháján készítették el a számunkra, és az ő jótanácsaikkal látunk el titeket is, hogy biztos elégedettek legyetek az étkezőasztalnál.
Kezdjük az alapanyagokkal:
20 dkg húsos szalonna
2 fej vöröshagyma
1 db babérlevél
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál mustár
1 evőkanál Worcestershire-szósz
1 csapott evőkanál pirospaprika
1 . paradicsomszósz
60 dkg konzervbab
só
bors
És jöhet a recep:
Előkészítjük az alapanyagokat, a szalonnát felkockázzuk, a hagymát félfőre vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk és felszeleteljük.
Egy serpenyőben közepes hőmérsékleten elkezdjük a szalonnát pirítani, ha már kissé kiengedte a zsírját, és pirulni kezdett, hozzáadjuk a hagymát és fűszerezzük babérlevéllel.
Ha a hagyma kissé karamellizálódott és enyhén megpirult, hozzáadjuk a fokhagymát, és 2-3 percig kevergetve tovább dinszteljük.
A serpenyőben kis helyet alakítunk ki, ide kanalazzuk a mustárt, ezt is enyhén megpirítjuk, majd az egészet összekeverjük. Fűszerezzük a Worcestershire-szósszal, pirospaprikával, ezzel is alaposan összeforgatjuk a szalonnás-hagymás alapot, végül hozzáadjuk a paradicsompürét.
Elkeverjük, majd jöhet a konzervbab, amit egy kevés lével együtt öntünk az alaphoz. A hagymás babot ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és forrás után 5-6 perc alatt alacsony lángon készre főzzük.
Az egész folyamatról készített egy videót is a mindmegette konyhája, amelyet itt tudtok megtekinteni: