Létrehozva: 2022.03.19.
Módosítva: 2022.03.19.

Húsmentes, laktató finomságok: Isteni receptek böjt idejére

Egyáltalán nem kell koplalni böjti időszakban, sőt, ilyenkor tényleg változatosan étkezhetünk! A húsmentes ételeket gyorsan és egyszerűen lehet elkészíteni, és egytől egyik finomak!

A tavaszi nagyböjt közepén járunk, a keresztények ilyenkor a húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. A régi időkben a böjt fő célja a testi-lelki megújulás volt, és ez most sincs másképpen. Persze nemcsak vallásos okok miatt tanácsos szerényebben étkezni tavasz elején. Szervezetünk ilyenkor kifejezetten hálás, ha zöldségekkel, könnyű fogásokkal segítjük a megújulásban. Ráadásul így az elmúlt hónapokban megcsappant vitaminkészletünket is feltölthetjük. 

Fotó: Pixabay.com

Szerencsére a brokkoli, a karfiol, a cékla mellett egyre több friss zöldséggel számolhatunk: jön a retek, az újhagyma, a spenót, a zsenge cukkini és a sok friss salátaféle. Nincs, akit ne ragadna magával a színek, illatok tavaszi változatossága! Akik korábban úgy érezték, hogy csak hússal tudnak jól lakni, most meglepődve tapasztalhatják, hogy mennyi finomságot lehet kihozni zöldségekből! Előfordulhat persze, hogy nehezen jutnak eszünkbe böjtös ötletek, ezért most mutatunk néhány remek receptet!

Fontos szabály

Érdemes ügyelni arra, hogy böjt alatt ne legyen egyoldalú a táplálkozásunk! A zöldségek mellett érdemes tejtermékeket, gabonákat, különféle tésztákat, halat fogyasztani. Az édességeket kerüljük, és nem árt ilyenkor visszafogni az alkoholfogyasztást.  

 

Spenótos-sajtos rakott tészta

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 főre):

  • 50 dkg spenót
  • 25 dkg lasagne
  • 20 dkg trappista sajt, reszelve
  • 7.5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • szerecsendió

Így készül: 

  1. A besamelmártáshoz olvasszuk fel a vajat, szórjuk bele a lisztet, és öntsük fel langyos tejjel. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, forraljuk össze, majd húzzuk le a tűzről.
  2. A spenótot kevés olajon fonnyasszuk meg a zúzott fokhagymával.
  3. Egy tepsit kenjünk ki besamellel, helyezzünk rá egy réteg tésztalapot, erre kerüljön a spenót, egy kevés reszelt sajt, majd ismét besamel. Rétegezzük tovább a hozzávalókat, legfelülre tészta kerüljön. Öntsük rá a maradék besamelt, és szórjuk meg a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 perc alatt készre sül. Tipp: Használhatunk mozzarella sajtot is!

 

 

Zöldfűszeres gombás rizottó

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók 4 főre:

  • 20 dkg gomba
  • 15 dkg rizottórizs
  • 5 dl húsleves
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 1 dl fehérbor
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 cikk fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 ág kakukkfű
  • olívaolaj
  • só, bors

 

Így készül: 

A felaprított hagymát pirítsuk le kevés olajon. Adjuk hozzá a rizst és a préselt fokhagymát, 1 percig pirítsuk együtt, majd öntsük fel a húslevessel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Miközben a rizs megpuhul, egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk le a gombát. Amikor a rizs már majdnem jó (kb 10-12 perc), öntsük nyakon a borral, adjuk hozzá a gombát és a kakukkfüvet. Szórjuk meg a parmezánnal, és már tálalhatjuk is. 

 

 

Tavaszi saláta szadellával

 

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

Hozzávalók

  • 1 szardínia konzerv
  • 2 krumpli, megfőzve, felkockázva
  • 10 dkg ceruzabab, fagyasztott, megfőzve
  • ½ fej római saláta
  • 10 dkg mini paradicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • ½ citrom
  • só, bors, olíva olaj, balzsamecet
  • 4 tojás
  • kapor

Így készül:

Az előkészített zöldségeket vágjuk fel és keverjük össze. Adjuk a salátához a tojást és a halat, majd csepegtessünk az egészre balzsamecettel kikevert olívát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kaporlevelekkel díszítsük. 

 

Zöldborsókrémleves 

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 nagy zacskó fagyasztott zöldborsó (800 g)
  • 5 dkg vaj
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 liter csirkealaplé / vízzel is készülhet
  • 2 dl tejszín

Így készül:

Pirítsuk meg vajon a zúzott fokhagymát, adjuk hozzá a zöldborsót. Néhány percig pároljuk, majd öntsük hozzá az alaplevet - leveskockából is jó. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kb. 15 perc alatt főzzük puhára borsót, majd turmixoljuk össze. Tejszínnel dúsíthatjuk. Kínáljuk pirítóssal vagy reszelt sajttal. Kevés mentalevél vagy petrezselyemzöld igen jól áll neki!

 

Sült cékla joghurtos öntettel

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 3 fej cékla
  • pici olaj
  • só, bors
  • 2 dl joghurt
  • 1 cikk fokhagyma
  • citrom
  • kapor

Így készül:

Pucoljuk meg és vágjuk hasábokra a céklát, majd terítsük el sütőpapírral borított tepsiben. Sózzuk meg, locsoljuk meg kevés olajjal, majd toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe. 10 perc után forgassuk át a cékladarabokat a tepsiben, és hagyjuk szépen megsülni. Tálaláskor locsoljuk meg a fokhagymával, sóval, borssal ízesített joghurttal. Nyomjunk rá citromot, díszítsük kaporral.

 

Gyömbéres sárgarépa leves

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

 

Hozzávalók:

  • 1 csokor friss sárgarépa
  • 1 db krumpli
  • 1 fej hagyma
  • 2 ek. frissen reszelt gyömbér
  • 1 narancs
  • 1-2 szál újhagyma
  • 2 db leveskocka
  • 8 dl víz
  • olívaolaj
  • só, bors

Így készül

  1. A finomra vágott hagymát pirítsuk le kevés olajon, adjuk hozzá a gyömbért, majd ebbe az alapba forgassuk bele az aprított zöldségeket, és tegyük hozzá a leveskockát. Öntsük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és hagyjuk főni.
  2. Ha megpuhult a répa és a krumpli, botmixerrel pürésítsük a levest. Ha kicsit darabosra hagyjuk, még izgalmasabb lesz! Ízlés szerint egy kis tejszínt is adhatunk hozzá.
  3. Adjuk hozzá a narancs reszelt héját és facsart levét. Utolsó kóstolás, ízek igazítása, és kész is!
  4. Karikára vágott újhagymával és petrezselyemzölddel egyszerűen szuper! Nyomhatunk rá citromot is, úgy még finomabb! Kínáljunk hozzá zöldségcsipszet!

 

Brokkoli főzelék répával

Fotó: Markovics Gábor

Hozzávalók

  • 1 csokor friss sárgarépa
  • 1 fej brokkoli
  • 1 cs petrezselyem
  • 1-2 ek liszt
  • tejszín vagy tejföl
  • 5 dkg vaj
  • só, bors

Így készül: 

Sós vízben félpuhára főzzük a felaprított zöldségeket, majd könnyű habarással besűrítjük. Szójuk meg petrezselyemmel, így finom illatos és zamatos lesz. 

Zöldségfasírt

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók

  • 1 fej karfiol
  • 1 db zsemle
  • 3 cikk fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • só, bors
  • napraforgóolaj, a sütéshez

 

Így készül

  1. Főzzük meg a karfiolt sós vízben. Szűrjük le, villával nyomkodjuk össze, hagyjuk hűlni.
  2. A zsemlét áztassuk langyos vízbe, nyomkodjuk ki, adjuk hozzá a tojást, a kihűlt karfiolpépet, a lereszelt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk. Dolgozzuk össze a masszát. Ha túlságosan lágy, zsemlemorzsával sűríthetjük.
  3. A kész fasírtgolyókat hempergessük zsemlemorzsába, majd olajban süssük ki. Készíthetjük forró levegős sütőben is.

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek