kulcsár edina
Egyáltalán nem kell koplalni böjti időszakban, sőt, ilyenkor tényleg változatosan étkezhetünk! A húsmentes ételeket gyorsan és egyszerűen lehet elkészíteni, és egytől egyik finomak!
A tavaszi nagyböjt közepén járunk, a keresztények ilyenkor a húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. A régi időkben a böjt fő célja a testi-lelki megújulás volt, és ez most sincs másképpen. Persze nemcsak vallásos okok miatt tanácsos szerényebben étkezni tavasz elején. Szervezetünk ilyenkor kifejezetten hálás, ha zöldségekkel, könnyű fogásokkal segítjük a megújulásban. Ráadásul így az elmúlt hónapokban megcsappant vitaminkészletünket is feltölthetjük.
Szerencsére a brokkoli, a karfiol, a cékla mellett egyre több friss zöldséggel számolhatunk: jön a retek, az újhagyma, a spenót, a zsenge cukkini és a sok friss salátaféle. Nincs, akit ne ragadna magával a színek, illatok tavaszi változatossága! Akik korábban úgy érezték, hogy csak hússal tudnak jól lakni, most meglepődve tapasztalhatják, hogy mennyi finomságot lehet kihozni zöldségekből! Előfordulhat persze, hogy nehezen jutnak eszünkbe böjtös ötletek, ezért most mutatunk néhány remek receptet!
Fontos szabály
Érdemes ügyelni arra, hogy böjt alatt ne legyen egyoldalú a táplálkozásunk! A zöldségek mellett érdemes tejtermékeket, gabonákat, különféle tésztákat, halat fogyasztani. Az édességeket kerüljük, és nem árt ilyenkor visszafogni az alkoholfogyasztást.
Hozzávalók (4 főre):
Így készül:
Hozzávalók 4 főre:
Így készül:
A felaprított hagymát pirítsuk le kevés olajon. Adjuk hozzá a rizst és a préselt fokhagymát, 1 percig pirítsuk együtt, majd öntsük fel a húslevessel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Miközben a rizs megpuhul, egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk le a gombát. Amikor a rizs már majdnem jó (kb 10-12 perc), öntsük nyakon a borral, adjuk hozzá a gombát és a kakukkfüvet. Szórjuk meg a parmezánnal, és már tálalhatjuk is.
Hozzávalók
Így készül:
Az előkészített zöldségeket vágjuk fel és keverjük össze. Adjuk a salátához a tojást és a halat, majd csepegtessünk az egészre balzsamecettel kikevert olívát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kaporlevelekkel díszítsük.
Hozzávalók:
Így készül:
Pirítsuk meg vajon a zúzott fokhagymát, adjuk hozzá a zöldborsót. Néhány percig pároljuk, majd öntsük hozzá az alaplevet - leveskockából is jó. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kb. 15 perc alatt főzzük puhára borsót, majd turmixoljuk össze. Tejszínnel dúsíthatjuk. Kínáljuk pirítóssal vagy reszelt sajttal. Kevés mentalevél vagy petrezselyemzöld igen jól áll neki!
Hozzávalók:
Így készül:
Pucoljuk meg és vágjuk hasábokra a céklát, majd terítsük el sütőpapírral borított tepsiben. Sózzuk meg, locsoljuk meg kevés olajjal, majd toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe. 10 perc után forgassuk át a cékladarabokat a tepsiben, és hagyjuk szépen megsülni. Tálaláskor locsoljuk meg a fokhagymával, sóval, borssal ízesített joghurttal. Nyomjunk rá citromot, díszítsük kaporral.
Hozzávalók:
Így készül
Hozzávalók
Így készül:
Sós vízben félpuhára főzzük a felaprított zöldségeket, majd könnyű habarással besűrítjük. Szójuk meg petrezselyemmel, így finom illatos és zamatos lesz.
Hozzávalók
Így készül