Létrehozva: 2022.02.23.

Így kell tavasszal ültetni a fokhagymát

Sokan úgy tudják, az ősz az ideje, és most már nincs értelme ültetni. Pedig ez nagyon nem így van! Mutatjuk, miért érdemes elduggatnod most, és azt is, hogyan.

Nem kérdés, miért éri meg fokhagymát ültetni a saját kiskertbe: a boltokban mindig is drága volt, és a hazainak sokkal intenzívebb, aromásabb íze van. Alapvetően a legtöbben ősszel duggatják a fokhagymát, hogy korán szüretelhessék az idei termést, ezért sokan tavasszal nem is próbálkoznak vele – ami hiba, hiszen ilyenkor is érdemes fokhagymát ültetni.

Fotó: Pixabay.com

Tovább eltartható

Más fajtát kell választani a tavaszi ültetéshez, mint az őszihez, ezt mindenképpen figyelembe kell venni, amikor kiválasztod, hogy milyet szeretnél duggatni. A legelterjedtebb tavaszi fokhagymák a GK Lelexír és a Toscanor, ezeket vetőmagokat árusító üzletekben be tudod szerezni. Ez akkor fontos szempont, ha szeretnéd, ha egész télen elállna a termésed, hiszen mindkét fajta egyik fő jellemzője a hosszú eltarthatóság. Az ősszel duggatott fokhagyma hamarabb terem és nagyobb ugyan, de egész télen át nem lehet eltárolni – sokan ezért választják a tavaszi ültetést is. Ha nem szempont, hogy a pincében elálljon, mert például megpucolva lefagyasztod, vagy más módon tartósítod a termést, akkor a fokhagyma ültetés legegyszerűbb módja, ha a boltban vásárolt fejet szeded gerezdjeire, és az ülteted ki a kertbe.

Jobban bírja a szárazságot

A fokhagyma alapvetően igénytelen, hiszen túléli a legnagyobb hidegeket, és jól viseli a hőingadozást is. A tavaszi ültetésű fokhagyma valamivel jobban bírja a szárazságot, mint az őszi, de arra készülj fel, hogy kisebb termése lesz, mint az őszinek. Az ültetés ideje február vége, március eleje, így már érdemes előkészíteni neki a helyet.

Fotó: Pixabay.com

A legjobb a hűtőben tárolt fokhagyma

Ha kiválasztottad a fejeket, amikből ültetni akarsz, alaposan nézd át őket: ne legyen rajtuk betegségre utaló jel, és azokat se használd, amik elkezdtek kihajtani. Fontos, hogy ne bontsd szét előre, a gerezdeket közvetlenül ültetés előtt válaszd szét, mert ha szétszedve tárolod őket, könnyebben bepenészednek. A legtöbb esetben a nem megfelelő alapanyag-választás és a rosszul sikerült ültetés áll a sikertelen fokhagymatermesztés hátterében, ezért, bár igénytelen növényről van szó, a duggatást nagyon gondosan kell végezni. A fokhagyma szereti, ha az ültetés előtt hideghatás éri, ezért ültetés előtt pár hétre érdemes a hűtőbe tenni a fejeket.

Fotó: Shutterstock

Csak az ép gerezdeket ültesd el

Amikor kiválasztod a helyet, arra figyelned kell, hogy ne kerüljön közvetlenül hagyma vagy fokhagyma után a földbe, hiszen könnyebben megtalálják a kórokozók, kártevők – elég csak a hagymalégyre gondolni. Emellett fontos, hogy soha ne ültesd frissen trágyázott talajba a fokhagymát. Ültetés előtt készítsd elő a talajt, vagyis ásd fel mélyen; majd válogasd ki a gerezdeket: csak az épeket és a nagyobbakat használt fel az ültetéshez. A fokhagyma ültetési mélysége 3-6 centiméter, a tőtávolság 10 centi. A sorok között hagyj legalább 25 cm helyet, hogy könnyen tudd művelni majd a területet. Ezután már csak gondoznod kell: a vízigénye nem nagy, de szebb lesz a termés, ha szárazság esetén meglocsolod. A tavaszi fokhagyma július végére érik be: ekkor sárgulni kezd a lombja, majd elszárad. Ilyenkor minél előbb szedd fel, és szárítsd ki.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter - videó

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Maximilian Steinmann

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!