kulcsár edina
A jövõ zöldsége! A legvadabb kánikulát is kibírja ez a fajta! Most vesd el, és késõ õszig eheted az értékes levélzöldséget. Tele van vitaminnal, ásványi anyaggal, miközben energiatartalma nagyon alacsony. Ha öntözöd, hetente csipegetheted a háromszögletû levelecskéket.
Ez lesz a jövő levélzöldség növénye, mert biztonságosan, gazdaságosan és egyszerűen termelhető. Igénytelen, jól hasznosítja a vizet, eltűri a kánikulai hőséget és a szárazságot.
A közönséges spenót kényes, időszakos zöldség, a tavaszi szüretelés után nyáron már fölmagzik, élvezhetetlenné válik. Ezzel szemben az új-zélandi tengerpartokról, sivatagokból származó névrokona csak ősszel hajt magszárba, ám még akkor is lecsipegethetők, fogyaszthatók a háromszögletű levelecskék.
Az új-zélandi futóspenót egynyári növény, de magját ősszel megérleli, elszórja.
Ha egyszer elveted a kertben, tavasszal újra és újra, magától kikel.
Ezért hisszük, hogy évelő növény.
Most érdemes vetni. Természetes trágyával készítsd elő a talajt. Nitrogénben gazdag földre van szüksége, de műtrágyázni nem tanácsos.
12 Celsius-fok alatt nem csírázik ki. 18-30 fokon 10-28 nap alatt kicsírázik. Vetés előtt a magokat érdemes 24 órán át áztatni.
Ha rendszeresen öntözzük, hetente lehet szüretelni, egészen az első fagyokig.
A fiatal hajtásvégeket kell leszedni. Ha lecsípjük róla a húsos leveleket, azzal csak serkentjük a növényt az újabb hajtások fejlesztésére.
Bár nem rokona a spenótnak, a levelek íze és tartalma hasonlít.
Vitaminokban, ásványi anyagokban rendkívül gazdag növény.
Főleg B2-vitamin, béta-karotin, vas, magnézium, kálium, kalcium, fehérje található benne.
Tartalmaz még: C-vitamint, B1--és B3 vitamint, foszfort.
Kiválóan alkalmas a diétás étkezéshez, mert energiában szegény.
Salátának, főzeléknek, bármilyen köretnek, tölteléknek kiváló, akárcsak kedvencünk, a spenót.