Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2019.09.13.

Itt a szezonja: Sósan és édesen is zseniális a körte

A körte szerencsére egy megfizethető őszi gyümölcs, így bátran kísérletezhetünk ezzel a különleges ízű finomsággal. Íme, három egyszerű recept.

Szerző Sors Edina

1. Körtesaláta


Fotó: 123 rf

Hozzávalók:

  • 2 db körte, apró kockára vágva
  • 1 zacskó rukkola, vagy saláta levél rukkolával összekeverve
  • 1/2 bögre dió
  • 10 dkg kéksajt
  • Öntet:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1/4 bögre citromlé
  • só, bors
  • Elkészítés:

  • Pirítsuk meg a diót egy kevés olíva olajon serpenyőben.
  • 2. Keverjük össze egy tálban a salátát, rukkolát, apróra vágott körtét és sajtot. Ha kész a dió, szórjuk a tetejére.

    3. Egy pohárba keverjük össze az öntet hozzávalóit és locsoljuk meg vele a salátát.

    Jó étvágyat!

    2. Körtés pizza


    Fotó: 123 RF

    Hozzávalók:

    Pizzatészta:

  • 500 g finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 0.5 teáskanál cukor
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • ízlés szerint só
  • Feltét:

  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma

  • 1 ek. mustár
  • 3 bazsalikomlevél
  • 1/4 csésze fehérbor ecet
  • 1/2 csésze olívaolaj
  • 2 db körte
  • 15 dkg rokfort sajt
  • 10 dkg mozzarella sajt
  • pirított dió, kesudió, magvak ízlés szerint
  • só, bors
  • Elkészítés:

    1. A langyos víz felébe morzsoljuk el az élesztőt, kavarjuk össze. Adjunk hozzá két evőkanál lisztet, és hagyjuk 15 percig érni, amíg habos nem lesz a teteje.

    2. Ezután a liszthez öntsük hozzá a kovászt, a maradék vizet és az olívaolajat, majd alaposan dolgozzuk össze a tésztát.

    3. Végül tegyük lisztezett deszkára és még gyúrjuk 10 percig. Szedjük a tésztát 2-3 részre, majd a formáljunk belőlük zsemléket, és 45 percig letakarva hagyjuk kelni. Ha letelt az idő egyenként gyúrjuk át a gombócokat, és újabb 45 percig pihentessük. Közben készítsük el a feltétet.

    4. A fokhagymát, a mustárt, a bazsalikomot és az ecetet robotgépben turmixoljuk össze, tegyük hozzá az olívaolajat. Ízesítsük sóval, borssal.

    5. A tésztát nyújtsuk ki, kenjük meg a fokhagymás szósszal, tegyük rá a körtét, mozzarellát és a magokat. 220 fokon előmelegített sütőben süssük barnára. Mielőtt a tészta teljesen megsülne, rakjuk rá a kék sajtot is.

    Jó étvágyat!

    3. Csokis körtetorta


    Fotó: 123 RF

    Hozzávalók:

  • 2-3 puhább körte
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 3 dkg kakaópor
  • 15 dkg liszt
  • 1 dl meleg víz
  • 4 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • vaj és liszt a formához
  • Mázhoz:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 dl natúr joghurt
  • 4-5 dkg kakaópor
  • Elkészítés:

    1. A tortaformát vajazzuk és lisztezzük ki!

    2. Keverjük simára a meleg vizet, az olvasztott vajat és a kakaóport. A lisztet, a sütőport, a cukrot és a vaníliás cukrot öntsük össze, adjuk hozzá a kakaós péphez, majd végül a tejfölt és a tojást is keverjük bele.

    3. Az így kapott masszát töltsük a tortaformába, és nyomkodjuk bele a meghámozott, apróra vágott körtéket. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15 percig, majd 160 fokra vegyük a hőmérsékletet, és további 20-25 percig süssük!

    4. A csokimáz hozzávalóit kis lángon addig keverjük, míg a vaj teljesen el nem olvad. Nem kell teljesen felmelegíteni. Ha kihűlt, kenjük a torta tetejére.

     

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek