RETRO RÁDIÓ

Itt a szezonja: Sósan és édesen is zseniális a körte

Itt a szezonja: Sósan és édesen is zseniális a körte
Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2019. 09. 13. 17:15

A körte szerencsére egy megfizethető őszi gyümölcs, így bátran kísérletezhetünk ezzel a különleges ízű finomsággal. Íme, három egyszerű recept.

1. Körtesaláta


Fotó: 123 rf

Hozzávalók:

  • 2 db körte, apró kockára vágva
  • 1 zacskó rukkola, vagy saláta levél rukkolával összekeverve
  • 1/2 bögre dió
  • 10 dkg kéksajt
  • Öntet:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1/4 bögre citromlé
  • só, bors
  • Elkészítés:

  • Pirítsuk meg a diót egy kevés olíva olajon serpenyőben.
  • 2. Keverjük össze egy tálban a salátát, rukkolát, apróra vágott körtét és sajtot. Ha kész a dió, szórjuk a tetejére.

    3. Egy pohárba keverjük össze az öntet hozzávalóit és locsoljuk meg vele a salátát.

    Jó étvágyat!

    2. Körtés pizza


    Fotó: 123 RF

    Hozzávalók:

    Pizzatészta:

  • 500 g finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 0.5 teáskanál cukor
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • ízlés szerint só
  • Feltét:

  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma

  • 1 ek. mustár
  • 3 bazsalikomlevél
  • 1/4 csésze fehérbor ecet
  • 1/2 csésze olívaolaj
  • 2 db körte
  • 15 dkg rokfort sajt
  • 10 dkg mozzarella sajt
  • pirított dió, kesudió, magvak ízlés szerint
  • só, bors
  • Elkészítés:

    1. A langyos víz felébe morzsoljuk el az élesztőt, kavarjuk össze. Adjunk hozzá két evőkanál lisztet, és hagyjuk 15 percig érni, amíg habos nem lesz a teteje.

    2. Ezután a liszthez öntsük hozzá a kovászt, a maradék vizet és az olívaolajat, majd alaposan dolgozzuk össze a tésztát.

    3. Végül tegyük lisztezett deszkára és még gyúrjuk 10 percig. Szedjük a tésztát 2-3 részre, majd a formáljunk belőlük zsemléket, és 45 percig letakarva hagyjuk kelni. Ha letelt az idő egyenként gyúrjuk át a gombócokat, és újabb 45 percig pihentessük. Közben készítsük el a feltétet.

    4. A fokhagymát, a mustárt, a bazsalikomot és az ecetet robotgépben turmixoljuk össze, tegyük hozzá az olívaolajat. Ízesítsük sóval, borssal.

    5. A tésztát nyújtsuk ki, kenjük meg a fokhagymás szósszal, tegyük rá a körtét, mozzarellát és a magokat. 220 fokon előmelegített sütőben süssük barnára. Mielőtt a tészta teljesen megsülne, rakjuk rá a kék sajtot is.

    Jó étvágyat!

    3. Csokis körtetorta


    Fotó: 123 RF

    Hozzávalók:

  • 2-3 puhább körte
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 3 dkg kakaópor
  • 15 dkg liszt
  • 1 dl meleg víz
  • 4 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • vaj és liszt a formához
  • Mázhoz:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 dl natúr joghurt
  • 4-5 dkg kakaópor
  • Elkészítés:

    1. A tortaformát vajazzuk és lisztezzük ki!

    2. Keverjük simára a meleg vizet, az olvasztott vajat és a kakaóport. A lisztet, a sütőport, a cukrot és a vaníliás cukrot öntsük össze, adjuk hozzá a kakaós péphez, majd végül a tejfölt és a tojást is keverjük bele.

    3. Az így kapott masszát töltsük a tortaformába, és nyomkodjuk bele a meghámozott, apróra vágott körtéket. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15 percig, majd 160 fokra vegyük a hőmérsékletet, és további 20-25 percig süssük!

    4. A csokimáz hozzávalóit kis lángon addig keverjük, míg a vaj teljesen el nem olvad. Nem kell teljesen felmelegíteni. Ha kihűlt, kenjük a torta tetejére.

     

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.