MEDICINA

Végre egy jó hír: ezért egész­sé­ges, ha egy nőnek nagy a fe­neke

Ha azt gon­do­lod, tö­ké­le­te­sen egész­sé­ges vagy, mert nincs raj­tad túl­súly, akkor bi­zony na­gyot té­vedsz! Egy német ku­ta­tás most meg­ál­la­pí­totta, hogy azok a nők sok­kal ke­vésbé haj­la­mo­sak a sú­lyos be­teg­sé­gekre, akik fe­nékre híz­nak!

Nagyon sok helyen hallottuk már, mennyire egészségtelen a túlsúly; a nők többsége folyamatosan azon dolgozik, hogy egy gramm felesleg se legyen rajtuk. Egy német orvosi kutatás azonban árnyalja egy kicsit a képet: megállapították ugyanis, hogy a nagyobb fenékkel bíró nők kevésbé veszélyeztetettek bizonyos betegségek esetében.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kutatást végző orvosok azt állítják, hogy a körte típusú nők, vagyis akik fenékre és combra hajlamosabbak hízni, kevésbé vannak kitéve a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatának. Ugyanis nem a testsúly a döntő, hanem az, hova rakódik le a zsírréteg. A fenékre és a combokra lerakódott zsírt a szervezet hónapokig tárolja, mire elkezdi lebontani; ezzel szemben a hasi zsír egy része már két órával étkezés után bekerül a véráramba, és megindul a szív és a máj felé. Ezáltal pedig hamarabb okoz magas vérnyomást és magas vércukorszintet, ráadásul a vérkeringésbe kerülő zsírmolekulák felelősek az érelmeszesedés kialakulásáért, vagyis a hasi zsír szív- és érrendszeri megbetegedésekre hajlamosít.

Fotó: Pinterest

A kutatást vezető Dr. Norbert Stefan úgy nyilatkozott, hogy a normális testsúlyú, de körte alkatú emberek sokkal kevésbé vannak kitéve a kockázatoknak; ugyanis a fenéken és a combokon tárolt zsír nem megy egyenes úton a véráramba.

Azt is megállapították, hogy a testtömegindex sem mérvadó a kérdésben. A vékony emberek úgy vélik, pusztán amiatt, hogy nem túlsúlyosak, nincsenek kitéve a szív- és érrendszeri betegségeknek; azonban sokszor sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint túlsúlyos társaik. Ugyanis attól még, hogy nincs rajtuk felesleg, lehet egészségtelen az anyagcseréjük. A fenéken és combon olyan zsírsejtekben tárolódik a túlsúly, melyek nehezebben bomlanak le – ezért van az, hogy a nők többségének leginkább ezekkel a területekkel van problémája amikor fogyókúráznak.

Fotó: Pinterest

Az MRI-készülékkel végzett vizsgálatokkal megállapították, hogy a kettes típusú diabéteszre és érrendszeri megbetegedésre hajlamosabbak azok a nők, akiknek kisebb a combjuk és a fenekük. A kutatók ezért nem állítanak mást, mint hogy a sovány nők is sokkal egészségesebbek lesznek, ha felszednek egy kis felesleget deréktájra és fenékre.