RETRO RÁDIÓ

Óvatosan a szaloncukorral, olvassuk el, mit veszünk!

Óvatosan a szaloncukorral, olvassuk el, mit veszünk!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2018. 12. 18. 10:40

A magyar családok rengeteg szaloncukrot fogyasztanak az ünnepek alatt, és nem csupán azzal a mennyiséggel számolnak, ami a fára kerül. Nagyon nem mindegy azonban, hogy milyet választunk; az összetevõket érdemes alaposan megnézni!

Magyarországon a 19. század második fele óta divatos a szaloncukor, és bár nem magyar találmány, mégis csak nálunk szokás a karácsonyfát díszíteni vele. A változatos ízekben, színekben kapható cukorkát nem csak a gyerekek, a felnőttek is imádták, és kezdetben kézzel készültek a nagyobb cukrászatokban. Nem csoda, hogy ma is szinte mindenhol kapni lehet az ünnepek előtt: a prémium minőségtől a kimérős, aluljárókban árusított fajtákig roppant széles a választék. Azonban pont a változatosság miatt kell nagyon odafigyelni az összetételre.

Ízfokozó és aroma, vagy valódi gyümölcs?

Egy átlagos magyar család két kiló szaloncukrot vesz, és átlag 2000-4000 forintot szán rá. A legolcsóbb a kimérős megoldás, azonban ennél a legnagyobb a kockázat, hogy rossz minőséget vásárolunk. Érdemes az eladótól elkérni az összetevők listáját, hiszen az eper- vagy meggy ízű megjelölés valójában aromát jelent; azok a fajták, amiken például az „epres” jelző szerepel, kisebb valószínűséggel tartalmaznak ízfokozókat, aromákat. Kimérős kivitelnél figyeljünk arra is, hogy ne legyenek sérült csomagolásúak a megvásárolt adagban, hiszen így szennyeződhet a cukorka. Érdemes inkább dobozos változatot vásárolni, és nem a legalsó árkategóriában válogatni.

A legtutibb a házi készítés

A népszerű karácsonyi cukorka elkészítése egyáltalán nem ördöngösség, és az egész család jobban fogja értékelni a kézműves díszeket – és ebben biztosan nincsen ízfokozó. Az alaprecept nagyon egyszerű, és ízlés szerint variálható.

Hozzávalók:

  • 50 dkg cukor
  • 10 evőkanál víz
  • kakaó vagy csokoládé
  • Elkészítés:

    Öntsük egy lábasba a cukrot és a vizet, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. A forrástól számított nyolc percig kavargassuk még, majd tegyünk egy kanállal egy tányérra, és ellenőrizzük az állagát. Ha a massza sűrűsödik és keményedik, kész a cukor. Vegyük le a tűzről, és ízlés szerint ízesítsük: kókuszreszelékkel, fahájjal, dióval, rummal, kávéval vagy kakaóval. A masszát az ízesítés után tányéron vagy márványlapon sodorjuk rúddá, és kihűlés előtt vágjuk a kívánt nagyságú darabokra. Bevonhatjuk csokimázzal is. Ezután jöhet a csomagolás, selyempapírba, majd színes fóliába. A papír szélét tetszés szerint be is rojtozhatjuk.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.