FAZÉK

Óva­to­san a sza­lon­cu­kor­ral, ol­vas­suk el, mit ve­szünk!

A ma­gyar csa­lá­dok ren­ge­teg sza­lon­cuk­rot fo­gyasz­ta­nak az ün­ne­pek alatt, és nem csu­pán azzal a mennyi­ség­gel szá­mol­nak, ami a fára kerül. Na­gyon nem mind­egy azon­ban, hogy mi­lyet vá­lasz­tunk; az össze­te­vő­ket ér­de­mes ala­po­san meg­nézni!

Magyarországon a 19. század második fele óta divatos a szaloncukor, és bár nem magyar találmány, mégis csak nálunk szokás a karácsonyfát díszíteni vele. A változatos ízekben, színekben kapható cukorkát nem csak a gyerekek, a felnőttek is imádták, és kezdetben kézzel készültek a nagyobb cukrászatokban. Nem csoda, hogy ma is szinte mindenhol kapni lehet az ünnepek előtt: a prémium minőségtől a kimérős, aluljárókban árusított fajtákig roppant széles a választék.Azonban pont a változatosság miatt kell nagyon odafigyelni az összetételre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ízfokozó és aroma, vagy valódi gyümölcs?

Egy átlagos magyar család két kiló szaloncukrot vesz, és átlag 2000-4000 forintot szán rá. A legolcsóbb a kimérős megoldás, azonban ennél a legnagyobb a kockázat, hogy rossz minőséget vásárolunk. Érdemes az eladótól elkérni az összetevők listáját, hiszen az eper- vagy meggy ízű megjelölés valójában aromát jelent; azok a fajták, amiken például az „epres” jelző szerepel, kisebb valószínűséggel tartalmaznak ízfokozókat, aromákat. Kimérős kivitelnél figyeljünk arra is, hogy ne legyenek sérült csomagolásúak a megvásárolt adagban, hiszen így szennyeződhet a cukorka. Érdemes inkább dobozos változatot vásárolni, és nem a legalsó árkategóriában válogatni.

A legtutibb a házi készítés

A népszerű karácsonyi cukorka elkészítése egyáltalán nem ördöngösség, és az egész család jobban fogja értékelni a kézműves díszeket – és ebben biztosan nincsen ízfokozó. Az alaprecept nagyon egyszerű, és ízlés szerint variálható.

Hozzávalók:

Eközben a címlapon
  • 50 dkg cukor
  • 10 evőkanál víz
  • kakaó vagy csokoládé

Elkészítés:

Öntsük egy lábasba a cukrot és a vizet, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. A forrástól számított nyolc percig kavargassuk még, majd tegyünk egy kanállal egy tányérra, és ellenőrizzük az állagát. Ha a massza sűrűsödik és keményedik, kész a cukor. Vegyük le a tűzről, és ízlés szerint ízesítsük: kókuszreszelékkel, fahájjal, dióval, rummal, kávéval vagy kakaóval. A masszát az ízesítés után tányéron vagy márványlapon sodorjuk rúddá, és kihűlés előtt vágjuk a kívánt nagyságú darabokra. Bevonhatjuk csokimázzal is. Ezután jöhet a csomagolás, selyempapírba, majd színes fóliába. A papír szélét tetszés szerint be is rojtozhatjuk.