FAZÉK

Hűvös na­po­kon is ké­szül­het ko­vá­szos uborka!- Re­cept

Nincs is jobb, mint a hű­tő­ből elő­kapni a friss ko­vá­szos ubor­kát, és el­ro­pog­tatni a va­csora mellé. Ha vi­szont hosszú na­po­kig hi­ány­zik a nap­sü­tés, oda a finom cse­mege. Ha­csak nem ta­lálsz va­lami meg­ol­dást...
Egy lavórnyi meleg vízzel rásegíthetsz az érés folyamatára (Fotó: Pinterest)
Egy lavórnyi meleg vízzel rásegíthetsz az érés folyamatára (Fotó: Pinterest)

A kovászos uborka a közhiedelemmel ellentétben nem a napfénytől, hanem a melegtől kezd erjedni.Az érési folyamat számára a 24-25 fok az ideális.Ilyen körülmények közt akár 3 nap alatt elkészül a finom csemege. Ha viszont hűvösebbre fordul az idő, lelassul, de akár le is állhat az erjedés. Ha éppen előző nap indítottad el a kovászolást, különösen akkor bosszantó a rossz idő. De nem kell pánikolni, erre is van megoldás!

A hőmérséklet fontos!

Ha van a lakásodnak olyan része, ahol a hűvösebb napokon is legalább 24 fokos a hőmérséklet, akkor semmi baj. Helyezd át ide az üveget! Sőt, akár el is kezdheted az uborka kovászolását. Valójában nincs rizikófaktor, hiszen a tökéletes kovászosuborkához nem szükséges sem kánikula, sem tűző nap! Egy kis trükköt azonban érdemes bevetned, ha hűvösebb az idő!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Így kovászolj

Általában ez a bevált módszer: tedd a bevagdalt uborkákat egy nagy üvegbe, tömködj közéjük kaprot, akár megtisztított fokhagymagerezdeket is. Öntsd fel langyos, sós vízzel (1 liter vízhez 1 evőkanál só kell), majd az üveg tetejére tegyél kenyérszeleteket vagy zsemlét. Majd a kenyéren keresztül öntsd tele vízzel az üveget. Fedd le egy kistányérral, és tedd az üveget a lakás egyenletesen meleg pontjára.

Most jön a trükk!

Ha az egész lakásban hűvös van, akkor tölts meg egy nagyobb lavórt meleg vízzel, ebbe állítsd az uborkás üveget.Néhány óránként ellenőrizd a víz hőmérsékletét, cseréld le, ha kihűlt. 26-28 fokon akár két nap alatt is kész lehet a kovászos uborka. A tökéletes kovászolódás jelei: az uborkalé opálos, kissé fehér lesz, az uborka színe zöldről sárgásbarnára vált, maga az uborka ropogós marad. Ha elkészült, szűrd le, és mehet is a hűtőbe! Tudtad, hogy akár 5 perc alatt finom, hűsítő levest készíthetsz belőle? Máskülönben a kovászos uborkát ki is dunsztolhatod, s akkor egész télen élvezheted ezt a finom nyári csemegét

Eközben a címlapon