Létrehozva: 2017.03.05.

Gyerekkorod kedvenc édességét te is könnyen elkészítheted

Emlékszel még az isteni vajkaramellre, ami azonnal szétolvadt a szádban? Nos, három egyszerû alapanyagból te is elkészítheted ezt az omlós édességet. Egy finomság, amit még sütnöd sem kell.

Szerző Ripost

Ha van otthon tej, cukor és némi vaj, akkor minden adott a világ legegyszerűbb édességének elkészítéséhez.

40-50 perc alatt készül el, de megéri a fáradtságot. Remek ajándék is lehet belőle!

Hozzávalók

  • 25 dkg kristálycukor
  • fél liter tej
  • 4 dkg vaj
  • A cukrot és a tejet alacsony hőfokon kezd főzni! Amikor felforr, állandóan kevergesd, mert nagyon hamar le tud égni. Amikor már aranybarna és egy-egy keverésnél látszik a lábas alja, vedd le  a tűzről!

    Tedd bele a hideg vajat és keverd addig, amíg a tejkaramella teljesen felveszi a vajat. 1-2 perc folyamatos kevergetés után már látszik, hogy a nyúlós tejkaramella átalakul omlós vajkaramella masszává. Azért  dolgozz gyorsan, mert ekkor már hirtelen kezd sűrűsödni!

    A masszát öntsd sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy más formába és simítsd el egyenletesen! Lefedve néhány órán át hűtsd vagy egy éjszakára tedd a hűtőbe! Ha kicsit kihűlt, kockázd fel!

    Variáld az alapot

    A legtöbb vajkaramell vagy fudge recept nagyjából ugyanazokból az alapanyagokból épül fel. A leggyakoribb összetevője a tej, a cukor és a vaj. Használhatsz azonban sűrített tejet vagy tejszínt is. Cukor helyett választhatsz kukoricaszirupot,  juharszirupot  vagy mézet. Vaj helyett mogyoróvajat.

    Már az  alapmasszát is ízesítheted kávéval, likőrökkel. A rum remek választás, ha például mazsolás vajkaramellt készítesz.

    Klasszikus ízesítő lehet a csokicsepp, a különféle csonthéjasok, mint a dió, a mogyoró, kesudió vagy a pisztácia. Asztalt gyümölcsökkel is kipróbálhatod, amiket felhasználás előtt áztass be kevés vízbe vagy alkoholba.

    Bátran fűszerezheted is a krémet. A fahéjon kívül szegfűszeggel, szerecsendióval vagy kardamommal is megadhatod  a karakterét.

    Nagyon jó páros a szárított almával és fahéjjal ízesített fudge.

    A rendkívül tömény finomságot nem csak édes kiegészítőkkel dobhatod fel. A tepsibe csorgatott, már szétterített krémet megszórhatod tört sós pereccel vagy ropival is.

    Legjobb, ha gőz fölött készíted

    A vajkaramell elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, de azért figyelj oda rá.  Jó, ha nem közvetlenül a tűzre helyezett lábasban dolgozol, hanem gőz fölött készíted el.

    A kiegészítőket keverd bele a megolvadt karamellkrémbe vagy szórd a zsírpapírral kibélelt tepsi aljába.

     

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek