kulcsár edina
Emlékszel még az isteni vajkaramellre, ami azonnal szétolvadt a szádban? Nos, három egyszerû alapanyagból te is elkészítheted ezt az omlós édességet. Egy finomság, amit még sütnöd sem kell.
Ha van otthon tej, cukor és némi vaj, akkor minden adott a világ legegyszerűbb édességének elkészítéséhez.
Hozzávalók
A cukrot és a tejet alacsony hőfokon kezd főzni! Amikor felforr, állandóan kevergesd, mert nagyon hamar le tud égni. Amikor már aranybarna és egy-egy keverésnél látszik a lábas alja, vedd le a tűzről!
Tedd bele a hideg vajat és keverd addig, amíg a tejkaramella teljesen felveszi a vajat. 1-2 perc folyamatos kevergetés után már látszik, hogy a nyúlós tejkaramella átalakul omlós vajkaramella masszává. Azért dolgozz gyorsan, mert ekkor már hirtelen kezd sűrűsödni!
A masszát öntsd sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy más formába és simítsd el egyenletesen! Lefedve néhány órán át hűtsd vagy egy éjszakára tedd a hűtőbe! Ha kicsit kihűlt, kockázd fel!
A legtöbb vajkaramell vagy fudge recept nagyjából ugyanazokból az alapanyagokból épül fel. A leggyakoribb összetevője a tej, a cukor és a vaj. Használhatsz azonban sűrített tejet vagy tejszínt is. Cukor helyett választhatsz kukoricaszirupot, juharszirupot vagy mézet. Vaj helyett mogyoróvajat.
Már az alapmasszát is ízesítheted kávéval, likőrökkel. A rum remek választás, ha például mazsolás vajkaramellt készítesz.
Klasszikus ízesítő lehet a csokicsepp, a különféle csonthéjasok, mint a dió, a mogyoró, kesudió vagy a pisztácia. Asztalt gyümölcsökkel is kipróbálhatod, amiket felhasználás előtt áztass be kevés vízbe vagy alkoholba.
Bátran fűszerezheted is a krémet. A fahéjon kívül szegfűszeggel, szerecsendióval vagy kardamommal is megadhatod a karakterét.
A rendkívül tömény finomságot nem csak édes kiegészítőkkel dobhatod fel. A tepsibe csorgatott, már szétterített krémet megszórhatod tört sós pereccel vagy ropival is.
A vajkaramell elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, de azért figyelj oda rá. Jó, ha nem közvetlenül a tűzre helyezett lábasban dolgozol, hanem gőz fölött készíted el.
A kiegészítőket keverd bele a megolvadt karamellkrémbe vagy szórd a zsírpapírral kibélelt tepsi aljába.