FAZÉK

Ez min­dig le­gyen a hű­tőd­ben, mert 10 perc alatt is­teni va­csora lesz be­lőle

Ki ne lenne idő­szű­ké­ben az egész napos munka után? Ilyen­kor ka­póra jön, ha egy­sze­rűen és gyor­san el­ké­szít­hető éte­le­ket tu­dunk tá­lalni, me­lyet az apró gye­rek és fel­nőtt is imád. A ké­szen vett gnoc­chi pár­nács­ká­ból pont ilyet va­rá­zsol­hatsz az asz­talra.

Az olaszok kedvence a krumpliból és lisztből készült gnocchi. Szerencsére már kapható nálunk készen is. Pár hozzávalóval pár perc alatt mennyei vacsorát lehet varázsolni belőle. A bátrabbaknak olyan receptet is mutatunk, mely alapján saját maguk állíthatják elő a könnyű kis párnácskákat.

A LEGGYORSABB RECEPT

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hozzávalók:

  • 1 zacskó kész gnocchi
  • vaj
  • 2 gerezd fokhagyma, elszeletelve
  • liszt
  • tejszín
  • gorgonzola sajt
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Főzd meg bő, sós vízben a gnocchit, és szűrd le.
  2. Egy kis vajon pirítsd illatozásig a fokhagymát.
  3. Szórd meg pici liszttel, önts rá tejszínt.
  4. Keverd bele az összetört gorgonzolát. Sózd, borsozd, hozd fel gyöngyözésig.
  5. Keverd el benne a gnocchit.

TEPSIS GNOCCHI

Ez már egy sokkal komplettebb recept, de az elkészítés ideje a sütés idejével megnő.

Hozzávalók 5 személyre:

  • 70dkg kész gnocchi
  • 1ek olíva olaj
  • 2 gerezd fokhagyma, szétnyomva vagy apróra vágva
  • ½ fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 700ml Marinara szósz (vagy bazsalikomos paradicsomszósz)
  • ½ csésze zsíros tejszín
  • 1tk olasz fűszerkeverék (opcionális)
  • 1 csésze mozzarella sajt, reszelt
  • ½ csésze bazsalikom levél, eltépve vagy vagdosva

Elkészítés:

  1. Kapcsold a sütőt 180 Celsius fokra.
  2. Főzd meg a gnocchit a csomagoláson ajánlottak szerint. A leszűrt párnácskákat szórd egy 1.8-2 literes tepsibe.
  3. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat közepes  hőmérsékleten, és pirítsd a fokhagymát és hagymát másfél percig.  
  4. Öntsd hozzá a marinara szószt, vedd kisebbre a hőt, és melegítsd fel, míg gyöngyözni nem kezd. Ekkor keverd bele a tejszínt és az olasz fűszerkeveréket.
  5. Öntsd nyakon vele a tepsiben várakozó gnocchit. Kavard meg, hogy egyenletesen jusson mindenhová. Szórd meg a reszelt sajttal, és told a sütőbe 20 percre.
  6. Tálaláshoz hintsd meg a vágott bazsalikom levelekkel. Azonnal fogyasztható.

GOMBÁS GNOCCHI DIÓS PESZTÓVAL (6 személyre)

Hozzávalók a diós pesztóhoz:

  • 1 csésze dió
  • ½ csésze parmezán
  • ¼ csésze olíva olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • só és bors, ízlés szerint

Hozzávalók a gnocchihoz:

  • 1ek vaj
  • 500g friss, szeletelt gomba
  • 700g gnocchi
  • 3-4 csésze rukkola (opcionális)
  • friss petrezselyem, bazsalikom vagy más fűszernövény ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben pirítsd meg a diót közepesen alacsony hőmérsékleten. Közben rázogasd, kevergesd, hogy ne égjen meg. Ha kész, töltsd egy konyhai robotba. Add hozzá a parmezánt, olívaolajat, fokhagymát, citromlevet, sót, borsot, és keverd a géppel szósz állagúvá. Tedd félre.
  2. Forralj vizet egy fazékban, és főzd meg a gnocchit. Akkor kész, ha a víz felszínén lebeg. Szűrd le, tedd félre.
  3. Amíg fő a gnocchi, egy nagy serpenyőben, közepes hőmérsékleten forrósítsd fel a vajat. Szórd bele a gombát, és pár percig pirítsd. Ha már barnul, vedd le a tűzről, és tedd félre.
  4. Add a gnocchit a gombához. Közepesen forró hőmérsékleten kavard bele a diós keverék felét. Pár perc után óvatosan elegyítve gazdagítsd a friss fűszerekkel.
  5. Aki szereti, az a rukkolát most adja hozzá.
  6. A maradék diós pesztót hígítsd egy kis vízzel, ízesítheted még sóval. Keverd szósszá, és tálaláskor öntsd a gnocchi tetejére.

SAJTOS GNOCCHI

Ez is egy rendívül egyszerű recept, mégis mindenki kedvence lesz.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 700g gnocchi
  • 3ek sózatlan vaj
  • ½ fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva vagy apróra vágva
  • 3ek finomliszt
  • 2 és ½ csésze zsíros tej
  • 2 csésze cheddar sajt, reszelve
  • só és frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. Melegítsd a sütőt 190 fokra. Olajozz ki egy 22cm-es tepsit.  
  2. Forralj fel egy nagy fazék sós vizet, és főzd 4-5 percig a gnocchit. Szűrd le, tedd félre.
  3. Ugyanabban a nagy, már üres fazékban közepes lángon olvaszd meg a vajat, majd hozzáadva pirítsd üvegesre a vöröshagymát (4-5 perc). Keverd bele a fokhagymát, és további 1 percig pirítsd. Akkor jó, amikor a fokhagyma illatozni nem kezd.
  4. Most a lisztet add hozzá. 2-3 percig kevergesd vele. Lassanként öntsd bele a tejet, és jól keverd el. Melegítsd fel gyöngyözésig, és főzd további 2-3 percig, míg be nem sűrűsödik.
  5. Belekavarva a sajtot, várd meg, míg el nem olvad. Fűszerezd sóval, borssal, majd add hozzá a gnocchit. Jól keverd el.
  6. Töltsd az egészet az előkészített tepsibe, és told 10-15 percre a sütőbe.
Tipp

Ezt az ételt előre is elkészítheted, és a sütés előtt a hűtőben megvárhatja, míg rákerül a sor. A hideg gnocchit 30-40 percig kell sütni a sütőben.

RICOTTÁS GNOCCHI KEZDŐKNEK

Méghozzá bátor kezdőknek, akik vállalkoznak rá, hogy maguk készítik a gnocchi párnácskát is.

Eközben a címlapon

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 csésze ricotta sajt (zsíros tejből készült)
  • 2 tojássárgája
  • 2/3 csésze reszelt parmezán
  • 1tk só
  • ¼ tk fehérbors
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • ¾ csésze liszt
  • 6ek vaj
  • 10-15 zsályalevél

Elkészítés:

  1. Ricottás alap: Egy közepes tálban keverd össze a ricottát a tojássárgákkal, parmezánnal, sóval, borssal, szerecsendióval.
  2. Liszt hozzá: Ha már tökéletesen elegyedett, a ricottás keverék közepébe képezz mélyedést, és oda szórd a lisztet. Finoman dolgozd össze. Jól kezelhető tésztát kapsz. Ha szükséges, adhatsz még hozzá lisztet.
  3. Formázás: Lisztezett deszkán a tészta egyharmadából hengergess hosszú kígyót. Kb. 12-13mm vastag legyen. Vagdosd 2cm-es darabokra.
  4. Főzés: Egy nagy fazékban forralj sós vizet. Főzd a párnácskákat 3-4 percig, addig, míg fel nem jönnek a tetejére. Szűrd le.
  5. Sütés: Egy nagy serpenyőben, közepes lángon hevítsd fel a vajat. Akkor jó, ha már barnulni kezd, és pirított mag illata lesz. Ehhez 6-8 perc kell. Szórd bele a zsályaleveleket és a gnocchit. Keverd össze, és pirítsd 2 percig. Azonnal fogyasztható.

GLUTÉNMENTES, KARFIOL-GNOCCHI POMODORO SZÓSSZAL

Hozzávalók 6 személyre

Karfiolos gnocchi:

  • 1 fej karfiol, virágaira szedve (kb. 4 csésze)
  • 1 nagy krumpli, hámozva, kockákra vágva
  • 3 és ½ csésze gluténmentes liszt
  • 2/3 csésze reszelt parmezán
  • 1tk kóser só
  • ½ tk frissen őrölt fekete bors
  • 2 nagy tojás, kissé felverve
  • kukoricakeményítő

Pomodoro szósz:

  • 2ek extra szűz olívaolaj
  • 1 vöröshagyma, kockára vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, darált vagy aprított
  • 800g konzerv paradicsompüré
  • kóser só és frissen őrölt fekete bors
  • ½ tk tört pirospaprika pehely
  • 2ek sózatlan vaj
  • 1/3 csésze reszelt parmezán
  • bazsalikom a tálaláshoz

Elkészítés

Karfiolos gnocchi:

  1. Karfiol: Tedd a karfiol virágokat egy fazékba, önts rá kb. 5cm-nyi vizet, és főzd puhára. 15-17 perc alatt lesz kész. Szűrd le.
  2. Krumpli: Ezalatt egy kis lábasban öntsd le a krumplit annyi hideg vízzel, amennyi elfedi. Főzd puhára gyöngyöző vízben. 10-12 perc lesz, ezután szűrd le.
  3. Pép: Amíg még a karfiol és a krumpli is forró, keverd össze péppé. Elegyítsd a liszttel, parmezánnal, sóval, borssal.
  4. Tojás: Képezz mélyedést a lisztes tésztában, és ültesd bele a tojásokat. Dolgozd össze tésztává, majd oszd három felé.
  5. Kígyók: Hintsd meg kukoricakeményítővel a gyúródeszkát, és minhárom tésztából hengergess 12mm-es kígyókat. Vagdosd 2cm-es darabokra.

Pomodoro szósz:

  1. Egy nagy serpenyőben hevítsd az olívaolajat közepes hőmérséklet fölé. Pirítsd üvegesre benne a vöröshagymát (kb. 4 perc), majd a fokhagymát is további 1 percig.
  2. Keverd bele a paradicsomot, és lassú tűzön hozd fel gyöngyözésig. Ízesítsd sóval, borssal. Add hozzá a pirospaprika pelyhet is, és főzd további 15-20 percig. Ezután kavard bele a vajat és a parmezánt.

Gnocchi főzés:

  1. Forralj föl egy nagy fazék sós vizet. Főzd meg benne a gnocchit, majd szűrd le.
  2. A gnocchit keverd el a szósszal, adagold tányérokra, és szórd meg bazsalikom levelekkel.