MEDICINA

El­árul­ták a bőr­gyó­gyá­szok, mit kell tenni, ha le­ég­tél a napon

A le­égést, ha lehet, min­den­képp meg kell előzni, ám néha saj­nos mégis be­kö­vet­ke­zik. De vajon mit te­hetsz, ha pi­ros­lik, és fáj a bőröd? Meg­mu­tat­juk a leg­ha­tá­so­sabb házi gyógy­mó­do­kat.

Ha vörösre égett a bőröd, akkor az első dolog, amit tudnod kell, hogy egy erős gyulladással állsz szemben – ezt kell csillapítanod. Elsősegélynek tökéletesen megfelel a jéghideg, sovány tej. A hideg tejjel átitatott borogatás lelohasztja a gyulladástól megduzzadt bőrsejteket, a tej fehérjéi pedig bevonják és táplálják a bőrt. A tejben levő A- és D-vitamin is táplálja a bőrt, míg a tejsav az elöregedett, kiszáradt bőr mihamarabbi leválását segítik. A joghurtban levő enzimek is hasznosak lehetnek – a hagyományos háziszernek tartott tejfölről viszont kiderült, hogy nem jó választás: magas zsírtartalma eltömíti a pórusokat, így a hőt valósággal bezárja a bőrbe, ettől pedig a mélyebb rétegek felé terjed a gyulladás. A zsíros tejet se vedd elő a hűtőből, ilyenkor a zsírszegény sokkal jobb ötlet.

Fotó. Pixabay
Fotó. Pixabay

A hideg vizes borogatás is jót tesz, közvetlenül azonban ne nyomj jégkockát a bőrödre. Még jobb a hűtött aloe vera zselé, amely 240 -féle növényi hatóanyagával az égési sérülések egyik jótevője. A bodza, a zsálya, a kamilla teája is segít a gyulladás enyhítésében, ám ha először használnád, akkor ne most ismerkedj meg vele, mert akár allergiás is lehetsz rá, ez pedig ebben a szituációban nem könnyítene a tüneteiden. A jéghideg uborkaszeletek szintén enyhítik a gyulladást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kisebb, enyhe napégésre elég lehet a kifejezetten napozás utánra ajánlott testápoló is. Ezek a kozmetikumok nem tömítik el a pórusaidat, és nem ülnek meg a bőr felszínén: általában zselés állagúak, könnyen felszívódnak, és hűsítő, gyulladáscsökkentő, illetve hidratáló hatású anyagokat tartalmaznak.

Fotó. Pixabay
Fotó. Pixabay

Alkoholt viszont semmiképp ne kenj a bőrödre ilyenkor: bár rövid távon hűsíthet, valójában kiszárítja a bőrt, ami a gyulladt, vörös bőrfelületnek nagyon nem tesz jót.

Belülről is érdemes felvenni a harcot a napégéssel: egyél sok gyümölcsöt, zöldséget, és igyál rengeteg folyadékot. Ha pedig a gyulladás nagy kiterjedésű, vagy hólyagos, láz és rosszullét kíséri, illetve kisgyerekeket érint, akkor mindenképp fordulj orvoshoz. És tanulj az esetből, hiszen a bőr nem felejt: minél ritkábban teszed ki ilyen sokkhatásnak, annál jobb.