FITTFAZÉK

Di­é­tá­zók ked­vence a hűvös őszi na­pokra: fok­hagy­más ga­luska

Ga­lus­ká­nak hív­ják, de két össze­te­vő­jé­nek egyike sem liszt! A pihe-puha pár­nács­kák­ban szinte alig van szén­hid­rát. Ide­á­lis köret di­é­tá­zók­nak.
Mindössze 2 hozzávalóból áll ez a galuska, és nem a liszt az egyik!

Szénhidrát tartalma a normál galuskának a tizede. Egy köret, amit galuskának hívnak, és nem hizlal!

Az elkészítése gyerekjáték. Szó szerint: gyurmázhatsz egy kicsit a tésztával.A főzésnél nem baj, ha további 2-3 percet maradnak a vízben, akkor is puhák maradnak a kicsi párnák. A köret különlegessége, hogy először megfőzöd, aztán serpenyőben pirosra sütöd.

Elkészítés: 25 perc

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 csésze reszelt mozzarella (alacsony zsírtartalmú, kissé kiszáradt darabból ideális készíteni, hogy ne essen szét)
  • 3 tojás sárgája
  • 1 tk. fokhagyma por
  • vaj vagy olívaolaj a pirításhoz

Elkészítés:

1. Helyezd a sajtot és a fokhagymaport egy mikrózható tálba, és keverd össze. Tedd mikróba egy-másfél percre, hogy a sajt megolvadjon.

2. Egyenként keverd bele a tojássárgákat. Sima galuskatésztát kapsz.

3. Oszd a tésztát 4 részre, és tedd hűtőbe legalább 10 percre.

Eközben a címlapon

4. Egy kiolajozott szilikonlapon (vagy sütőpapíron) a kezeddel nyújtsd a labdákat kígyó formájúra.

5. Késsel vagdosd el galuska (vagy olasz gnocchi) méretűre, kb. 2 ½ -3 cm hosszú darabokra. Egy sorból kb. 14-15 darab jön ki. Egy villa hátuljával nyomj bele mintát.

6. Egy nagy fazékban forralj sós vizet. Ha már zubog, szórd bele az összes galuskát, és forrás után főzd 2-3 percig, vagy míg az összes föl nem jön a tetejére. Szűrd le.

7. Közepes hőmérsékletűre forrósíts föl egy nagy serpenyőt. Hevítsd fel benne a vajat vagy olajat.

8. Pirítsd aranybarnára a galuskák mindkét oldalát. Ez 1-2 perc lesz.

9. Fűszerezd sóval, borssal.

A fokhagymás galuskát pirított gombával, rukkolával, eldarabolt tepsis sertéssülttel tálalhatod.

A galuska tésztáját készítheted karfiollal is. ITT olvashatod a receptet.