FAZÉK

Az igazi va­sár­napi tyúk­hús­le­ves 5 titka

A jó hús­le­ves­hez leg­in­kább tü­re­lem kell. No és a per­sze ren­des alap­anyag a fa­zékba, és itt jön a bo­nyo­da­lom. Boros Vali há­zi­asszony most be­avatja ol­va­só­in­kat a rész­le­tekbe.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő klasszikus háziasszony, Boros Valéria igazán ismeri a főzés és a házias koszt összes csínját-bínját. Mesterfogásaival magyar nők tízezreit ejti ámulatba nap, mint nap. Lássuk, hogy készíti Valika a tyúkhúslevest!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Az igazi tyúkhúslevesbe nem ketrecben nevelt ipari baromfi, hanem rendes tyúk kerül! Az ilyen tyúkot kukoricán tartották, udvarban kapirgált és van íze! A levesbe nem kell az egész tyúk, a nemesebb részekből - comb és mell - elkészítheted a főfogást. Ez megy a levesbe: far-hát, mellcsont bőrrel, szárnyak, lábak, nyak,  illetve a kifilézett combokból származó csontok.

2. Mindig hideg vízben kezdd el főzni a levest. Legalább 5 literes fazekat használj, hogy kényelmesen elférjen minden, ami kell bele. Amikor felhabzik, szedd le teaszűrővel a habot. Érdemes egy szűrőt külön erre tartani - hogy ne vegye át a tea a leves ízét, és fordítva.

3. A sót csak az után add a leveshez, ha már egyszer lehaboztad. 5 literes fazékba 3 teáskanál só kell. A sóval is hagyd 5 percig nagy lángon főni a levest. Ekkor minden olyan, ami nem bele való, ki fog habozni... Ekkor újra szedd le a habját, majd fél órán át hagyd csendesen főni a húst a vízben.

(Fotó: Boros Vali)
(Fotó: Boros Vali)

4. Ha letelt a fél óra, mehet bele a zöldség: 3 nagy vagy 4-5 kisebb sárgarépa, 2 petrezselyem gyökér, 1 karalábé felszeletelve, 1 zeller, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 fél hagyma, 1 cikk fokhagyma. 1 evőkanálnyi - lehetőleg házi - vegetát  is rakj bele egy nagy méretű teatojásba téve, így csak az íze fő bele... Ha van gyenge kelkáposztaleved, illetve karfiolod, ezekből is tehetsz a levesbe - de inkább a főzés vége fele.

Eközben a címlapon
(Fotó: Boros Vali)
(Fotó: Boros Vali)

5. A jó húslevest 4-5 órán keresztül nagyon kicsi lángon kell főzni. Ha így készíted a levesedet, nem is kell leszűrnöd, mert áttetszően tiszta lesz. Fantasztikus illat, csodás íz!

(Fotó: Boros Vali)
(Fotó: Boros Vali)

Fontos, hogy a tésztát mindig külön főzd ki - akár egy kevés levesben, akár vegetás vízben. Leszűrve tedd a leves mellé az asztalra, így nem ázik szét és mindenki szedhet magának, amennyit kíván.

Jó étvágyat!