MEDICINA

Az egész­sé­ges és ápolt va­gina titka

Tartsd tisz­tán és picit sa­va­san, ahogy sze­reti és ne avat­kozz bele a ter­mé­sze­tes ál­la­po­tába. Mu­tat­juk, mire fi­gyelj!
  • Szerző: A

Nagyon fontos a hüvelyflóra kényes egyensúlyának megtartása. Kellemetlen egészségügyi problémákhoz vezethet, ha nem figyelsz oda rá.

1. Ne használj illatos szappant!

Rendben van, hogy a szeméremtestet és szeméremajkakat megmosod, arra viszont ügyelj, hogy a hüvelybe ne kerüljön szappan vagy más tisztálkodószer.

EZT OLVASTAD MÁR?

Ha valamilyen illatanyagot tartalmazó szer jut bele, akkor az felborítja a hüvely normális esetben enyhén savas kémhatását. Ugyanez érvényes a hüvelykendőkre és hüvelyi dezodorokra is.

2. Öblögess és ne zuhanyoztasd!

Minden belső zuhanyozás felborítja a hüvely természetes pH-értékét.A jó baktériumokat, amelyek ott élnek és feladatuk a hüvelyi egészség fenntartása, a víz kimossa.

Ha kellemetlen hüvelyszagot érzel, amitől szeretnél megszabadulni, keresd fel az orvosod, aki majd pontosan tisztázza az okokat.

3. Töröld magad elölről hátrafelé!

Fotó: 123RF

A hüvelyben és a popsi környékén más-más baktériumok élnek. Mindkettőnek megvan a maga működési területe, de nem ugyanaz. Nagyon fontos, hogy a vécéhasználat után mindig elölről kezdd a törlést hátrafelé, sohasem fordítva.

Eközben a címlapon

4. Használj szexuális együttlét közben óvszert!

Szex közben baktériumok és vírusok cserélődnek egymással. Az olyan akadályok, mint az óvszer, megvédenek a szexuális úton terjedő fertőzésektől és megakadályozzák, hogy például genitális herpeszt szerezz be.

Fontos óvszert váltani akkor is, ha hüvelyi és anális behatolás is történik. Gondolj arra, hogy ne juthassanak át a baktériumok egyik területről a másikra.

5. Figyelj a táplálkozásra!

Amit megeszel, tényleg kapcsolatban van a hüvellyel. Tarts kiegyensúlyozott étrendet!  Bizonyos élelmiszerek segíthetnek a hüvelyi problémák megoldásában.

Fotó: 123RF

Az édesítetlen áfonyalé, a joghurt, a nyers fokhagyma, az almaecet vagy a zab segíti a gombás fertőzések megakadályozását, a szója pedig a hüvelyszárazság legyőzését.

6. Ne hordj túl szoros vagy nedves fehérneműt!

Fotó: 123RF

Használj pamut, a nedvességet jól felszívó alsóneműt. Fontos, hogy ha leizzadsz, ne tartsd magadon a nedves bugyit vagy fürdőruhát, amint lehet, váltsd szárazra.

7. Cseréld rendszeresen a tamponod!

Fotó: 123RF

Tartsd a dolgokat szárazon, cseréld rendszeresen a tamponod és betéted, hogy ne legyen melegágya a baktériumoknak. Átnedvesedett betét a hüvely közelében nem szerencsés dolog - így könnyen megtelepedhetnek ott a nem kívánt baktériumok.