MEDICINA

Ál­lan­dóan hideg a kezed? Ez lehet az oka

Me­re­vek, el­gém­be­re­det­tek az uj­jaid, nem győ­zöd szo­ron­gatni a forró te­ás­bög­rét? Hideg idő­ben ter­mé­sze­tes, hogy fázik a kezed, de ha min­dig jég­hi­deg, az sú­lyos be­teg­sé­get is je­lez­het. Mu­tat­juk, mire ér­de­mes oda­fi­gyel­ned!

Hideg időben nem csoda, ha a kezed is fagyosabb; de gondolkodtál már azon, vajon mi lehet ennek az oka? Ha melegben is fáznak az ujjaid, lehet, hogy súlyos betegség van a háttérben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Miért jegesednek el az ujjaid hidegben?

Amikor lehűl a levegő, a testünk a végtagok felé kevesebb vért juttat; hiszen a vér szállítja a meleget, és ha fázni kezdesz, a szervezeted inkább a létfontosságú szervek felé ad hőt. Így ha egy kollégád kinyitja az ablakot, a tested védelmi rendszere bekapcsol, és lehűl a kézfejed.

Mikor kezdj aggódni?

Ha senki nem nyitott rád ablakot, nem vagy kint a hidegben, és mégis állandóan fázik a kezed, az annak a jele is lehet, hogy valami nem stimmel a szervezetedben. Kevesen ismerik a Raynaud-kórt, ami azzal okozza az ujjak elfehéredését és a hideg kezeket, hogy minden ok nélkül összehúzza a véredényeket. A tünetegyüttes mindig komoly immunrendszeri vagy pajzsmirigy rendellenességekre utal. Ezért ha gyakran hideg a kezed minden különösebb ok nélkül, és fehérek az ujjaid, érdemes megkeresned a háziorvosodat.

Ahogyan akkor is, ha túl sokáig vagy extrém hidegben: a fájó, jéghideg, elkékülő ujjak akár fagysérülést is jelezhetnek. Leggyakoribb esetben persze elég egy kesztyűt felhúznod.

Eközben a címlapon