RIPOSTER

Végre szondáztatják a pilótákat

Egyre több légitársaság szondáztatja a légi pilótákat. Most Indiában buktak le többen.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Alkoholt ittak repülés előtt a SpiceJet pilótái, de lebuktak, a légitársaság pedig azonnal eltiltotta őket a munkától.

Öt nap alatt négy pilóta is részegen jelent meg a munkavégzéshez – tette közzé az indiai SpiceJet légitársaság. Az alkoholteszteket november 29. és december 2. között végezték el. A pilótákat a vonatkozó szabályok értelmében azonnal eltiltották a repüléstől – írja az AirLive.net.

Nem sokkal korábban két United Airlines pilótát tartóztattak le a glasgow-i repülőtéren, miután pozitív lett a szonda tesztjük.

A negyvenöt és a hatvanegy éves férfit őrizetben is vették. A skót rendőröket 07:35 órakor hívták a reptérre a két férfihoz, akiknek a gépe kilenckor indult volna a New Jersey-i Newarkba, de a pilóták, miatt törölték a járatott. A pórul járt utasoknak a légitársaság megpróbált minél hamarabb alternatív járatokat keresni, hogy elérjék úticéljukat – írta a BBC.

A United Airlines nyilatkozatában kijelentette, hogy ügyfeleinek és legénységének biztonsága mindig a legfontosabb és minden alkalmazottjuknak a legszigorúbb elvárásoknak kell megfelelniük, az alkohollal szemben pedig zéro tolerancia-politikáját folytatják.

A Japan Airlines egyik pilótája megbukott az alkoholteszten, közvetlenül azelőtt, hogy a járata elindult volna Londonból Tokióba.

A 42 éves Katsutoshi Jitsukawa szervezetében a megengedettnél 10-szer több alkoholt találtak. Az alkoholfogyasztást a pilóta is beismerte, azt mondta, két üveg bort és egy korsó sört ivott meg előző eset.

A repülőgépet viszont elvezette volna, a legénységet szállító busz sofőrje szúrta ki, hogy valami nincs rendben, ugyanis alkoholszag volt a levegőben, hívta is a rendőröket.

A JL44 számú járat alig 50 perccel később indult volna Tokióba. Jitsukawa a szondáztatás értékei szerint autót sem vezethetett volna, nem hogy repülőt. A légitársaság bocsánatot kért az eset miatt, és megígérték, hogy meg fogják előzni a hasonló, jövőbeli incidenseket. A járatot végül a maradék két pilóta vitte haza, egyórás késéssel.

címkék:
És ezeket olvastad már?