POLITIK

Sok magyar ügyvéd keresett nagyon jól a börtön-biznisszel

Miközben „emberbaráti” álarc mögé bújtak, valójában a zsebüket tömték. Ijesztő ez az összegzés.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Az igazságügyi kimutatások szerint a büntetés-végrehajtási törvény 2017-es módosítása és 2019. december 31-e között 8,6 milliárd forintot pereltek ki az államtól a fogvatartottak. Ebből alig valamivel több, mint egymilliárd forint a sértetti kártérítésre és a gyermektartási díjhátralékra kifizetett összeg. A többi a raboké és a zsírosan kereső ügyvédeké!

A leginkább felháborító esetek:

A közvélemény óriási felháborodását váltotta ki, hogy az olaszliszkai Szögi Lajos lincselői közül ketten is több millió forintos kártérítést kaptak. H. Dezső elsőrendű vádlott tavaly márciusban 5 millió forintot kapott a rossz tartási körülmények miatt, majd nem sokkal ezután F. György hatodrendű vádlottnak is megítéltek 6 millió forint kártérítést ugyanezen okból. De ez csak két eset, további 12 ezer van folyamatban és már több mint 10 milliárd forint kártérítést fizetett ki a Magyar Állam a pernyertes bűnözőknek.

Borzolta a kedélyeket a battonyai rém kártalanítása is, akit tényleges életfogytiglanig tartó szabadságvesztésre ítéltek, mert kegyetlenül megkínozta és megölte fiatal áldozatát,
mégis 2,5 millió forintot kapott a „rossz fogva tartási körülmények” miatt.

2018-ban több mint 3 milliárd forintot fizetett ki a magyar állam bűnözők részére, akik mellett leleményes ügyvédek is gazdagodtak a börtönbizniszen. Bár a magyar jogrendszer biztosítja a lehetőséget a kártalanításra, de a törvényt a valódi jogsértésekre találták ki, nem azokra az álügyekre, amelyben a bíróságok alkalmazzák azt. A szakemberek szerint az enyhe uniós szabályozás miatt tudnak futószalagon pereket nyerni a börtönbizniszt működtető ügyvédi irodák.

Azt, hogy ki mennyit kaszál a börtönbizniszen, az ügyvédi titok miatt legfeljebb megbecsülni lehet. Azoknál, akik mindenért felszámolnak ellenszolgáltatást, egy konzultáció általában 30-50 ezer forintba kerül, és a kártérítési eljárások megindításához legalább egy találkozóra szükség van. Ha a fent említett, kerekítve kilencezer olyan ügynek, amiben ügyvéd járt el, csak a felében kértek pénzt a személyes egyeztetésért, akkor az összességében 135-225 millió forint bevételt jelent az érintett jogászok számára – tulajdonképpen egy pár perces beszélgetésért. A büntetés-végrehajtási bírósághoz címzett beadvány elkészítése további több tízezer forintba kerülhet, noha elkészítése a rendelkezésre álló minták, és a kötelező, valamennyi iratban ismétlődő panelek miatt nem igényel többet fél óránál. Az ügyvédek legnagyobb haszna viszont nyilvánvalóan a sikerdíjból származik. Ezek mértéke a megbízótól, a kártérítési összeg várható mértékétől, valamint a jogi képviseletet ellátó nevétől és vérmérsékletétől függően öt-tíz, de akár harminc százalék is lehet. Összességében tehát a fogvatartottakat képviselő ügyvédek együttesen akár kétmilliárd forint körüli hasznot is húzhattak a börtönbizniszen, ami majdnem kétszerese a sértetti kártalanításra fordított pénznek.

Orbán Viktor évkezdő sajtótájékoztatóján egyebek közt arról beszélt, jogosan sérti az emberek igaz­ságérzetét, hogy gyilkosok, gyermekgyilkosok, rablók, csalók, erőszaktevők az ügyvédjeik segítségével mil­liókat perelnek ki az államtól a börtönkörülményekre hivatkozva. A miniszterelnök ezért utasította az igazságügyi tárcát (IM), hogy vizsgálja felül a kártérítési rendszert, a kártalanítások kifizetését pedig egy kormányhatározattal felfüggesztették.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?