Létrehozva: 2021.03.16.

Nagy botrány után lemondott a fő oltási koordinátor Ausztriában

Ausztriában lemondott tisztségéről Clemens Martin Auer fő oltási koordinátor – jelentette be az egészségügyi miniszter hétfőn az Ö1 közszolgálati rádió adásában.

Rudolf Anschober a lemondást azonnali hatállyal elfogadta, és a megüresedő posztra Katharina Reich közegészségügyi főigazgatót nevezte ki, aki a jövőben mind hazai, mind nemzetközi szinten az oltási koordináció felelőse lesz.

A visszalépés oka, hogy a hétvégén vált nyilvánvalóvá, Auer nem tájékoztatta a minisztert a Pfizer-BioNTech oltóanyag plusz beszerzési lehetőségéről - erősítette meg Anschober. A miniszter, aki egyébként az elmúlt héten nem tudott részt venni a munkában, mert vérkeringési zavarokkal kórházban kezelték, elmondta: Ausztria az elérhető teljes kontingenst – csaknem kétmillió adagot – lehívta a Pfizer-BioNTechtől az első negyedévben, viszont a pótlólagos beszerzésről „lecsúsztak”, mert erről a lehetőségről az oltási koordinátor nem tájékoztatta sem a minisztert, sem a kancellárt. „Auer egyedül döntött arról, hogy Ausztria nem kér a pótlólagos vakcinabeszerzésből, pedig a pénzügyminisztérium részéről a kellő anyagi keret is rendelkezésre állt” – tette hozzá a miniszter.

Ezen túlmenően Anschober beszélt az oltási program felgyorsításáról, valamint arról az új rendelkezésről, amely a tartományoknak egyértelműen meghatározza, hogy az oltások „optimális módon és egységesen” történjenek országszerte. Ennek értelmében minden tartományban az idősek és a magas kockázatú csoportok immunizálása az elsődleges – jelentette ki a miniszter.

Ausztria az európai országok közül az alsó harmadban áll az oltások tekintetében. Már elérte ugyan az egymilliót a beadott oltások száma, de azok, akik mindkét dózist megkapták, csak 274 884-en vannak, ez pedig csupán a beoltható lakosság 3,65 százalékát jelenti.

Vasárnap 1896 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 495 464 pozitív esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1759, az intenzív kezelésre szorulók 364-en vannak. A betegség szövődményeibe az elmúlt napon 19-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8892-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 459 288.

Ausztriában, Salzburg városban hétfőn azonosították az első brazil vírusmutánst – értesült a Der Standard című osztrák napilap.

A gyanú már a férfi két héttel ezelőtti pozitív koronavírustesztjénél felmerült, ezért tovább vizsgálták a levett mintát, és hétfőn beigazolódott, hogy ő az első osztrák, aki a brazil vírusváltozattal fertőződött meg. Hogy hol kaphatta el a betegséget, nem derült ki, a férfi nem járt külföldön, és nem találkozott olyanokkal sem, akik szabadságról visszatérve esetleg átadhatták volna neki ezt a mutánst.

Megemelték a kötelező karantén idejét Salzburgban

A fertőzött férfi elkülönítését meghosszabbították, és mindenkinek, akivel találkozott, házi karantént rendeltek el. További esetekről nem tudnak a hatóságok. A brazil mutánssal fertőzöttek esetén fennáll a lehetősége az újbóli fertőzésnek, és még az sem egyértelmű, mennyire hatékonyak a különböző oltóanyagok a koronavírus ezen variánsával szemben – nyilatkozott az esettel összefüggésben Hans Georg Mustafa, a salzburgi Medilab laboratórium vezetője. Salzburg városa bejelentette továbbá, hogy a korábbi 10 napról 14-re emeli a hatóságilag elrendelt kötelező karantén idejét. – Ugyan a brazil mutánssal fertőzött személyt sikerült maradéktalanul izolálnunk, a brit mutáns meghatározó jelenléte, mely már az összes fertőzés több mint 80 százalékát teszi ki, aggodalomra ad okot – indokolta a döntést Petra Juhász, a tartományi közegészségügyi hatóság igazgatója.

1910 új esetet regisztráltak

Eközben Tirolban tovább csökkent a dél-afrikai vírusmutáns aránya az aktív fertőzöttek körében. Míg két héttel ezelőtt több mint 200 ilyen esetet tartottak számon, hétfőn már csak 64-et regisztráltak az összesen 1382 koronavírusos megbetegedés közül. Ausztriában az elmúlt 24 órában 1910 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 476 980 pozitív esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1522, az intenzív kezelésre szorulók 331-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 19-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8732-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 445 032.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, kik építették Magyarország egyetlen piramisát - videó

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

hirtv.hu

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely nagyot ment: pontosan tudja, hogy reggel 17 óra 03-kor mennyien vannak a buszon

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert