POLITIK

Migránsok feltartóztatása miatt támadták Horvátországot Brüsszelben

Az Európai Parlament LIBE Bizottságában baloldali és zöldpárti politikusok azzal vádolták a horvát hatóságokat, hogy több esetben megvertek, sokkolóval fenyegettek menedékkérőket. A horvát belügyminiszter visszautasította a vádakat.
  • Szerző: RIPOST

Januártól fél évig Horvátország tölti be az EU soros elnöki tisztét, és hétfőn az uniós horvát elnökség prioritásairól számolt be a horvát belügyminiszter és az igazságügyi miniszter az Európai Parlament LIBE Bizottságában.

Az ülésen a zöldpárti képviselők fotókat mutattak, amelyekről azt állították, hogy Horvátországban megvert migránsok láthatók rajtuk. Azt állították, hogy a horvát hatóságok megkínozzák a migránsokat, elektromos sokkolókat használnak és kutyákat uszítanak a belépőkre. Volt olyan baloldali képviselő, aki egyenesen a migránsok elleni állami erőszakról beszélt.

A horvát belügyminiszter alaptalannak nevezte a vádakat, és visszautasította azokat. Elmondta, hogy a rendőrök jogszerűen járnak el, nincs sokkolójuk, a rendőrkutyák pedig szájkosarat hordanak. Ellenben Horvátországban az elmúlt években ezer embercsempészt tartóztattak le, akik átlagban 15 migránst juttattak be illegálisan Horvátországba.

„Meg tudják nekem magyarázni, hogy ha valaki, aki nemzetközi védelemre jogosult, elkerüli, hogy kapcsolatba lépjen a hatóságokkal? Ehelyett erdőkön, folyókon, hegyeken keresztül hatolnak be az országba, dokumentumok nélkül, hogy tovább haladjanak Nyugat-Európába?” – tette fel a kérdést Davor Bozinovic, horvát igazságügyi miniszter.

A horvát belügyminiszter rámutatott arra is, hogy Horvátország szuverén állam, és ezért védi a határait.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője a vitán arról beszélt, egy országba nem lehet csak úgy besétálni, mint egy bevásárlóközpontba és kiemelte, csodálkozik, hogy egyes baloldali képviselők szerint nincs különbség a menekült és a gazdasági migráns között. A fideszes képviselő hozzátette, a horvát miniszterekhez intézett kérdését a szocialista levezető elnök kezdte megválaszolni, amihez semmi jogköre nem volt.

A Momentumos Donáth Anna arra kérte a horvát elnökséget, hogy tartson meghallgatásokat a magyar és lengyel jogállamiság romló helyzetéről.

 

És ezeket olvastad már?