KÜLFÖLD

Hihetetlen, mit lépett az Európai Unió a Sputnik V vakcinával kapcsolatban

Megkezdődtek a Sputnik V koronavírus elleni vakcina vizsgálatai; ha jóváhagyásra kerül, megkezdődhet az oltóanyag szállítása az Európai Unióba.
  • Szerző:

Megkezdte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Sputnik V orosz oltóanyag értékelését, áll az EMA közleményében. Az ügynökség Humángyógyszer Bizottsága azt vizsgálja a folyamatos értékelés (rolling review) során, hogy a vakcina megfelel-e az Európai Uniós szabványoknak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: AFP

A Humángyógyszer Bizottság az eljárás megindításáról laboratóriumi tesztek és klinikai tanulmányok alapján döntött, melyeket felnőttek körében végeztek. Ezekből kiderült, hogy vakcina hatására olyan antitestek és immunsejtek jönnek létre, melyek a SARS-CoV-2 koronavírust támadják, így a vakcina jó eséllyel védelmet nyújthat a COVID-19 betegség ellen. A vizsgálat eredményétől függ, hogy az Európai Unió engedélyezi-e a Sputnik V oltóanyagot. Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy jóváhagyás esetén 50 millió embernek elegendő adagot tudnak szállítani az Európai Unióba júniustól.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?