KÜLFÖLD

Megint lefoglalták a német tengeri migránstaxit

Lefoglalták a Sea-Watch német civilszervezet hajóját az olasz hatóságok a szicíliai Porto Empedocle kikötőjében, miután „számos szabálytalanságot” fedeztek fel rajta – közölte az olasz parti őrség.
  • Szerző: Ripost

A Sea Watch 3 nevű hajó fedélzetén több mint kétszáz migráns érkezett Olaszországba. A menedékkérőket a Moby Zaza nevű karanténhajóra vitték a koronavírus-járvány miatt, míg a hajó legénysége a szükséges karanténidő leteltét követően köthetett ki.

Az olasz parti őrség szakemberei – a hatóság közlése szerint – a Sea-Watch 3 fedélzetét átvizsgálva számos, a hajó legénységét, valamint utasait veszélyeztető műszaki és működési szabálytalanságot találtak. A parti őrség közölte azt is, hogy a hajó regisztrációja szerinti állami, vagyis Németország beavatkozására van szükség. A szabálytalanságok orvoslásáig a jármű hatósági őrizet alatt kikötve marad.

Az olasz hatóságok májusban hasonló indokkal foglalták le a spanyol Salvamento Marítimo Humanitario nem kormányzati szervezet Aita Mari nevű hajóját, illetve a Sea-Eye német civilszervezet Alan Kurdi nevű hajóját a palermói kikötőben.

A Sea-Watch szerint a hajó június 6-án kezdte újra a járvány miatt megszakított tevékenységét a földközi-tengeri migrációs útvonalon. A pandémia miatt Olaszország és Málta nem engedi a közvetlenül partra a civilszervezetek hajóinak fedélzetén érkező illegális bevándorlókat, hanem karanténhajókon helyezi el őket.

Emlékezetes, hogy tavaly júniusban a migránstaxi kapitánya, Carola Rackete az olasz hatóságok tilalma ellenére, a parti őrség hajójának nekiütközve kikötött Lampedusa szigetén. Az erőszakos akció után a német kapitányt őrizetbe vették és eljárást indítottak ellene, ám néhány nappal később egy Matteo Salvini akkori belügyminiszterrel nem szimpatizáló szicíliai bíró elrendelte a férfi szabadlábra helyezését, mondván, hogy Rachete „csak a kötelességét teljesítette”.

Salvini szégyennek, abszurdnak, horrornak nevezte, hogy az olasz bíróság számára az olasz törvények megszegése, az olasz pénzügyőrség hajójának való nekihajtás nem elegendő a kapitány börtönbe küldéséhez. „Majdnem megölt öt olasz katonát! Még mi kell ahhoz, hogy börtönbe kerüljön?” – kérdezte a Liga kormánypárt vezetője és kijelentette, hogy az illetékes bíró politikai döntést hozott.

Miután 2019 augusztusában a Liga felmondta a koalíciót az Öt csillaggal és Salvini már nem volt belügyminiszter, az új, balos kormány elengedte a bűncselekményt elkövető Rachete-t és a migránsokat szállító hajót. A német törvénysértőt sok helyütt hősként ünnepelték, miközben Salvinit perrel fenyegették azért, mert be akarta tartatni a törvényeket

Az olasz hatóságok mostani döntése nem a migránstaxiztatás miatt született meg, de azért jó ürügy arra, hogy legalább ideiglenesen leállítsák az illegális migránsok beutaztatását.

És ezeket olvastad már?