KÜLFÖLD

Gyalázatos hírhamisításon kapták az RTL Klub német testvércsatornáját

A legalapvetőbb médiaetikai előírásokat köpte szembe a német RTL Television.

Döbbenetes hírhamisítás miatt azonnali hatállyal kirúgták a magyar RTL Klub német testvércsatornája, az RTL Television egyik riporterét – írja a helyi sajtóra hivatkozva a Daily Mail internetes kiadása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A jelenleg munkanélküli Susanna Ohlen azzal okozott országos felháborodást, hogy a németországi áradások által egyik leginkább sújtott városban, az Észak-Rajna-Vesztfália-i Bad Münstereifelben egy összedőlt ház maradványain bekente az arcát sárral, ásót ragadott, majd rezzenéstelen arccal belemondta a kamerába, hogy azért lett nyakig mocskos, mert segített a romeltakarításban. A 39 éves újságíró(?) „mesterterve” vélhetően működött is volna, ha egy szomszédos épületből valaki nem kapja lencsevégre, és tölti fel az internetre az arcpirító mutatványát.

A hírhamisítás minősített esetét bemutató felvételt – amit azóta törtölt az RTL Television – ráadásul azzal a gyalázatos felütéssel osztotta meg a csatorna a közösségi oldalán, hogy „számos prominens ember segítő kezet nyújt és aktívan támogatja a helyi embereket. Az egyik Susanna Ohlen.”

A botrány kirobbanása után az RTL válságkommunikációs stábja kiadott egy közleményt, melyben bejelentették Susanna menesztését, illetve a következőket is megjegyezték:

„Riporterünk megközelítése egyértelműen ellentmond az újságírói elveknek és a csatorna normáinknak.”

Susanna Ohlen 2008-tól dolgozott a német RTL-nél, ahol főleg reggeli talkshowk házigazdája volt.

A legfrissebb hatósági jelentések szerint egyébként a németországi áradásokban eddig 177-en vesztették életüket, és még mindig közel 1000 embert kezelnek eltűntként. Angela Merkel német kancellár azt ígérte, hogy a károsultaknak szánt gyorssegélyt késlekedés nélkül, reményei szerint napokon belül megkaphatják az emberek.

Az RTL Group (RTL Csoport) egy luxemburgi médiavállalat, ami egész Európában üzemeltet rádió- és tévécsatornákat, többek között a magyar RTL Klub és a német RTL Television csatornákat is. A céget 1920-ban alapították, de a jelenlegi formája csak 2000 óta létezik. Európa egyik legnagyobb szórakoztatóipari márkájának számít, összesen 59 tévécsatornát és 31 rádióállomást üzemeltet a kontinensen.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?