KÜLFÖLD

Valóra vált az anya rémálma: 8 éves kislánya az életéért küzdött, miután a Covid ritka tünetét észlelte

A gyermek elkapta a koronavírust, néhány héttel később pedig súlyosan romlott az állapota.
  • Szerző: Ripost

Az angliai Chester városában él az az édesanya, aki a nyilvánossághoz fordult, hogy felhívja a figyelmet arra, ami kislányával történt. A 8 éves Evie ugyanis elkapta a koronavírust, majd 4 héttel később már az életéért küzdött.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ezzel kezdődött

Az édesanya, Carly McKinnon elmondása szerint az egész azzal kezdődött, hogy lánya szeme vörös lett. Akkor még nem tulajdonított ennek túl nagy jelentőséget, hiszen tudta, hogy a lezárások miatt több időt töltött a képernyőt nézve.

Néhány nap múlva azonban ez odáig fajult, hogy a liverpooli Alder Hey Gyermekkórházba kellett szállítani. Az édesanya rémálma vált valóra, amikor gyermeke szervei elkezdtek leállni, és úgy tűnt, haldoklik. Ez négy héttel azután történt, hogy megállapították, Evie elkapta a koronavírust. Ekkor már alig tudott lélegezni, a szíve hevesen vert, a pulzusa és a vérnyomása is esni kezdett, míg a szervei kezdtek leállni.

„Emlékszem, azt kérdeztem a mentősöktől, hogy „rendben lesz-e„. A férfi rám nézett, és azt mondta: „mindent megteszünk”. Tudtam, hogy nagy a baj„ - emlékezett vissza Carly. „A kórházban aztán csak néztem a kislányomat, aki meg sem mozdult, és úgy nézett ki, mint aki haldoklik. Rémisztő volt ezt átélni.”

Sokszervi gyulladás

A PIMS (Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome) egy sokszervi gyulladás, ami a koronavírus-fertőzést követően jelentkezik hetekkel később. Ez a betegség elsősorban az 5 évnél idősebb gyermekeket érinti, előfordulása azonban változó lehet. A Mirror szerint a vírussal megfertőződött gyermekek kevesebb mint 0,5% -át érinti.

Mivel Evie volt a legfiatalabb gyermek, akit a kórházban a súlyos reakció miatt kezeltek, az Alder Hey kutatási szakemberei megkérdezték a szüleit, engedélyezik-e a gyermek próbakezelését.

„Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy látod a kislányodat haldokolni, és attól félsz, hogy meghal, miközben teljesen tehetetlennek érzed magad, úgy fogod érezni, hogy tenned kell valamit„ – magyarázta az édesanya, akinek gyermeke az életéért küzdött. „Persze elmondták nekünk azt is, hogy a kezelés ugyan az idősebb gyermekeknél és felnőtteknél működött, de ilyen fiatal gyermeken még nem próbálták ki. Ez egy olyan döntés volt, amelyet nekem és az apjának meg kellett hoznunk. Úgy éreztük, nincs más lehetőségünk és megtettük, amit a szívünk súgott nekünk.”

Evie nyolc nappal később javulni kezdett, mostanra pedig teljesen felépült, és együtt lehet családjával.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?