KÜLFÖLD

A koronavírus időzített bombája a sokszervi gyulladás

Sokáig hitték az orvosok, hogy gyerekekre nem veszélyes a Covid. 92 százalékuk valóban megússza enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen. Jobb azonban, ha a szülők résen vannak: hetekkel a fertőzés elmúlása után berobbanhat a PIMS, azaz a sokszervi gyulladás.
  • Szerző: Ripost

A Bethesda Gyermekkórházba átlagosan hetente, a Heim Pál Gyermekkórházba naponta kerülnek gyerekek sokszervi gyulladás miatt a koronavírus-járvány hullámaiban. A sokszervi megbetegedés a koronavírus időzített bombája: általában 2-4 hét után, esetenként még később jelentkezik.

Képünk illusztráció (Fotó: Bethesda Gyermekkórház)

Léna az intenzív osztályra került

Szűnni nem akaró láz, hatástalan antibiotikum, újabb és újabb aggasztó tünetek – ezzel néztek szembe a kis Léna szülei. Több napon át is 40 fokos láza volt, ehhez jött a kötőhártya-gyulladás, majd hányt, elvörösödött a tenyere és zavarttá vált. A Bethesda Gyermekkórházban a laboreredményeiből megállapították: erős gyulladás van a szervezetében. Az ultrahang vesegyulladásra figyelmeztetett. A kislányt az intenzív osztályra szállították...

Képünk illusztráció (Fotó: Bethesda Gyermekkórház)

Szerencsére a sokszervi megbetegedésre van gyors és hatékony gyógymód, de nem mindegy, a betegség melyik szakaszában kezdődik a kezelés. Léna szívét és veséjét is elérte a gyulladás, mire kiderült a baj. Azóta kiengedték a kórházból, de hetente vissza kell járnia kontrollra és gyógyszert is kap még.

Figyelni kell az apró jelekre!

Ha felmerül a gyanú, hogy a gyermek nem egészséges, például keveset játszik, hamar leül pihenni vagy kivörösödik, bevérzik a szeme, ízületi fájdalmai vannak, hasfájásra panaszkodik, begyullad a kötőhártyája, makacs láza van, megduzzadnak a nyakán a nyirokcsomók, bőrkiütés jelentkezik, akkor érdemes felkeresni a háziorvost. A sokszervi gyulladás előrehaladtával ugyanis szaporodnak és súlyosbodhatnak a tünetek. Jobb, ha kiderül, hogy nincs nagy baj, mint ha jelentéktelennek ítéljük a tüneteket és emiatt későn ismerik fel a betegséget, ami légzési elégtelenséget, szív- és vérnyomásproblémákat, súlyos állapotot okozhat” – nyilatkozta a 7-nek dr. Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztályának osztályvezető főorvosa.

Dr. Mikos Borbála, Bethesda Gyermekkórház, Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztály
Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet

Kiszámíthatatlan, mire képes

Az Egyesült Államokban több mint 1600 gyermeknél mutatták ki a koronavírus-fertőzés utáni sokszervi gyulladást, 60-80 százalékuk intenzív osztályra került, közülük 26 gyermek életét nem tudták megmenteni. A PIMS alacsony vérnyomást előidézve rontja a szervek vérkeringését és oxigénellátását, ezáltal súlyosan károsodhatnak a szervek. Okozhat szívizomgyulladást, szívbelhártya gyulladást és súlyos szívritmuszavart is.

Fotó: mti

A 7 március 30-án, kedden megjelenő számában megtalálod a 13-féle tünetet, ami jelezheti a sokszervi gyulladást, s azt is eláruljuk, hogyan kezelik a szakemberek a kis betegeket. Arról is írunk, mi segíti a kezelést és mire van szükség azután, ha kiengedik a kis beteget a kórházból. Keresd a 7-et az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?