INSIDER

Aggódnak a szülők: magyar gyerekek is intenzív osztályra kerültek a Covid-19 mutációi miatt

A betegség leggyakrabban a Covid-19 fertőzés után pár héttel alakul ki. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe naponta, a Bethesda Gyermekkórházba pedig hetente visznek be gyereket a szörnyű betegséggel.
  • Szerző: Ripost

Egyre többet hallani a koronavírus fertőzésen átesett gyerekeknél az úgynevezett sokszervi gyulladásos betegségről, mely az alig észrevehető jelek mellett súlyosabb tüneteket is produkálhat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A második hullámot kísérte a kicsiket veszélyeztető szövődmény

Habár a betegségről már tavaly óta tudomása van az orvosoknak, csak mostanában kezdenek ilyen tünetekkel kórházba kerülni a gyermekek. A Bethesdában a legfiatalabb gyerek egy 8 hónapos csecsemő, a legidősebb 9 és fél éves volt. Emellett pedig 2 gyereket kezeltek az intenzív osztályon. Szerencsére még a súlyosabb tünetek mellett is gyors és látványos a javulás.

A kép illusztráció

Hosszú távon a 16 év alattiak oltása lehet a megoldás

„Nagy valószínűséggel az első hullámnál még nem volt jelen az a fajta mutálódott vírus, ami jelenleg a sokszervi gyulladásos megbetegedést okozza” – mondta a Metropolnak dr. Bense Tamás gyerekgyógyász. Hozzátette: „Ha lesz olyan oltás, amely már kipróbált a 16 évnél fiatalabb korosztálynál, akkor egyértelműen az lesz a megoldás.”

Dr. Bense Tamás

Az orvos kiemelte: ugyanúgy, mint a többi betegséggel kapcsolatban is, a gyerekek védelméről maximálisan gondoskodnunk kell.

Fotó: Pixabay

A kór sokszor olyan banális tüneteket produkál, mint a fáradékonyság, a szemvörösség vagy az ajakszárazság, ritkán pedig a vérmérgezést követően kialakuló, toxikussokk-szindrómához hasonlókat. A szövődmény gyógyítható, nincs ok az aggodalomra, de jó, ha a szülők odafigyelnek a kicsikre.

Fontos, hogy a szülők figyeljenek oda a jelekre

Dr. Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház orvos igazgatója elmondta: nem kell félnünk a betegségtől, de az fontos, hogy korán ismerjük fel és épüljön bele a tudatunkba, hiszen nagyon enyhe tünetei is lehetnek. Így kiemelten fontos a szülők ébersége, ezért nyugodtan vigyük orvoshoz a gyereket, még ha elsőre banálisak is a tünetek.

DR. MIKOS BORBÁLA
Fotó: Kurucz Árpád KA
Magyar Nemzet

Ezek az árulkodó jelek

„A tünetek lehetnek nagyon enyhék, úgy mint fáradékonyság, szemvörösség, ajakszárazság, makacs lázas állapot, de lehetnek nagyon súlyosak is, úgy mint vakbélgyanús hasi fájdalom, véres hasmenés, kanyaróhoz hasonló bőrkiütés, súlyos légzészavar, görcsös állapot” – mondta dr. Mikos Borbála, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának orvos igazgatója, az intenzív osztály vezető főorvosa. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szövődmények kialakulását nem befolyásolja az sem, hogy a koronavírus-fertőzésnek hetekkel korábban enyhe vagy súlyos lefolyása volt, vagy éppen teljesen tünetmentesen vészelte át a kicsi.

Külföldön már az első hullámmal megjelent

A sokszervi gyulladásról egyébként először 2020 májusában számoltak be azok az országok, ahol a vírus tavaszi hulláma nagyobb volt, mint Angliában és az Egyesült Államokban. Súlyos lehet a betegség, ezért ne vegyük félvállról a tüneteket.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?