Létrehozva: 2021.01.14.

Megszólalt a magyar anyuka: „Már nem vagyok Covid-kétkedő”

Brutális tünetekkel, magas lázzal, sokszervi gyulladással került kórházba a pécsi covid-kétkedő anya gyermeke. A nő figyelmezteti a szülőtársait: vegyük komolyan a koronvírust, és akkor megelőzhetjük a súlyos szövődményeket.

„Korábban covid-kétkedő voltam. Nem a betegség létezését tagadtam, hanem a körülötte zajló felhajtást tartottam túlzásnak. Úgy gondoltam, hogy túl van lihegve, mert a tavaszi otthoni oktatás után nyáron már lehetett tömegbe menni, aztán ősszel, iskolakezdéskor megint megjelent. Nem tudtam elhinni, hogy súlyosabb lehet, mint egy influenza, amibe szintén meghalnak évente„– mondta el a Ripost-nak Vertike Anett. A háromgyerekes édesanya betartotta a higiéniai szabályokat, hordtak maszkot, de, mint mondja, talán kevesebbet ment volna a gyerekekkel vásárolni, ha akkor komolyabban veszi a megelőzést.

Szilveszterkor rohantak orvoshoz durva lázzal

A 12 éves Abony december 31-én lázasodott be. Mivel fájta a hasa is, először vakbélre gyanakodtak, de az ügyeleten kiderült, nem az okozza a problémát.

Fotó: Pixabay A kép illusztráció

Az újévet a lázambulancián kezdték, a gyorsteszt negatív lett. „ A testvéreit is megijesztette a helyzet, azt látták, a szülő is tehetetlen. Máskor ha bármi gond volt, azt anya vagy a nagymama meg tudta oldani. Most viszont nem volt megoldás.”

40 fokos láz egy hétig, kórházba kellett vinni

Négy napon át tartó 40 fokos láz után kiderült, hogy a crg faktor, ami a gyulladást méri, a normál érték sokszorosa.

„Normál esetben 5, legfeljebb 10 ez a szám, Abonynak 200 felett volt. Nincs mese, be kell feküdni a kórházba, de még mindig nem tudtuk, hogy mi okozza„ – mondta az édesanya.

A kép illusztráció

A gyermekeit egyedül nevelő nő a nagymamára bízta másik két fiát, hogy a beteg gyerek mellett maradhasson a kórházban. Ekkor már hét napja tartott a 40 fokos láz, de az újabb gyorsteszt és a PCR is negatív lett.

Meglepetés: a kisfiú korábban átesett a koronavírus-fertőzésen!

„Csütörtökön az ultrahang, röntgen és CT vizsgálatok után megjött a részletes laboreredmény. Ebből derült ki, hogy antitestek vannak a Abony vérében, két hete átesett a covidon és a legyengűlt immunrendszere nem tudott védekezni. Erre nem számítottunk. Semmi tünete nem volt, még a nátha jelei sem jelentkeztek nála” – emlékezett vissza Anett arra a két hétre, amikor koronavírusos volt a fia.

Mindene be volt gyulladva

A diagnózis: sokszervi gyulladás. Abonynak már mindene be volt gyulladva: kötőhártya, belek, mindkét oldali tüdő és szív körüli gyulladás, víz a szív körül.

A kép illusztráció

Miután kiderült, mi okozza a betegséget, célzottan tudták kezelni. Szteroidot és antibiotikumot kapott, két nap kezelés után lement a láza és a vérnyomása is.

„Le a kalappal az orvosok előtt!”

Az édesanya kiemelte a doktorok és az egészségügyi személyzet hozzáállását. „Le a kalappal előttük, a nehéz körülmények ellenére is mindig mosolyogtak, kedvesek voltak a gyerekkel. Emberfeletti a teljesítményük, a betegek mindegyike fontos nekik. Ők valóban értünk küzdenek, azzal tudunk segíteni, ha komolyan vesszük a megelőzést„– hangsúlyozta.

Hónapokig tart a felépülés

„Abony már otthon van, de még mindig gyenge, fekszik, játszani sincs ereje” – magyarázza Anett. A kardiológus elmonta, hogy a felépülés érdekében 3 hónapig nem szabad terhelni és akkor megússza maradandó szív- és tüdőkárosodás nélkül. Viszont most a kisebbik gyerek is hasfájásra panaszkodik, az anyát pedig nem hagyja nyugodni, hogy Abonynál is így kezdődött. A részletes vérvizsgálatot viszont nem tartják indokoltnak az orvosok, a sokszervi gyulladás 10 ezerből 2 gyereket érint, kevés az esélye, hogy a testvérnél is az legyen.

Figyelmezteti a szülőket: vegyék komolyan a járványt!

„Miután figyelmeztető céllal megosztottam a történetünket az interneten, rengeteg anyuka, de fiatal felnőttek is hasonló tünetekről számoltak be„ – mondta el Anett.

Magyarországon eddig elenyésző esetben fordult elő, hogy egy tünetmentesen lezajló Covid ilyen szörnyű rombolást végzett volna gyerekeknél. Mindenhol azt hallottuk, a gyerekek könnyen megússzák és tünetmentesen átesnek rajta. Sajnos ez nem mindenkire igaz.

 

Novák Hunor is beszélt róla

A népszerű gyerekorvos, Novák Hunor a Klub Rádióban tegnap arról beszélt, bár ritka, de nem példa nélküli, hogy a gyerekeknél egy tünetmentes koronavírus fertőzés szövődménye lehet egy akár hetekkel-hónapokkal későbbi, egészen súlyos, sokszervi gyulladás, egy immunológiai reakció.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Athén retteg, fél Görögország pedig egy görög klub ellen szurkol

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

„A szívem szakad meg érte" – Két hónapja él az utcán a 13 éves Norbi, most összefogott érte Esztergom

vg.hu

Csányi Sándor bejelentette: története legnagyobb bevásárlására készül az OTP – ugrik az árfolyam

ripost.hu

Véget ért a Házasság első látásra: Kiderült, melyik párok maradtak együtt

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Menczer Tamás: Csak a béke, csak a Fidesz - Videó

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat