INSIDER

Megszólalt a magyar anyuka: „Már nem vagyok Covid-kétkedő”

Brutális tünetekkel, magas lázzal, sokszervi gyulladással került kórházba a pécsi covid-kétkedő anya gyermeke. A nő figyelmezteti a szülőtársait: vegyük komolyan a koronvírust, és akkor megelőzhetjük a súlyos szövődményeket.
  • Szerző: Ripost

„Korábban covid-kétkedő voltam. Nem a betegség létezését tagadtam, hanem a körülötte zajló felhajtást tartottam túlzásnak. Úgy gondoltam, hogy túl van lihegve, mert a tavaszi otthoni oktatás után nyáron már lehetett tömegbe menni, aztán ősszel, iskolakezdéskor megint megjelent. Nem tudtam elhinni, hogy súlyosabb lehet, mint egy influenza, amibe szintén meghalnak évente„– mondta el a -nak Vertike Anett. A háromgyerekes édesanya betartotta a higiéniai szabályokat, hordtak maszkot, de, mint mondja, talán kevesebbet ment volna a gyerekekkel vásárolni, ha akkor komolyabban veszi a megelőzést.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szilveszterkor rohantak orvoshoz durva lázzal

A 12 éves Abony december 31-én lázasodott be. Mivel fájta a hasa is, először vakbélre gyanakodtak, de az ügyeleten kiderült, nem az okozza a problémát.

Fotó: Pixabay A kép illusztráció

Az újévet a lázambulancián kezdték, a gyorsteszt negatív lett. „ A testvéreit is megijesztette a helyzet, azt látták, a szülő is tehetetlen. Máskor ha bármi gond volt, azt anya vagy a nagymama meg tudta oldani. Most viszont nem volt megoldás.”

40 fokos láz egy hétig, kórházba kellett vinni

Négy napon át tartó 40 fokos láz után kiderült, hogy a crg faktor, ami a gyulladást méri, a normál érték sokszorosa.

„Normál esetben 5, legfeljebb 10 ez a szám, Abonynak 200 felett volt. Nincs mese, be kell feküdni a kórházba, de még mindig nem tudtuk, hogy mi okozza„ – mondta az édesanya.

A kép illusztráció

A gyermekeit egyedül nevelő nő a nagymamára bízta másik két fiát, hogy a beteg gyerek mellett maradhasson a kórházban. Ekkor már hét napja tartott a 40 fokos láz, de az újabb gyorsteszt és a PCR is negatív lett.

Meglepetés: a kisfiú korábban átesett a koronavírus-fertőzésen!

„Csütörtökön az ultrahang, röntgen és CT vizsgálatok után megjött a részletes laboreredmény. Ebből derült ki, hogy antitestek vannak a Abony vérében, két hete átesett a covidon és a legyengűlt immunrendszere nem tudott védekezni. Erre nem számítottunk. Semmi tünete nem volt, még a nátha jelei sem jelentkeztek nála” – emlékezett vissza Anett arra a két hétre, amikor koronavírusos volt a fia.

Mindene be volt gyulladva

A diagnózis: sokszervi gyulladás. Abonynak már mindene be volt gyulladva: kötőhártya, belek, mindkét oldali tüdő és szív körüli gyulladás, víz a szív körül.

A kép illusztráció

Miután kiderült, mi okozza a betegséget, célzottan tudták kezelni. Szteroidot és antibiotikumot kapott, két nap kezelés után lement a láza és a vérnyomása is.

„Le a kalappal az orvosok előtt!”

Az édesanya kiemelte a doktorok és az egészségügyi személyzet hozzáállását. „Le a kalappal előttük, a nehéz körülmények ellenére is mindig mosolyogtak, kedvesek voltak a gyerekkel. Emberfeletti a teljesítményük, a betegek mindegyike fontos nekik. Ők valóban értünk küzdenek, azzal tudunk segíteni, ha komolyan vesszük a megelőzést„– hangsúlyozta.

Hónapokig tart a felépülés

„Abony már otthon van, de még mindig gyenge, fekszik, játszani sincs ereje” – magyarázza Anett. A kardiológus elmonta, hogy a felépülés érdekében 3 hónapig nem szabad terhelni és akkor megússza maradandó szív- és tüdőkárosodás nélkül. Viszont most a kisebbik gyerek is hasfájásra panaszkodik, az anyát pedig nem hagyja nyugodni, hogy Abonynál is így kezdődött. A részletes vérvizsgálatot viszont nem tartják indokoltnak az orvosok, a sokszervi gyulladás 10 ezerből 2 gyereket érint, kevés az esélye, hogy a testvérnél is az legyen.

Figyelmezteti a szülőket: vegyék komolyan a járványt!

„Miután figyelmeztető céllal megosztottam a történetünket az interneten, rengeteg anyuka, de fiatal felnőttek is hasonló tünetekről számoltak be„ – mondta el Anett.

Magyarországon eddig elenyésző esetben fordult elő, hogy egy tünetmentesen lezajló Covid ilyen szörnyű rombolást végzett volna gyerekeknél. Mindenhol azt hallottuk, a gyerekek könnyen megússzák és tünetmentesen átesnek rajta. Sajnos ez nem mindenkire igaz.

 

Novák Hunor is beszélt róla

A népszerű gyerekorvos, Novák Hunor a Klub Rádióban tegnap arról beszélt, bár ritka, de nem példa nélküli, hogy a gyerekeknél egy tünetmentes koronavírus fertőzés szövődménye lehet egy akár hetekkel-hónapokkal későbbi, egészen súlyos, sokszervi gyulladás, egy immunológiai reakció.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?