KÜLFÖLD

Karavánokban hajtják az afrikai migránsokat az Európába tartó csempészhajókra

Mintegy ezren kötöttek ki a Tunéziához legközelebbi dél-olaszországi partokon az utóbbi hétvégén. Eddig már közel ötezren léptek be illegálisan az országba, háromszor többen, mint a tavalyi hasonló időszakban.
  • Szerző: M.M.

Líbiából szárazföldön először Tunéziába, majd innen a rövidebb tengeri útvonalon Olaszországba érkeznek az Európába tartó migránsok.

A hétvégén két, emberekkel megtömött hajó Lampedusa, egy másik Linosa szigetére érkezett, további három a szicíliai Marsala és Mazzara partjaira, egy tízméteres halászhajóval pedig több százan érkeztek az Agrigentohoz közeli Palma di Montechiaro strandjára, ahol a migránsok szétszéledtek, csak hetvenet tudtak közülük feltartóztatni a hatóságok. „Ezer ember egyidejű tengerre tétele önmagáért beszél, az észak-afrikai emberkereskedelem megmutatta erejét” – jelentette ki Luigi Patronaggio a La Repubblica című napilapnak.

Kifejtette: a Földközi-tenger nyugati felében a migrációt ismét a tunéziai bűnszervezetek vették kézbe, és ezen a rövid – Tunézia és Olaszország között kevesebb, mint háromszáz kilométeres – útvonalon akár több ezer embert is képesek utaztatni: a Szaharától délre fekvő közép-afrikai országokból származó migránsokat, valamint büntetett előéletű tunéziaiakat, akik közül többeket már korábban kiutasítottak Olaszországból, de ismét megpróbálnak visszatérni.
A főügyész elmondta, az emberkereskedők a líbiai táborokból gyalogosan, karavánokban Tunéziába terelik át a közép-afrikaiakat, és átadják őket a tunéziai emberkereskedőknek. Utóbbiak kisebb és közepes halászhajókat tömnek meg velük úgy, hogy a migránsok között többnyire fiatal, büntetett előéletű, körözés alatt álló tunéziaiakat is elrejtenek.
Luigi Patronaggio megjegyezte, év eleje óta már mintegy 4500 migráns érkezett Olaszországba, háromszor annyian, mint tavaly ugyanezen időszakban. Két éve nem volt ennyire erős a migráció – hangoztatta, veszélyesként ítélve meg a még csak most kezdődött nyári migrációs periódust. Szerinte a következő hetek kiemelt készültséget igényelnek. Hozzátette, hogy a római belügyminisztérium is aggódik, mivel a járványhelyzetben a migránsoknak az EU-tagállamok közötti önkéntes áthelyezése leállt.

Málta is ostrom alatt

Málta kormánya már korábban bejelentette, azon lesz, hogy távol tartsa az illegális bevándorlókat partjaitól, mivel azok arra játszanak, hogy elérjék a szigetország felségvizeit és kiharcolják maguknak a menedékjogot. Csak az elmúlt pár hónapban több illegális migráns érkezett a szigetre, mint tavaly egész évben, és értesülések szerint 650 ezer olyan ember várakozik még a líbiai partokon, akik Európába mennének. Málta közölte: nem hajlandó több menekültet befogadni, mert az ország teljesen megtelt és továbbra is megvétóznak minden olyan intézkedést, ami a befogadást támogatja.

 

 

 

 

És ezeket olvastad már?