INSIDER

Karácsonyék kudarca az uniós csúcs

Hiába fogadták el az EU költségvetését, nyoma sincs annak, hogy megvalósulna Karácsony Gergely ígérete, miszerint Budapest és más önkormányzatok közvetlenül juthatnának uniós forrásokhoz. A főváros brüsszeli lobbistájának kinevezett Jávor Benedek szerint erről csak ősszel kezdődnek egyeztetések. A Fidesz összegzése szerint ugyanakkor Magyarország több pénzzel és emelt fővel zárhatta az EU-csúcsot. A magyar kormány és Orbán Viktor sikeres tárgyalása valódi dühöt, illetve egymásnak is ellentmondó nyilatkozatokat váltott ki baloldalon – írja a Magyar Nemzet.
  • Szerző: RIPOST

Az önkormányzatok közvetlenül jussanak EU-s forrásokhoz, hogy a kormány ne tudja azokat ellopni

EZEKET OLVASTAD MÁR?

– már az őszi önkormányzati választások óta ezzel kampányol az ellenzék, élén Karácsony Gergellyel, aki, miután főpolgármester lett, párttársát, Jávor Benedeket bízta meg Budapest brüsszeli képviseletével.

Zajlik a 2020 utáni hétéves EU-s költségvetési ciklus tárgyalása, aminek során azt akarják elérni, hogy növekedjen a települések számára elérhető források összege

– hangoztatta kinevezése után az Azonnali.hu-nak Jávor.

Jávor Benedek, a háttérben Karácsony Gergely főpolgármester.

A hétvégi maratoni tárgyalássorozaton azonban hiába fogadták el az EU költségvetését, nyoma sincs annak, hogy megvalósulna Karácsony ígérete. Jávor Benedek a Magyar Nemzet megkeresésére azt hangoztatta, hogy a hétvégi csúcson csupán az ­uniós költségvetés elfogadásáról volt szó, a támogatások, pályázatok elosztásának konkrét módjáról nem, erről csak ősszel kezdődnek meg az egyeztetések. Kérdésünkre, hogy mit remél a tárgyalásoktól, Jávor meglehetősen óvatosan fogalmazott:

Rajta vagyunk, hogy eredményeket érjünk el, de csak ekkor fogjuk látni, hogy sikerült-e javítani az önkormányzatok ­uniós finanszírozási feltételein.

A magyarok számár pénzügyi és erkölcsi siker

Az EU-csúcson született megállapodás a magyarok számára pénzügyi és erkölcsi siker. Magyarország több pénzzel és emelt fővel zárhatta az EU-csúcsot. A miniszterelnök ismét következetesen kiállt a nemzeti érdekekért és elérte, hogy hazánk a tervezettnél hárommilliárd euróval több pénzt kapjon

– összegzett közleményében a Fidesz. Eszerint Magyarország ígéretet kapott arra is, hogy a bevándorláspártiak által kiprovokált és a hazug Sargentini-jelentésre alapozott igazságtalan 7-es cikkely szerinti eljárást le fogják zárni – írja a Magyar Nemzet.

Gyalázatosan viselkedő baloldal

A nagyobbik kormánypárt szerint ugyanakkor a magyar baloldal ­ezúttal is gyalázatosan viselkedik. Mint fogalmaztak:

Gyurcsánynétól kezdve a szocialistákon át a Momentumig most is a nemzeti érdekek ellen dolgoznak és Magyarország ellen áskálódnak. Ők akkor lennének elégedettek, ha Magyarország kevesebb pénzt kapna és feladná a nemzeti érdekeit pénzügyekben, valamint gazdaság- és bevándorláspolitikában is.

A magyar kormány és Orbán Viktor sikeres tárgyalása dühöt, illetve kommunikációs káoszt okozott az ellenzéki oldalon:

  • Dobrev Klára videóüzeneté­ben egyenesen azt állította, hogy „Orbán ismét hatalmas vereséget szenvedett”, Magyarország még soha nem kapott ilyen kevés pénzt az uniótól.
  • Az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István szerint Orbán Viktor miatt „jelentős pénzeket veszített Magyarország”.
  • Jakab Péter, a Jobbik elnöke viszont elismerte, hogy „Orbán kiharcolta” pénzt, aminek szerinte ugyanakkor „az egyik fele a nyugati multikon keresztül visszamegy Nyugatra, a többi meg Mészáros Lőrinc és társai zsebében landol”.
  • Hasonló húrokat pengetett Donáth Anna is. – Magyarország, ahogy 2004 óta folyamatosan, a következő hét évben is rengeteg EU-s forráshoz jut – írta a Momentum EP-képviselője azt hangoztatva: az ő feladatuk megakadályozni, hogy „a magyar kormány a saját állampolgáraitól vegyen el uniós pénzeket”.
  • Az LMP elnöke, Keresztes László Lóránt szerint Orbán Viktor elér­te, amit akart, mert felhígította – a liberálisok által bunkósbotként forgatott – jogállamisággal kapcsolatos kritériu­mokat.
  • A Mi Hazánk pedig úgy értékelt, hogy Magyarországot az EU-n kívüli életre kell felkészíteni egy patrióta nemzetgazdaság megteremtésével és a hazai kis- és középvállalkozások megerősítésével.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?