Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2021.11.21.

Jónak lenni jó – már 37 millió forint gyűlt össze

Már több mint 37 millió forint gyűlt össze a Jónak lenni jó! kampányban. A közmédia jótékonysági műsora a koronavírus miatt árván maradt gyerekek javára gyűjt.

A 1357-es számon egy hívás vagy egy sms 500 forintot jelent. Közben folyamatosan érkeznek a tárgyi felajánlások is.

Az adományvonal az év végéig elérhető. A Jónak lenni jó! idei, immár tizedik kampányát bejelentő sajtótájékoztatón Áder János köztársasági elnök, a Regőczi Alapítvány alapítója hangsúlyozta: céljuk, hogy segítséget nyújtsanak azoknak a gyermekeknek, akiknek családját tragikusan érintette a koronavírus-járvány.

A hazai médiában egyedülálló kezdeményezésnek köszönhetően az elmúlt kilenc évben csaknem 1,7 milliárd forint jutott el a rászorulókat segítő szervezetekhez. Olyan világsztárok csatlakoztak korábban az összefogáshoz, mint Bud Spencer, Sarah Jessica Parker, Angelina Jolie, Brad Pitt, Jean-Paul Belmondo vagy Lewis Hamilton.

A relikviák többsége a Jónak lenni jó! honlapján megvásárolható, néhány különleges tárgyat pedig a december 19-i egész napos műsorfolyam során árverésre bocsátanak.

Többek között felajánlásra került Katona György A csíksomlyói búcsú című festménye, amelyen impresszionista stílusban jelenik meg a magyarság egyik legnagyobb zarándoklata.

A karitatív akciót jószolgálati nagykövetként segíti a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó Nagy Tímea és a háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó Szilágyi Áron. Nagy Tímea 1993-as esseni világbajnokságon csapatban nyert aranyérme-, Szilágyi Áron pedig a tokiói olimpián viselt vívó sisakja felajánlásával járul hozzá a gyűjtéshez.

HUF 11705084-21448492-00000000

EUR IBAN: HU20 1176 3055 5885 6886 0000 0000

USD IBAN: HU26 1176 3055 5885 7014 0000 0000

Az adományvonal: 1357. A hívások díja egységesen: 500 Ft/hívás, sms

A koronavírus-járvány árváinak segítésére létrehozott Regőczi István Alapítvány munkáját támogatja az idén tizedik alkalommal megrendezendő jubileumi Jónak lenni jó. Az alapítvány eddig 932 gyermekkel vette fel a kapcsolatot, közülük 629 gyermeket már támogatott. A tervek szerint a következő évtől szeretnék bevezetni a havi támogatások rendszerét, ebben segít a közmédia jótékonysági akciója is. Az M1 Ma reggel című műsorának Siklósi Beatrix a Jónak lenni jó projektvezetője és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója volt a vendége.

„A negyedik hullám kezdetekor nem is foglalkozhatnánk annál aktuálisabb kérdéssel, mint a koronavírus árváinak megsegítése”

– mondta az adásban Siklósi Beatrix.

Azt is hozzátette, hogy sajnos mindennap kapnak híreket arról, hogy egyre több ember kerül kórházba az oltatlanok közül.

„Amikor családokról és gyerekekről hallunk, akik árván maradtak, szerintem nincs olyan jóérzésű ember, aki ne gondolná azt, hogyha lehet, akkor álljunk össze és segítsünk rajtuk is – tette hozzá.

Eddig tíz év alatt mindig különleges volt a cél, amit a Jónak lenni jó kiválasztott, kitűzött maga elé, de az idei év talán egy kicsit még különlegesebb.

„Azok a kispénzű nyugdíjasok is tudnak segíteni, akik anyagi körülményük miatt nem tudnának többet adni, de megteszik” – mondta a projektvezető.

Dobos Menyhért, Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy ez a műsor identitást erősít, közösséget épít, szolidaritást és empátiát erősít a világon bárhol, hiszen a tengerentúlról is érkeznek adományok.

Már legalább ezer gyermek van Magyarországon, aki a koronavírus-járvány következtében elvesztette egyik vagy mindkét szülőjét.

Regőczi István (1915. október 5. – 2013. február 28.) római katolikus pap, címzetes prépost, „az Isten Vándora” – ahogyan egy paptársa nevezte.

Jelmondata: „Mindent a sasfiókákért, a sasfiókákat Istenért!”

Regőczi István a Somogy vármegyei Látrányban született. Édesanyja Szabó Ilona, édesapja Regőczi Ákos molnár, aki az I. világháború idején az olasz fronton teljesített szolgálatot. Szülei házasságának első gyümölcsei, Mária és Erzsébet, még gyermekként hunytak el a spanyolnáthában, 1918-ban. István édesanyjától hallott a boldoggá avatott Don Boscóról, és már fiatalon megfogalmazódott benne a vágy, hogy egyszer ő is a nehéz sorsú gyermekek pártfogójává váljon. Mint nehéz sorsú gyermek tízévesen, 1925-ben meghívást kapott Flandriába, ahol Poperinge településen, Richard Vervacke kanonoknál kapott szállást. Bár 1928-ban hazatért, 1933-ban gyalog újra útra kelt Belgium felé. A kanonok felkarolta, taníttatta Regőczit, aki szeminarista lett. Ezekben az években írta első könyvét (Ha Flandria visszahív), amelynek szerzői díjából házat vett édesanyjának Máriaremetén. 1943. március 28-án Belgiumban szentelték pappá. Hiába marasztalták, hazatért, hogy özvegyen maradt édesanyját támogassa és papi hivatását a háború sújtotta Magyarországon gyakorolhassa. Regőczi élete legszebb pillanatának azt tartotta, amikor első alkalommal adhatott papi áldást édesanyjának. 1943 tavaszán, Pestszenterzsébeten, a Dezső utcában egy romos épületben kezdte meg szolgálatát, itt alapította meg első hazai gyermekotthonát. A németek és a nyilasok elől bujkáló zsidó gyermekeknek és családoknak is menedéket biztosított. „Az első „vadvirágaimat” Budapest nagy külvárosában és Csepelen szedtem össze. Az a romos ház, amelyet erre a célra megszereztem, szörnyű állapotban volt. Se ajtaja, se ablaka nem volt. A mennyezet lógott a ferdére csúszott tető alatt. (…) Egy öreg kőművessel kezdtem építkezni, mit sem törődve a légiriadókkal, melyeket sűrűn követtek bombázások. Azon az alapon, hogy nem érhet nagyobb vész, hiszen már egy tucat árva gyereket összeszedtem. (…) Két kisgyermeket: 8 éves fiúcskát és 6 éves húgocskáját egy lebombázott ház sarokszobájában találtam hangosan siránkozva: „Apuka, Anyuka!” Az apjuk holtan feküdt a romok alatt, édesanyjuk vérző sebekkel, eszméletlenül. Alig tudtam a kövek alól kihúzni. Csepelről két kis testvérkét hoztak, az anyjuk kórházban, az apjuk a fronton tűnt el. A legkisebb fiúcska – Pityunak becéztük – csak 10 hónapos volt. Hétéves a nővérkéje, másik testvére 4 lehetett. Szüleiket elsöpörte egy bombázás. Ez a kis Pityu jelentette a legtöbb gondot. Honnan lehet tejet szerezni egy körülzárt városban, melyet lőttek és bombáztak? A 3 éves Géza kis zsidó fiú volt. Szüleit a németek vitték el. Két nővérke, 5-6 évesek, mindig siránkozva várta szüleit, kik soha többé nem kerültek elő.

Miután Pétery József püspök Vácra helyezte, megbízta azzal a feladattal, hogy Kisvácon templomot, egyházközséget létesítsen. 1945-ben a kisváci Rákóczi téren lévő óvoda üresen álló épületében kápolnát alakított ki, amely 1946. szeptember 8-ára készült el. 1947. március 25-én kezdték el a „Sasfiókák” nevű gyermekotthon felépítését, amely később több mint 300 hadiárva számára nyújtott menedéket. Prohászka Ottokár egyik karácsonyi elmélkedéséből vette a „sasfióka” elnevezést. 1949. augusztus 5-én az államhatalom a váci „sasfiókák árvagyermekotthonát” azonnali hatállyal megszüntette. Ezzel a katolikus intézményrendszer utolsó bástyája is kommunista uralom alá került Magyarországon. Az államosított váci árvaház 1954 elejéig korlátozott keretek között ugyan, de továbbra is működött. Regőczit 1949 októberének végén tartóztatták le és az Andrássy út 60. hírhedt pincéjének 7-es zárkájában tartották fogva huszonkilenc napig. „Zárkámba nem vittek vissza. Egy nagyobb, teremszerű börtönbe vezettek be, mely tele volt rabokkal. Csodálkoztam. Persze rögtön körülvettek. Én bemutatkoztam: katolikus pap vagyok. A váci árvaházamból hoztak el. Egy magas, jó megjelenésű férfi bemutatkozott mint pesti ügyvéd. – Itt jó helyen van – mondta barátságosan –, akik ide kerülnek, már túl vannak a legrosszabb részen. A magánzárka után ez szanatórium. Innen már nem visznek kihallgatásra. Annak ügye lezárt, aki ide kerül, innen az internálótáborba vezet az út. (…) Ezek szerint a súlyos vád, a kémkedés alól felmentettek. Sokakkal megismerkedtem, akik kiöntötték előttem szívük minden búját, panaszát. Többeket meg is gyóntattam. Jóleső érzés volt itt a börtön mélyén lelkipásztori munkát végezni. Az emberekben megvolt a hajlandóság – egy-kettő kivételével –, még a rózsafüzér-imádságba is bekapcsolódtak. Itt az őrök se zavartak már bennünket. Bár politikai foglyok voltunk, de internálóba csak olyanok kerülhettek, akik ellen nem tudtak vádat emelni, csak egyelőre kikapcsolták őket a közéletből. Általában fél évre szokták internálni a nem megbízhatókat.”
Kistarcsára hurcolták, ahol négy éven át raboskodott bírósági ítélet nélkül. 1953. szeptember 16-án szabadult, azonban Vácról és Nagy-Budapest területéről is kitiltották. Ezt követően kinevezték Máriabesnyőre káplánnak. Idővel Pestszenterzsébeten újra árvaházat nyitott régi munkatársai segítségével, bár hivatalos működési engedélyt nem kapott rá. Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején a váciak jelezték Regőczi atyának, hogy a „sasikat” visszavárják. Éppen november 4-én küldtek volna értük teherautót, amikor megérkezett a hír, hogy az országutat elzárták, így a váci gyermekotthon újjászervezése meghiúsult. 1957. március 10-én éjjel Regőczit ismét letartóztatták, s a budapesti Gyűjtőfogházba vitték. Aláírattattak vele egy papírt, amelyben kijelenti, hogy „nem fog semmiféle államellenes tevékenységben részt venni”, majd elengedték. Nem sokkal szabadulása után, Máriaremetén egy detektív megpróbálta beszervezni, azonban Regőczi atya ezt határozottan visszautasította. A fennmaradt állambiztonsági iratok szerint 1957. március 18-án a Belügyminisztérium II/5-c alosztálya ügynökként tekintett rá, akitől „Kurucz” fedőnéven vártak információkat „államellenes cselekményekről”. Mivel valójában semmilyen érdemi információt nem közölt, hasznavehetetlennek ítélték, titoktartási nyilatkozat aláírására kötelezték, és 1958. március 14-én megszakították vele a kapcsolatot. 1955-ben Aszódra helyezték. Elhatározta, hogy Aszód két filiájának, Domonynak és Domonyvölgynek saját templomot épít. Domonyban egy elhagyott raktár épületét még abban az évben átépítették kápolnává az általa patronált gyermekek és a helyi lakosok segítségével. 1957 második felében Nógrádverőcére, 1959-ben Szalkszentmártonra helyezték, ahol 1961-re az ottani düledező, agyagból épült szükségkápolna helyén új templomot épített a hívek felajánlásaiból és a gyülekezet hathatós segítségével. 962. március 26-án ismét őrizetbe vették. A kihallgatások során főleg az ’56-os eseményekről, illetve belga kapcsolatairól faggatták, majd a Markó utcai fegyházba szállították. Három és fél hónapos vizsgálati fogság után került sor tárgyalására, amelyen felmentették. 1963-ban Örkénybe helyezték, ám nem feledkezett meg régi fogadalmáról, hogy Domonyvölgyben is kápolnát építsen. Mivel ehhez az Egyházügyi Hivatal külön engedélye kellett volna, amelynek beszerzésére ekkor semmi esélyt nem látott, társaival úgy döntött, víkendház építésére kérnek engedélyt. 1968 tavaszára készült el a domonyvölgyi „víkendház”, a beadott lapos tetős terv helyett magas, toronyszerű, meredek homlokzattal amely miatt a hatóság pénzbírságot szabott ki Regőczire. 1968. augusztus 15-én mutathatta be Regőczi István a budavári Nagyboldogasszony templomban ezüst szentmiséjét. Ám a hitvalló pap elleni karhatalmi zaklatások tovább folytatódtak. Rövidesen kitiltották Budapestről, Domonyról, Aszódról, Máriabesnyőről, Domonyvölgyről, ráadásul eltiltották a misézéstől, az építkezéstől, még sasfiókáitól is. Időközben összegyűlt jegyzeteit eljuttatta egy paptársához, a flandriai Arnold atyához, aki sajtó alá rendezte, és Mi nem hallgathatunk címmel, 1969-ben megjelentette Belgiumban. Könyvének külföldi kiadásával újfent magára haragította az állambiztonság embereit, 1970. szeptember 9-én ismét letartóztatták: „Körülnéztem. A börtön négy falát erősen világította meg egy reflektor fénye. Mennyi sok bejegyzés, kétségbeesett rabok telekarcolták a falakat. Ha ezek a falak tudnának beszélni! Lassan körbejártam, elkezdtem a keresztutat. Minden állomásnál egy kis keresztet rajzoltam a falra. Jézus Pilátus előtt. A megkötözött kezű Jézus. Munkácsy Krisztusa jutott eszembe, mely a kis Kútvölgyi kápolna egyetlen dísze. Vádolták, Ő hallgatott. //Én nem hallgathatok// – hiszen ez volt a könyvem címe, amiért most börtönbe kerültem. Melyik börtönben is vagyok? Ismeretlen hely. Voltam már az Andrássy út pincéjében, a Markóban, a Fő utcában és a gyűjtőben. Mi lesz a folytatás? De te, ártatlan Jézusom, hallgattál, mikor vádoltak. Adj erőt, hogy csak a Te ügyedért és az igazságért tudjak síkraszállni. Már hajnalodott. Behallatszott az utca lármája, amikor befejeztem a keresztutat.” 1971-ben illegális sajtótevékenység címén 22 hónap fegyházra ítélték. 1972 októberében, a hazánkba látogató Agostino Casaroli érsek tolmácsolta a magyar vezetésnek a Szentszék kérését, hogy gyakoroljanak kegyelmet 3 börtönben sínylődő pap, köztük Regőczi István ügyében. Ennek köszönhetően Regőczi büntetését harmadolták, így 1972. december 16-án szabadult. A Kútvölgyi Engesztelő Mária-kápolna kialakítása mellett létrehozta a Táborhegy-zarándokházat is, amelyben Mindszenty-emlékszobát is berendezett. 1989. december 8-án, a Fővárosi Gyermekvédő Otthon Aga utcai épületében, állami jóváhagyással egy kis kápolnát rendezhetett be a 150 állami gondozott fiatal és nevelőik számára, amelyet Várszegi Asztrik püspök szentelt fel. Bár fáradhatatlanul szolgálta Teremtőjét, két nagy templomépítő terve is maradt, amelyeket életében nem sikerült valóra váltania: a Normafánál, a Szent Anna réten a Világ Királynője Engesztelő Kápolna létrehozása, valamint a Városliget szélén állt Regnum Marianum templom újjáépítése. 1992 és 2002 között rendszeresen teljesített börtönpasztorációs szolgálatot a Váci Fegyház és Börtön falai között. A fogva tartottakat „kedves rabtársaimnak, rabtestvéreimnek” szólította. A Megváltót mindig „az Édes Jézus”-nak nevezte. Szentmiséinek végén e szavakkal bocsátotta útjukra a híveket: „Küldetéstek van! Menjetek békével!” Regőczi atya életének 98. évében hunyt el, a Kútvölgyi Engesztelő Mária-kápolna mellé temették.

origo.hu

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping közös sajtónyilatkozatától hangos a nemzetközi sajtó

ripost.hu

Igazán jó a helyesírásod? Ebből a tesztből kiderül!

borsonline.hu

Emlékszel még az elragadó Rosalindára? Úgy megváltozott, alig lehet ráismerni 25 évvel a sorozat után

mandiner.hu

Nocsak, Magyar Péter Sátoraljaújhelyen sem tudott igazat mondani – mutatjuk a tényeket!

ripost.hu

Kiakadt Kőgazdag Aurél: nem engedik érettségizni

origo.hu

Poloska Péter a Mónika show-ban! - itt vannak a legújabb Magyar Péter-mémek

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Harry herceg elszólta magát: így fogadta visszatérését a királyi család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Sokak szemét csípi, hogy hozzánk jön a kínai autógyár

POLITIK

Zelenszkij leváltotta saját testőrparancsnokát

POLITIK

Már 380 kínai vállalat működik Magyarországon

POLITIK

Az ukránok orosz lakótelepeket lőnek