POLITIK

Jézus fekete bőrű, ez az új szabály

Jézus Krisztus nem fehér, hanem „közel-keleti” ember volt, mondta Canterbury érseke a BBC Rádiónak adott hétvégi interjújában.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Az anglikán egyház feje hozzátette: ha az emberek bemennek a templomokba, akkor nem csak fehér Jézust láthatnak a szentképeken, mert “Van fekete Jézus, kínai Jézus, közel-keleti Jézus, és van fidzsi Jézus. Jézust annyiféleképpen jelenítik meg, ahány kultúra, nyelv vagy felfogás létezik„

Az érsek minden bizonnyal már akkor tudott róla, hogy ezen a héten szombattól meg is jelenik a fekete Jézus, mégpedig a St. Albans katedrálisban, Hertfordshire-ben. A körülbelül három méteres festmény. Leonardo da Vinci “Az utolsó vacsora” című remekművét utánozza oly módon, hogy Jézus alakja ezúttal egy fekete ember. Ezt az oltár felett helyezik majd el, úgy hogy eltakarja az ott – még szombatig látható – “Szűz Mária a gyermekkel” képet.

A Black Lives Matter iránti szolidaritást jelképező fekete Jézussal kapcsolatban Dr. Jeffrey John tiszteletes, a Szent Albans dékánja azt mondta, hogy: „Az egyház nincs olyan helyzetben, hogy az igazságosságról, faji vagy egyéb alapokról prédikáljon.” A fekete Jézust ábrázoló képet Lorna May Wadsworth festette meg, aki Krisztust a jamaikai születésű Tafari Hinds modellről mintázta meg. Szerinte az ő ábrázolása ugyanolyan pontos, mint a hagyományos Jézus-ábrázolások.

Shaun King, a Black Lives Matter amerikai aktivistája két hete felszólította a politikai vezetőket, hogy távolítsanak el minden olyan Jézus-ábrázolást – legyen az szobor, falfestmény, ablaküveg, bármi –, amelyen a Megváltó „fehér európaiként” van ábrázolva.

A negyven éves Shaun King amerikai író és polgárjogi aktivista a közösségi médián keresztül vezényli kampányait, zavaros érveléseit sokan tették már magukévá.

2018-ban a Time magazin a közösségi média 25 legbefolyásosabb embere közé sorolta.

King az elmúlt hetekben a posztjait uszításra és gyűlöletkeltésre használja fel, teszi ezt ráadásul a „társadalmi igazságosság létrehozása” ürügyén. Holott valójában az egymás mellett békében élő embereket kívánja egymás ellen uszítani. A trollvezér aztán egy Twitter üzenetében már nemcsak Jézus, hanem Szűz Mária és „fehér barátai” eltávolítását is követeli.

A Black Lives Matter mozgalom ezzel új állomáshoz: a nyílt egyházellenességhez érkezett.

A BLM-aktivista szerint a Jézus-ábrázolások a fehér felsőbbrendűség jelképei, ezért nem maradhatnak a helyükön.

A szobordöntésekkel együtt pedig az erről szóló vita is fellángolt. Louise Richardson, az Oxfordi Egyetem egyik vezetője szerint a történelmünk elrejtése nem lehet a felvilágosodás felé vezető út. „Meg kell értenünk a történelmet, és azt, hogy miért gondolkodtak az emberek a saját korukban úgy, ahogy gondolkodtak” – mondta a BBC-nek, és szerinte ez akkor is fontos, ha nem értünk egyet azzal, ahogy a szobrok szereplői gondolkodtak.

De nemcsak a szélső liberális aktivisták akarják a szobrok eltávolítását. Sadiq Khan londoni főpolgármester bizottságot állított fel, amelynek az a feladata, hogy London összes köztéri szobrát és utcanevét áttekintse, és javaslatot tegyen arra, hogy milyen alkotásokat bontsanak le, illetve változtassák meg a nevüket. Khan szerint Nagy-Britannia és London a gazdagságát jelentős részben a rabszolga-kereskedelemnek köszönheti, és ez a köztereken is látszik. ”Ez nem maradhat így„ – szögezte le.

A főpolgármester később egy nyilatkozatában pontosította az álláspontját annak kapcsán, hogy a tüntetők Churcill és Gandhi szobrait is megrongálták, mivel az életük során mindketten tettek rasszista kijelentéseket. Khan azt mondta, tudomásul kell venni, hogy senki nem volt hibátlan, és ezeknek a szobroknak az eltávolítását azonban nem támogatja.

Ripost előfizetés banner

címkék:
És ezeket olvastad már?