INSIDER

Használhatatlanok a multik mérőpoharai: véletlenül sem mérhető ki az ajánlott mennyiség

Itt a bizonyíték arra, hogy nem használják a gyártók a saját termékeiket! Ha ugyanis használnák, tudnák, hogy az általuk javasolt mennyiségek köszönőviszonyban sincsenek a kupak mércéjével. Amikor szembesítettük őket ezzel, meglepő válaszokat kaptunk.
  • Szerző: Ripost

Alaposan feladják a leckét a cégek a mérőpoharaikkal! – erre a következtetésre jutott a , miután étrend-kiegészítőből, finommosószerből és öblítőből is talált olyat, aminek a mérőpoharával nem lehet kimérni a gyártó által ajánlott mennyiséget.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

Hogyan mérünk ki 2,5 ml-es pohárral 4 ml-t?

A gyerekeknek szánt Immuno Glukan junior p4h étrend-kiegészítő dobozán nemcsak az adagolás olvasható, de a figyelmeztetés is: „A javasolt napi mennyiséget, illetve adagokat nem szabad túllépni.”

Az adagolás egyszerű: életkortól függően 4, 6, 8 és 14 milliliter. Ugyanakkor a mellékelt mérőedényen kizárólag a következő mértékegységek szerepelnek: 2,5 ml, 3 ml, 5 ml, 7,5 ml, 10 ml, 12,5 ml, 15 ml, 20 ml. Vagyis a nyolc lehetőség közül egyik sem passzol az előírt mennyiséghez. Megkeresésünkre a szlovén gyártó a következő választ adta: „Bizonyított, hogy az Imunoglukan P4H junior használatakor a mérőpohár minimális eltérése mellett is biztonságos. „Az ajánlott napi adagot nem szabad túllépni” figyelmeztetés feltüntetését a gyártóknak törvény írja elő az étrend-kiegészítők szándékos túlzott használatának elkerülése érdekében.”

A kupak nem mérőpohár, hiába van rajta mérce

A Perwoll finommosószerhez többféle mennyiségi ajánlást is ad a gyártó, annak megfelelően, hogy lágy vagy kemény vizet használunk, mennyire szennyezett a mosni kívánt ruha, illetve mekkora annak a mennyisége.

Sőt, azt is feltüntetik, hogy kézi mosásnál mennyi szert használjunk. Így összesen kilencféle – 40, 60, 75, 90, 105, 120, 135, 150 és 165 ml – adagolás szerepel az ajánlásban. Ehhez pedig – tessék kapaszkodni! – egy 110 milliliteres mérőkupakot kapunk – egyetlen rovátka nélkül.

Hogy mindez miért van így? Nos, miután a gyártó a válaszában hangsúlyozta, hogy a termékfejlesztéseik során figyelembe veszik vásárlóik termékkel szemben támasztott igényeit, megjegyzik, hogy a 648/2004 – a mosószer és tisztítószerekről szóló EK rendelet – értelmében az adagoló kupak nem kötelező eleme a csomagolásnak.

„A Perwoll termékünkön lévő kupak a termék zárhatóságát biztosítja, nem mérőpohár, ezért nincsenek benne ml vagy g egységek megjelölve. A címkén feltüntetett egész tartalmára (110 ml) vonatkozó információval csak segítséget kívántunk nyújtani a vásárlóinknak az adagolási mennyiség megbecsülésére.”

Vagyis, a gyártó szerint a vevőknek nem fontos, hogy a mellékelt kupakkal kimérhetőek legyenek az ajánlott mennyiségek.

A Lenor Fresh Meadow öblítő adagolása pofonegyszerű: 4-5 kiló ruhához 30, 6-8 kiló ruhához 45, extra frissesség esetén 60 milliliter öblítőt ajánl a gyártó. Ezzel szemben mindössze két mennyiségi jelölés szerepel a mérőkupakban, azok is nehezen észrevehetők. Igaz, a 25 és 35 milliliteres mércékkel pont nem lehet kimérni a fenti adagokat.

Szerettük volna megtudni, miért gondolja így jónak a gyártó, a céget többször kerestük, de nem válaszolt.

Talán az áll a hibás mérőpoharak hátterében, hogy az emberek, ha csak viszonyítani tudnak, akkor a biztonság kedvéért inkább egy kicsit többet töltenek. Vagyis a cégek így túlfogyasztásra ösztönzik a vásárlóikat.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?