Létrehozva: 2020.02.07.

Ijesztő migránsbotrány Dublinban

Egy afrikai házaspár a 21 hónapos babájukat csonkította meg Dublinban.

A férfit öt és fél évre, a feleségét négy év kilenc hónapra ítélték el. Az ír törvények szerint ilyen cselekedetért maximum 14 év szabható ki. A szülők azzal védekeztek, hogy a kislányuk ráesett egy játékra, miközben nem volt rajta pelenka(!).

Ilyen ügyben először született ítélet a szigetországban. Az afrikai házaspár azzal próbált meg védekezni, hogy a kislányuk ráesett egy játékra, és a sérülései ekkor keletkeztek, mivel éppen nem volt rajta pelenka. Az apát és az anyát is több évnyi szabadságvesztésre ítélték. Az Európai Parlament adatai szerint Európában több százezerre tehető az ehhez hasonló illegális csonkításos esetek száma.

Csak Írországban 6000-re becsülik azoknak a kislányoknak (egyes esetekben felnőtt nőknek) a számát, akik átestek ilyen beavatkozáson, és 3000-re azokét akikre ugyanez a sors vár. Közülük ez az egy család került a bíróság elé a napokban.

Tavaly Angliában vert fel nagy port annak az ugandai származású anyának a tette, aki a 3 éves kislányát metélte körül. Akkor az ügy úgy pattant ki, hogy a kislányt erős vérzés miatt kórházba kellett szállítani és a nemi szervén az orvosok vágásokat találtak. Az édesanyja a gyerek sérüléseit azzal magyarázta, hogy leesett az asztalról, de ezt az orvosszakértők kizárták. Végül az anyát 11 év börtönre ítélték.

Az Európai Parlament adatai szerint a bevándorlással együtt az európai kontinensen is nő az amúgy tiltott, de vallási okokból mégis végrehajtott körülmetélések száma. 2018-ban ennek a számát 500 ezerre becsülték. Mivel a beavatkozásokat a migránsok családi körben hajtják végre, a “tettesek” csak igen ritkán kerülnek bíróság elé. Nagy-Britanniában a félmillióból 137 ezerre teszik a törvény által tiltott beavatkozások számát, amelyek elsősorban szudáni, eritreai, egyiptomi, nigériai és szomáliai családokban fordulnak elő. (Ebből a számból csak ötezret dokumentáltak.)

A női nemi szervek megcsonkítása, más néven a női körülmetélés nem más mint a külső női nemi szerv részleges vagy teljes rituális eltávolítása. Afrika 27 országában már 200 millió nő esett át ilyen beavatkozáson, emellett Ázsia egyes részein, illetve a Közel-Keleten is gyakori. Afrikában ráadásul a beavatkozást többnyire érzéstelenítés nélkül végzik, sterilizálatlan borotvapengékkel vagy saját készítésű késsel, a varráshoz pedig növényi tüskéket használnak.

A női nemi szervek megcsonkítását az ENSZ Közgyűlése 2012-ben az emberi jogok megsértésének nyilvánította.

Tiltsák be a fiúk körülmetélését is? Dániában lehet az első ország, ahol teljesen betiltják a gyerekek körülmetélését. Vagyis nemcsak a lányokét, de a fiúkét is. Egy civil szervezet kezdeményezésre összejött az 50 ezer aláírás, ami azt jelenti, hogy a dán parlamentnek meg kell vitatnia, és szavaznia kell a javaslatról, ami megtiltaná a 18 év alattiak körülmetélést. A javaslat támogatói szerint azért van szükség a tiltásra, mert a gyerekek nem tudnak kellően megalapozott döntést hozni erről. A petíció szerint a fiúk megérdemlik, hogy változtatás nélküli testtel nőjenek fel, aztán 18 éves korukban majd maguk dönthetnek arról, hogy mit akarnak. Azt javasolják, hogy a női nemi szerv csonkítása vonatkozó tiltást terjesszék ki a fiúkra is (előbbiért hat év börtön jár). Az ellenzők szerint viszont egy ilyen rendelkezés a szülők vallási szabadságát sértené, Dániában évente 1000-2000 körülmetélést végeznek, főleg zsidó és muszlim fiúkon, vallási okból. Egy zsidó csoport szerint a törvény „gyakorlatilag kriminalizálja” a zsidó szülőket, a Dán Muszlim Központ pedig közölte, „legközelebb majd a vasárnapi templomba járás jogát kérdőjelezik majd meg”.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

mandiner.hu

Az Egyesült Államok nagyon-nagyon aggódik Magyarország miatt

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

mandiner.hu

Csak Szlovákia maradt Magyarország mellett – fontos szövetséges fordított hátat

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert