HARCÉL

Visszasírják az óbudaiak a szelektív hulladékgyűjtőket

Aláírást gyűjtenek a fővárosi lakosok, hogy helyezzék vissza a szelektív szemétgyűjtő szigeteket – azokat, amiket épp lakossági bejelentések nyomán szüntetett meg a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Az emberek persze nem a dugig töltött kukák körüli rendetlenséget sírják vissza, hanem azt szeretnék, hogy legyen hová tenni a szelektív szemetet és azt vigyék is el!
  • Szerző: Ripost

Petíciót írt Takács Zsolt, és aláírásokat gyűjt annak érdekében, hogy lakóhelyén, a III. kerületben állítsák vissza a szelektív gyűjtőszigeteket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Próbálok minél környezettudatosabban élni, elkülönítetten gyűjtöm a hulladékot. Az viszont már nem fér bele, hogy háromnegyed órát buszozzak ahhoz, hogy lerakjam!” – háborgott a -nak.

Fotó: Ripost

„Régebben egy jó tíz perces sétával el tudtam ezt intézni, vagy munkába menet raktam le. Mivel tömegközlekedéssel járok, így a távolabbi lerakók számomra nem jelentenek megoldást. A véleményemmel a környezetemben élők is egyetértenek: már száz aláírásom van, de ezerig nem állok meg” – tette hozzá.

Fotó: Ripost

A férfi mindent megtesz, hogy a Flórián tér környékéről eltűnt négy gyűjtőpontnak legalább az egyikét visszahelyezzék. Ennek érdekében gyűjti az aláírást, levelezik a Fővárosi Közterület-fenntartóval, jár a kerületi polgármester fogadóórájára.

Néhány évvel ezelőtt azért léptek fel a lakosok a szelektív hulladékgyűjtők megszüntetéséért, mert már nem bírták elviselni a környékükön lévő rendetlenséget, koszt és szagokat. A hulladékgyűjtőket ugyanis nemcsak kihelyezni kell, de rendszeresen üríteni is. Ráadásul – ahogy korábban a is beszámolt róla – sokan legális szemétlerakónak nézték a hulladékszigeteket, és zsákszám hordták oda a szemetet. Óbudán, a Zsolt által is említett Szőlő utcában, tavaly novemberben buktattak le a közterület-felügyelők egy férfit, aki építési törmeléket és elektronikai hulladékot pakolt ki az autójából a szelektív gyűjtő mellé. Neki ötvenezer forint bírságot kellett fizetnie, de a lerakót is megszüntették, ezt kérik most vissza a lakók.

„A szelektív hulladékgyűjtő szigetek létesítéséről, áthelyezéséről, illetve visszavonásáról a kerületi önkormányzatok döntenek minden esetben” – közölte kérdésünkre a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Létesítésüket a lakossági igények és társaságunk szakmai véleménye alapján hagyják jóvá, a visszavonásukról az esetek többségében a kialakult áldatlan állapotok – kezelhetetlen illegális hulladéklerakás, edények felborogatása, rongálása – miatt szokott dönteni az önkormányzat, jellemzően lakossági panaszbejelentés alapján.

Az FKF is úgy gondolja: több gyűjtőszigetre, döntően üveggyűjtő pontokra lenne szükség, mivel erre a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer nem terjed ki.

Fotó: Ripost

Kérdés azonban az, hogy a városlakók tudják-e majd a hulladékgyűjtő szigeteket kulturáltan használni, a hatóságok érvényt tudnak-e szerezni a közösségi érdekeknek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?