BOZÓT

Nem hiszed el, mit csinált a kuka mellett ez a férfi vasárnap hajnalban

Térfigyelő kamera buktatott le Óbudán egy illegális szemetelőt. 1 köbméter építési törmeléket, gyerekjátékokat és elektronikai hulladékot rakott ki az autójából a Szőlő utcai szelektív hulladékgyűjtők mellé – de 50 ezer forintja bánta. A Ripost utánajárt, mekkora esélye van a lebukásra egy szemetelőnek, vagy egy autó- illetve zsebtolvajnak.
  • Szerző: Ripost

A férfi nem gondolta, hogy látják: vasárnap hajnalban senki sem járt az utcán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

De az óbudai közterület-felügyelők térfigyelő központjának operátorai látták a kamerák képén, hogy mit művel, és rögtön riasztották a járőröket!

A közterület-felügyelők tetten is érték az elkövetőt. A helyszínen 50 ezer forint bírságot szabtak ki, de a takarítás és a hulladék elszállítási költsége is a férfit terheli.

Nem ez volt az első, közterületen elhelyezett kamera, ami illegális szemetelőt buktatott le. Mint a megírta, idén tavasszal Soroksáron a polgármester rakta ki dühöngve a közterületi kamerák felvételét, amin jól látszott, hogy két autóból is kidobják a zsákokba összegyűjtött szemetet az út mellé. A felvétel bejárta a Facebookot, a helyiek pedig felismerték az autót, ami egy fiatal házaspáré volt.

6 ezer kamera pásztáz Budapesten

Budapesten 6 ezernél is több kamera pásztázza az utcákat. Az önkormányzatok által üzemeltetett közterületi kamerák mellett a BKK, az üzletek, bankok, hotelek és magánszemélyek is használnak kamerákat és az Időképnek is vannak online nézhető köztéri kamerái. A Fővárosi Önkormányzati és Rendészeti Igazgatósághoz tartozó 145 kamera a kiemelt helyeket figyeli, mint a Margitsziget, az Andrássy út egyes részei, vagy a Városliget néhány pontja. A kerületi közterület-felügyeletek, pontosabban a tulajdonos önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek a közterületi kamerák számáról, elhelyezéséről és esetleges bővítéséről.

A közterület-felügyelő bilincselhet is

Mit tehet a közterület-felügyelő, ha jogsértést lát? Mivel hatósági jogosítványai is vannak, ha tetten ér valakit, visszatarthatja, átvizsgálhatja a ruháit, sőt még azt is megakadályozhatja, hogy egy kocsi elhagyja a tetthelyet. Joga van az intézkedéséhez kapcsolódóan fotót vagy videót készíteni. Önvédelmi célból rendőrbotot vagy tonfát tarthat magánál, sőt az ellenszegülőt meg is bilincselheti. Helyszíni bírságot 5 ezertől 50 ezer forintig szabhat ki.

Segít a kamera, ha meghúzzák a kocsinkat

A térfigyelő kamerák akkor is segítségünkre lehetnek, ha meghúzzák a kocsinkat, de a tettes nem hagy elérhetőséget. Bár magánszemélynek nem adhatnak ki kamerafelvételt, a térfigyelő szolgálat munkatársai segíthetnek, hogy pontosan mikor történt az eset, és ha találnak valamit, jelzik az érdeklődő felé, így könnyebb lesz adott esetben feljelentést tenni. A felvételt ezután a hatóságnak adják át.

A térfigyelő kamerarendszerek száma egyre bővül, de persze a nagyobb forgalmú helyeken, ahol rengeteg a kamera, jóval nagyobb eséllyel buknak le azonnal a tettesek, mint az egy külkerület kietlen utcájában zsebel ki valakit, vagy köt el egy kocsit.

Az operátorok folyamatosan figyelik a kamerákat

Fotó: 13. kerületi közterület felügyelet

A közterületeken elhelyezett kamerák képét az operátorok folyamatosan figyelik a térfigyelő központokban. A kamerák képe nem fix, ugyanis távvezérléssel 360 fokban lehet forgatni őket – derül ki a Budapest Főváros XIII. kerületi Közterület-felügyelet honlapjáról. A kamerák által felügyelt területek nagysága, határai a napszaktól függően változnak. Jó fényviszonyok mellett a kamerák akár a felszerelési pontjuktól 80-100 méteres távolságig szolgáltatnak értékelhető adatokat. Ma már nemcsak 5, hanem akár 30 napig is tárolhatók a felvételek, ami nagyban segíti a rendőrök munkáját.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?