INSIDER

Megtaláltuk a hírhedt soroksári szemetelőt - elképesztő fotók

Megtaláltuk azt az autót, amelynek tulajdonosa sok zsák szemetet dobott ki Budapesten, az Ócsai úton! Tettéről felvétel készült, ami körbejárt a Facebookon. Amikor ott jártunk az autónál, a kocsiba egy motoros éppen fehér szemeteszsákot dobott...
  • Szerző: Ripost

Vissza kéne rakni az udvarába!

„1 hónapra idehoznám a lomot rakodni!” - ezrek dühöngenek az interneten egy illegális szemetelő miatt. Geiger Ferenc soroksári polgármester tette ki egy Facebook-posztban a közterületi kamerák felvételét, amelyen az látható: két autóból is kidobálják a zsákba gyűjtött szemetet az út szélére.

Cetlin üzentek a tulajdonosnak

A %% megtalálta a szemetelőt: olvasóink értesítettek minket, hogy a narancsszínű pickup Soroksártól elég messze, a XIII. kerületben áll. A kocsi tulajdonosa a Berettyó utcában lakik, a kocsit pedig tegnap dél körül megtaláltuk a szomszédos Új Palotai úton, közel a panelekhez.

Látszik, hogy a szemetelők ellen kitört a népharag: az autó ablakába valaki egy dühös üzenetet tett, amely szerint „Gratulálok, a Facebookon híres fotójához, amin épp egy zsák szemetet tesz az út szélére az autójából!”.

Egy motoros szemetet dobott a kocsiba!

Amikor tegnap dél körül a helyszínen jártunk, elképesztő jelenetnek voltunk szemtanúi: egy ismeretlen, bukósisakos motoros körözött az autó körül, majd egy idő után egy pontosan ugyanolyan fehér zsák szemetet dobott a kocsi platójára, mint amilyen a híressé vált Facebook-felvételen látható! A kérdés az, hogy a motorosnak van-e köze a kocsi tulajdonosához, és megint arra készülnek, hogy valahol megszabaduljanak a szeméttől, vagy pedig valaki felismerte az autót, és csak meg akarta büntetni a kocsi tulajdonosát, így jelezve egyet nem értését a szemeteléssel…

A helyiek felismerték a kocsit a Facebookon

A környékbeliek ismerik az autó tulajdonosát, egy fiatal házaspáré az autó. Úgy tudják, a férfinek van egy közeli lángosozója és van egy furgonjuk is.

„Bosszantó, mert többször is a járdán parkoltak a furgonnal” – mondta a %%-nak az egyik szomszéd. Egy másik lakó is felismerte a kocsit a Facebookon, mint mondja, nem is értette, miért kellett a messzi Soroksárra vinni a sok zsák szemetet, amikor itt a kerületben éppen a múlt héten volt lomtalanítás. Az ott lakók azt mondják: lehet, hogy a tulajdonos egy alkalmazottját bízta meg a szemét kidobásával, mert az a fiatal férfi, aki minden reggel elhajt az autóval, valószínűleg nem ugyanaz, mint aki a polgármester által közzétett felvételen látható.

„A kocsi ugyanaz, rögtön felismertem a rendszámot. Remélem, jól megbüntetik”

– mondta az egyik lakó.

Ha az autó tulajdonosa azt mondja, hogy nem ő volt és nem árulja el azt sem, hogy ki használta a kocsit, akkor az autó üzembe tartója vonható felelősségre, ugyanúgy, mint a közlekedési szabálysértéseknél.

 

Szigorúbb büntetést követelnek

A szemetelők iszonyatos dühöt váltottak ki az interneten: a polgármester posztját egy nap alatt tízezren megosztották, és rengetegen a szemetelők sokkal szigorúbb megbüntetését követelik. Úgy tűnik, erre van is hajlandóság a kormányban: nemrég jelentette be Palkovics László innovációs miniszter, hogy az illegális szemetelés bűncselekménnyé nyilvánítását kezdeményezik környezetkárosítás címen. Most a szemetelés csak szabálysértés, a tettes csak csekély pénzbírsággal sújtható, aminek semmi visszatartó ereje nincs. A %% is többször beszámolt olyan esetről, amikor problémás szeméthalmokat jelentettünk az önkormányzatoknak, és a 14. kerület, a 9. kerület és a 20. kerület önkormányzata is arról panaszkodott lapunknak, hogy tapasztalataik szerint nem riasztja el az embereket a csekély büntetés. 

Akár börtönbe is kerülhetnek a szemetelők?

„Aki közterületen hulladékot engedély nélkül lerak, vagy elhelyez, vagy nem a kijelölt helyre teszi, az jelenleg szabálysértést követ el, és pénzbírsággal sújtható” – magyarázta a %%-nak dr. Kamarás Péter jogász. A szemetelés súlyosságától függően 5-150 ezer forintot szabhatnak ki a hatóságok.  – „Ha bűncselekménynek minősítik az illegális hulladéklerakást, akkor súlyosabb következményei lesznek, mint most” – mondta dr. Kamarás Péter.

Hogy milyen következményei lehetnek a szemetelésnek, ha bűncselekménnyé nyilvánítják, kiderül a szerdai napilapból! Az újságban arról is írunk, miért hírhedt még ez a környék Soroksáron, kiderül, miért sok itt a furcsa kutya...

 

 

300 ezren önként szedték a szemetet

A múlt héten rekordokat döntött a TeSzedd! önkéntes szemétszedő akció: országszerte több mint 300 ezren szedték a szemetet több mint háromezer helyszínen. Miközben összefogott az ország nagy része, különösen bosszantó, hogy mások meg éppen akkor dobálják ki a szemetet az út szélére…

És ezeket olvastad már?