HARCÉL

Öt évvel ezelőtt végérvényesen megváltozott az életünk! Mi történt azóta?

Bár, már 2014 év végén is voltak arra utaló jelek, hogy egy migrációs válság szélére sodródik Európa, sokan mégis 2015 őszétől számítják a tömeges bevándorlás kezdetét. Angela Merkel szinte napra pontosan öt éve jelentette ki, hogy meg fogják oldani a migráció okozta problémákat.
  • Szerző: WM

A legolvasottabb német napilap, a Bild számot vetette, hogy mi történt a 2015-ös „Wir schaffen das” (magyarul: megcsináljuk!) óta. Ez a rövid mondat a német kancellártól származik, de a rendszerváltás óta nem volt ilyen sokat ismételt mondat a német közéletben. Sokan hithűen, talán annál is többen gúnyolódva ismételgették Angela Merkel szavait.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Bild emlékezteti az olvasóit, hogy 2015 és 2020 között több mint 1,8 millió menedékkérő érkezett az országba. Egy friss felmérés szerint a németeket a mai napig mélységesen megosztja a tömeges bevándorlás kérdése. A németek 45 százaléka szerint a migránsok integrációja sikeresnek tekinthető, 43 százalék azonban éppen ellentétesen gondolja ezt.

Angela Merkel 2015-ben még migránsokkal fotózkodott.
Fotó: Sean Gallup / Getty Images

Az évforduló kapcsán a német lap több szempont alapján próbálta mérlegelni az elmúlt öt év teljesítményét:

  • Ebből kiderül, hogy júliusban 460 ezer menedékkérő volt hivatalos álláskereső. Az országba érkezett nők közül csupán 29 százaléknyian találtak hosszabb-rövidebb időre munkát.
  • A Bild felidézi, hogy 2015-ben és 2016-ban drámaian megugrott a bűncselekmények száma országszerte, aminek hátterében az újonnan érkezett migránsok álltak. Igaz, hogy 2019-re ez az adat a 2014-es évhez mérséklődött, de még a mai napig vannak olyan jellegzetes bűncselekmények, amelyek elkövetésében a menedékkérők az élen járnak. Többek között ilyen a csoportosan elkövetett nemi erőszakok és a késeléses esetek nagy része is.

A bevándorlók messiásként tekintenek a mai napig a német kancellárra.
Fotó: Sean Gallup / Getty Images

  • A migrációs válság számlájára lehet írni továbbá, hogy Nyugat-Európában megerősödött a zsidóság elleni antiszemitizmus, amiért elsősorban a muszlim bevándorlók tehetők felelőssé.
  • A migráció miatt voltak olyan hónapok, amikor az Alternatíva Németországért nevű szélsőjobb párt volt Németország második legerősebb pártja.
  • Az egyik legsúlyosabb következménye azonban a tömeges bevándorlásnak, hogy Európa több országában is megjelent az iszlamista indíttatású terrorizmus. Berlinben, Brüsszelben, Párizsban, Nizzában, Manchesterben és Londonban több százan vesztették életüket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet hívei által elkövetett súlyos merényletekben.

És ezek csak a legsarkalatosabb pontjai a migrációs krízis közvetlen hatásainak. Az egy hosszabb távú probléma, hogy több olyan európai metropolisz is van, amelyben néhány éven belül többségbe kerülhetnek a migrációs hátterű emberek az őslakossággal szemben. Ennek tükrében mindenki döntse el maga, hogy sikerült-e Angela Merkelnek megcsinálnia… Persze, a kérdés, hogy mi volt egyáltalán az eredeti cél?

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?