HARCÉL

Gyurcsányné megint Európai Egyesült Államokat vizionált

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listájának vezetője budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az Európai Parlament szerint Magyarország az adóelkerülő multik paradicsoma, majd kifejtette, hogy a DK európai multiadót javasol, vagyis elvenné a mindenkori magyar kormánytól a multikra vonatkozó adópolitika meghatározásának lehetőségét.

Dobrev Klára sajtótájékoztatója elején megemlítette, hogy az Európai Parlament egy új dokumentuma felsorolja hazánkat az EU-n belüli „adóparadicsomok” között.

A DK EP-listájának vezetője azt elfelejtette hozzátenni, hogy Magyarország mellett további hat ország is rajta van a listán. Inkább arról van tehát szó, hogy ezek az államok más adópolitikát folytatnak, és igyekeznek a külföldi direkt beruházásokat vonzani.

Belgium, Hollandia, vagy Írország az EU mintaállamai,  nehezen hihető tehát, hogy ezek a fejlett „bezzegországok”, a nyugati liberális demokrácia megtestesítői adóparadicsomok lennének.

Van persze valódi adóparadicsom az EU-ban. Jean-Claude Juncker miniszterelnöksége idején Luxemburg tárt karokkal várta a nemzetközi vállalatokat. Bizonyára nem a 600 ezres lakosságban rejlő kivételes munkaerő potenciál miatt helyezte több ezer nemzetközi cég Luxemburgba a székhelyét.

Dobrev szerint az Orbán-kormány  kiszolgálja a multik igényeit és érdekeit.

Úgy tűnik az újonnan politikussá avanzsált listavezető korábban nemigen követte a nemzetközi politika eseményeit, hiszen mintha nem emlékezne rá, hogy néhány éve még a multinacionális vállalatok szektorális különadója miatt egzecíroztatták hazánkat Brüsszelben.

Sajtótájékoztatóján Dobrev Klára elmondta, pártja bevezetné az európai családi pótlékot, európai minimálbért és az európai minimálnyugdíjat.

Arra már nem tért ki, hogy ezeket a gazdaságilag abszurd, populista ígéreteket miként tudná beteljesíteni a DK azzal a legfeljebb két képviselővel, akiket az EP-be juttathatnak.

A PestiSrácok.hu kérdésére Dobrev Klára elmondta, az, hogy a multiknak kedvező adózási feltételeket biztosít a kormány

„egészségtelen adóversenyhez” vezet, ami az európai polgárokat károsítja meg.

Az hogy a magyar állampolgárok számára mindez közben előnyös lehet, úgy tűnt nem érdekli a DK listavezetőjét, aki ismét hangsúlyozta, ők bizony Európai Egyesült Államokra vágynak.

Azt is megkérdezték Gyurcsánynétól, hogy szerinte az alacsony társasági adó és az egyéb kedvezmények, amiket a multik kapnak hazánkban hozzájárulnak-e a munkahelyteremtéshez. A politikus szerint ahhoz a jobb oktatás járulna hozzá.

Arra nem adott magyarázatot, hogy miként lehet munkaerőhiány hazánkban az általa siralmasnak vélt oktatási rendszer ellenére.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?