Létrehozva: 2021.03.21.

Brüsszel beismerte, valóban a Bizottság szerződött a vakcinagyártókkal

Válaszolt Brüsszel Ómolnár Miklósnak a szombati, leleplező videójára, amelyben a Mediaworks bulvár és magazin üzletágának igazgatója megszerezte és bemutatta az Európai Bizottság által kötött vakcinaszerződéseket.

Brüsszel válasza megerősíti Ómolnár Miklós videójának a tartalmát, miszerint valóban a brüsszeli testület szerződött a vakcinagyártókkal. Ahogy az közismert, az Európai Bizottság szóvivője, Stefan De Keersmaecker néhány napja még azt mondta, hogy nem Brüsszel, hanem a tagállamok szerződtek a vakcinagyártókkal.

Most pedig cáfolták korábbi álláspontjukat.

Fotó: Bors

Brüsszel, egész pontosan az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének a válasza az MTI-ben jelent meg.

Ebben azt írták, hogy az Európa Bizottság az uniós tagállamok megbízásából eddig hat vakcinagyártóval kötött előzetes beszerzési megállapodásokat. Ezeket a szerződéseket a gyártók és az EB képviselői írták alá.

Fotó: YouTube

Brüsszel a válaszában tehát megerősítette Ómolnár Miklós szombati videójának a tartalmát, amelyben ő bemutatta az Európai Bizottságnak a négy vakcinagyártóval, a Pfizerrel, a Modernával, a Sanofival és a Janssennel kötött szerződéseit.

Mind a négy dokumentumon a „sensitive„ felirat szerepelt, amiből egyértelmű, hogy Brüsszel szerint ezek az adatok kényesek. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének a válasza a „sensitive” jelző tartalmára is kitért, azt írták, hogy a vakcinagyártók üzleti érdekei miatt kellett bizalmasan kezelni ezeket a megállapodásokat. Brüsszel értelmezése alapján a szerződéseket csak a partnerek beleegyezésével hozhatják nyilvánosságra, három keretszerződés (AstraZeneca, CureVac, Sanofi-GSK), bizonyos adatok kitakarásával már megismerhető.

Elég nyilvánvaló, hogy éppen ezek „a bizonyos adatok„ az érdesek, pedig Brüsszel ezeket nem hajlandó nyilvánosságra hozni.

Ómolnár videóból az is kiderült, hogy a bizottság részéről Stella Kyriakides ciprusi egészségügyi biztos írta alá a szerződéseket, ezt a tényt egyébként a mai részleges válasz is megerősíti. Ez alapján még egyértelműbb, hogy az Európai Unió szerződött a gyártókkal.

Fotó: YouTube

Ennek ellenére Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője néhány napja azt mondta: a vakcinákat az uniós tagállamok rendelték meg, a Bizottság nem játszott ebben semmiféle szerepet.

De Keersmaecker szavait ma pedig az Európai Bizottság Magyarországi képviselete cáfolta.

Brüsszel részleges és ködösítő válasza miatt Ómolnár kérdése továbbra is adott:

Miért lehet érdeke a brüsszeli bürokráciának eltitkolni a tényeket, letagadni a megkötött szerződéseket? Mire megy ki itt a játék?

Az Európai Bizottság akkor tudna tiszta vizet önteni a pohárba, ha végre nyilvánosságra hozná – teljes egészében – mind a hat gyártóval kötött szerződést.

Ahogy az közismert, a magyar kormány már múlt héten nyilvánosságra hozta az orosz és a kínai gyártókkal kötött megállapodásokat, és erre kérte az Európai Bizottságot is.

Ennek tükrében Brüsszel magyarázata, miszerint „a szerződéses feltételek bizalmas kezelését a vakcinagyártók kötötték ki üzleti érdekeikre hivatkozva” nem helytálló, mert, ha az orosz és kínai gyártóknak nincsenek ilyen jellegű feltételeik, akkor a nyugataiknak sem lehetnek, elvégre ők hangoztatják folyamatosan az átláthatóság fontosságát.

Dömötör Csaba is reagált a nyilvánosságra hozott szerződésekre

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában méltatlannak minősítette, hogy az Európai Bizottság megpróbálja letagadni a szerepét ebben. Ha nyilvánosságra hoznák a szerződéseket azok, akik egyébként állandóan az átláthatóságra hivatkoznak, akkor ez világosan ki is derülne – mondta.

Az államtitkár szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy Brüsszel a világ más meghatározó országaihoz képest késve kötött szerződést, és azok a szállítmányok is akadozva érkeznek, amelyek le vannak kötve. Ez Magyarországot is hátrányosan érinti, mert félmillióval kevesebb AstraZeneca-vakcina érkezhet a következő hetekben – közölte, hozzátéve, a magyar kormány feladata, hogy most más forrásokból pótolja a kieső szállítmányokat, a külügyminiszter pedig folyamatosan egyeztet ennek érdekében – hangsúlyozta Dömötör.

origo.hu

Egy gyilkosságban részt vevő sportolóval erősített a fociválogatott

ripost.hu

Mohásodik a füved a kertben? Ezzel a trükkel tüntetheted el

metropol.hu

Biztonsági őrök léptek közbe Zalatnay koncertjén

magyarnemzet.hu

Orbán Viktortól és Hszi Csin-pingtől zeng a nemzetközi sajtó

metropol.hu

„Röfögést hallottam egy bokorból” - sosem jönnél rá, hogy milyen állatok kószálnak Óbudán

hirtv.hu

Jogász és a MÁV is reagált Magyar Péterék vasúti kocsis esetére

ripost.hu

Végleg szertefoszlott a remény, bejelentést tett a királyi család szóvivője

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

Egy korszak lezárul: válogatott csapatkapitánya elhagyja a Fradit

ripost.hu

Kiakadt Kőgazdag Aurél: nem engedik érettségizni

ripost.hu

Autósok százai buknak meg ezen a KRESZ-teszten, pedig alap lenne tudni!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

HARCÉL

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij telefonon tárgyalt

HARCÉL

Menczer Tamás: A június 9-i választás tétje háború vagy béke

HARCÉL

Kovács Zoltán: Magyarország tekintélyének, becsületének és intézményrendszerének megvédése kötelességünk

POLITIK

Az ukránok orosz lakótelepeket lőnek

POLITIK

20 éve nagyítóval lehetett kínai beruházást találni nálunk

POLITIK

Manfred Weber kötelező katonai szolgálatot akar az EU-ban

POLITIK

6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon

POLITIK

Az ukránok megtámadtak egy orosz olajfinomítót