HARCÉL

Gyurcsányné beégett, Ursula von der Leyen elfogadta Magyarország jelöltjét

Dobrev Klára pár napja még azzal házalt a magyar hírportálokon, hogy szerinte Orbán újabb jelöltje nem felel meg a biztosi feltételeknek, és tesz róla, hogy Ursula von der „Leident” is meggyőzze erről. Később azért javította bejegyzésében a leendő bizottsági elnök nevét.
  • Szerző: RIPOST

Ursula von der Leyen elfogadta Magyarország jelöltjét, így Várhelyi Olivér lehet majd hazánk delegáltja a következő Európai Bizottságban, amennyiben sikeresen veszi a következő akadályokat. A leendő bizottsági elnök tegnap fogadta hivatalos interjún Várhelyit, aki jelenleg hazánk EU-hoz akkreditált nagykövete. A bizottsági elnök elégedett volt Várhelyi felkészültségével. Von der Leyen és a magyar jelölt október elején már találkoztak, röviddel azután, hogy hazánk első biztosaspiránsát, Trócsányi Lászlót az Európai Parlament jogi szakbizottsága a tisztséggel összeférhetetlennek nevezte. Várhelyinek át kellene jutnia a jogi bizottság rostáján, illetve az illetékes parlamenti szakbizottság előtt szakmai vizsgát kell tennie, ahhoz, hogy biztos lehessen a Von der Leyen-testületben. A magyar jelöltnek a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót szánták, de egyelőre nem erősítették meg, hogy a hétfői interjú témája is ez a biztosi tárca lett volna. A végleges döntés Románia biztosjelöltjének a megnevezése után jöhet.

Magyarország mellett Romániának és Franciaországnak kellett új bizottsági tagokkal előállnia. A kilépés kapujában toporgó Nagy-Britannia pedig elméletileg szintén képviselteti majd magát a bizottságban. A testület hivatalos munkába állása ugyanakkor csúszásban van: november elseje helyett most december 1-i határidővel számolnak Brüsszelben, ami sokak szerint szintén optimista elvárás.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?