POLITIK

Gyermeket helyeznek át Európába a görög migránstáborokból

A görög kormány már tavaly arra kérte az Uniót, hogy segítsen a kiskorúak helyzetén. Az összesen 5500 gyerek közül a közeljövőben elősorban a betegeket és a lányokat fogadja be Luxemburg, Németország, Franciaország, Portugália, Finnország, Litvánia, Horvátország és Írország.
címkék:
  • Szerző: M.M:

A görög szigeteken lévő migránstáborokban összegyűlt, szülői kíséret nélküli gyerekek áttelepítéséről március elején állapodott meg Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke és Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök. A görög adatok szerint a 5500 kiskorúról van szó és a találkozót a hellén kormány már tavaly kérte. A felhívásra azonban csak néhány tagállam jelezte, hogy kész kiskorúakat befogadni – írja a V4NA hírügynökség.

Ez azért is lehet, mert például a francia adófizetőknek évi 2 milliárd euróba kerülnek a kiskorú migránsok. A 18 éven aluli bevándorlók főleg a szubszaharai régiókból érkeznek Afrikából, és a Franciaországban szociális segélyben részesülő fiatalok mintegy 15-20 százalékát teszik ki. Az ilyen jellegű juttatásokban részesülő migránsok száma viszont 74 százalékkal emelkedett 2015 óta. Az is gondot jelent, hogy az adatok alapján a migránsok feléről a vizsgálatok során kiderült, hogy valójában már nagykorúak.

A németek is igen sokat költenek a kísérő nélküli migránsgyerekekre. Például Hessen tartományban 138 millió eurót költöttek rájuk 2018-ban. Akkor a tartományban 1362 kiskorú migráns tartózkodott, azaz fejenként valamivel több mint 30 millió forintot fordítottak az ellátásukra. Olaszországba 2016-ben csaknem 26 000 kísérő nélküli kiskorú érkezett, majd 5222-en eltűntek a hatóságok szemei elől. Azt feltételezik, hogy a felük gyermekkereskedők karmaiba került.

A márciusi megállapodás alapján Ylva Johansson, a belügyekért felelős európai biztos, majd a ZDF műsorában pénteken Ursula von der Leyen is bejelentette, hogy nyolc európai ország a görög szigeteken lévő 5500 kiskorú közül összesen 1600 gyermek befogadását vállalta.

A gyermekeket Luxemburgban, Németországban, Franciaországban, Portugáliában, Finnországban, Litvániában, Horvátországban és Írországban fogadják majd. „Nagyon-nagyon hálásak vagyunk”, hogy ezek az országok vállalják, hogy vigyáznak rájuk – fogalmazott a Bizottság elnöke. A lapokban megjelent információk szerint elsősorban beteg 14 év alatti gyermekek, főként lányok érkeznek majd a felsorolt országokba.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?