INSIDER

Elképesztő kommentcunami indult: rengetegen reagáltak az új adathalász trükkre

Sokaknak ismerős az újra meg újra felbukkanő, feltehetően kitalált név.
  • Szerző: Ripost

Egy adathalász banda az OTP nevével visszaélve próbál bizalmas adatokat kiszedni a gyanútlan emberektől, de kiderült, más pénzintézetekre hivatkozva is próbálkoznak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy nő osztotta meg a történetét a Facebookon, melyre rengetegen reagáltak, hasonló telefonhívásokról beszámolva.

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

A -nak sikerült elérnie az említett hölgyet, aki név nélkül nyilatkozott lapunknak.

„Szombat délután egy ismeretlen számról hívtak fel. Egy férfi szólt bele a telefonba és elmondta, hogy az OTP nevében hív, mert gyanús tranzakciók történtek a számlámon. Azonnal gyanús lett nekem a dolog, mert nem is vagyok az OTP ügyfele és 20 évig dolgoztam bankban. Ezt el is mondtam a férfinek, aki ezután rögtön váltott, és egy bizonyos Müller Zsoltnak indított utalásra hivatkozott. Amikor tagadtam, hogy én bárkinek is utalnék, azt mondta, akkor mondjam meg, mely bankokkal állok kapcsolatban, hogy értesíthessék őket, hogy majd az a bank hívjon föl. Itt már biztos voltam abban, hogy ez egy átverés, meg is mondtam neki, hogy semmilyen adatot nem adok ki neki, erre szó nélkül lecsapta a telefont” – mondta a hölgy.

A nő később próbálta visszahívni a számot, de az azóta sem kapcsolható... A kommentelők közül sokan leírták, hogy ugyanez történt velük és a Müller Zsolt név náluk is előkerült a beszélgetés során. Volt olyan is, akitől pénzt is sikerült kicsalni, és volt akit pontosan ugyanarról a számról hívták, amiről a posztot kirakó hölgyet is.

Fotó: Facebook

Az adathalászok bárkit elérhetnek, s mint kiderült, több bank nevével is visszaéltek az elmúlt időszakban. Azért, hogy ne essünk áldozatul az ilyen csalásoknak, a bankok oldalán nyomon követhetjük, milyen adathalász tevékenységek folynak jelenleg a nevükben. Az OTP honlapján itt érhető el ez az információ.

„Azért mondtam el a történetemet, hogy mindenkit óvatosságra intsek. Engem most nem sikerült átverniük, de bárki bedőlhet a csalóknak, mert nagyon hitelesek tudnak lenni. Szeretném, hogy mindenki tudja, mit kell tennie ilyen helyzetben” – mondta lapunknak a nő.

SZJA-visszatérítéssel is támadnak az adathalászok

Ahogy a korábban megírta az SZJA-visszatérítést kihasználva is támadnak az adathalászok, akik elektronikus levélben és sms-ben is felkeresik a potenciális célpontokat, hogy olyan bizalmas adatokat szerezhessenek tőlük, amellyek később visszaélhetnek.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?