Létrehozva: 2020.02.18.

Egyre pimaszabbul követelőznek a migránsok

Több száz migráns tüntetett Boszniában a „fenntarthatatlan állapotok” miatt a táborokban, a megmozdulás lecsendesítésére végül rendőrségi beavatkozásra volt szükség. A demonstrációk erősen elszaporodtak a nyugat-balkáni régióban és egyre több jel mutat rá, hogy tudatosan szervezik őket.

Szombaton több száz migráns tartott demonstrációt Boszniában, a horvát-bosnyák határtól 10 kilométer távolságra lévő Miral-tábor közelében, a megmozdulást végül a horvát hatóságok közbelépésével csillapítottak le. A tábor egyike azoknak, amiket a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) 2018-ban létesített, főleg egyedülálló férfiak befogadására.

A tábor jelenleg 1000 migránst számlál, ai háromszáz fővel több az előírt befogadóképességénél. A hírügynökség beszámolója szerint demonstrálók „szabadság”, „vissza a pénzünkkel” és „ne verjenek minket” felkiáltásokkal kezdtek tüntetésbe, és sokan börtönben végezték fenyegető megnyilvánulásaik miatt. A felkiáltások ellenére az esetnek egy sebesültje sem volt és a horvát rendőrség is tagadja a rendőrségi túlkapásokat.

Az elmúlt hetekben több hasonló demonstráció folyt a balkáni útvonalon, melyek elsősorban a média figyelmének felhívására irányultak, remélve, hogy a megindító képsorok miatt hamarabb juthatnak az EU-ba. Ezt a szerb-magyar határon zajló tüntetés is alátámasztja, ahol egyes bevándorlók nem sokkal korábban érkeztek a helyszínre a tömeget gyarapítani.

Ez a felhasználó Európát átszelve érkezett a szerb-magyar határra

A jelenségre a görög kormány is felfigyelt, miközben kezelni igyekezett a görög szigeteken zajló migránstüntetéseket. Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök bejelentette, hogy szigorúbb ellenőrzéseket vezet majd be az NGO-k szabályozására, mivel többen felbujtóként vesznek részt az agresszívvá váló tüntetéseken.

Ettől függetlenül a görög kormány engedve az Égei-tenger szigetein lakók nyomásának, egyelőre szünetelteti azon terveit, hogy ott újabb migránstáborokat hozzon létre, terveit a későbbiekben egyezteti az érintett szigetek kormányzóival.

A döntésben nagy szerepet játszott, hogy több száz, elkeseredett, a görög szigeteken lakó ember vonult a görög fővárosba, Athénba, hogy a szigeteken tervezett új migránstáborok felépítése ellen tiltakozzanak.

A menekültügyi eljárások felgyorsításával, 1200 új határőr szolgálatba állításával és új zárt táborokkal oldaná meg a görög kormány a túlzsúfolt migránsközpontok problémáját. A szigeteken lakók viszont nem akarnak újabb táborokat, úgy érzik, a görög kormány cserben hagyta őket. Kostas Moutzouris, az Észak-Égei-szigetek kormányzója a DPA német hírügynökségnek azt mondta, minden törvényes eszközzel fel fognak lépni, hogy megakadályozzák az új táborok építését. A Számosz szigetén lévő Vathí polgármestere, Georgios Stantzos a csütörtöki tüntetésen azt mondta, hogy a szigeteken élőknek is vannak emberi jogaik és arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vathíban lévő táborban és környékén több migráns él, mint a város lakosságszáma. Szerinte a görög kormánynak gondoskodnia kellene arról, hogy a migránsokat a regisztrációjukat követően a szigetekről a szárazföldre vigyék. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala szerint, míg 2018-ban körülbelül 50 500 migráns érkezett Törökországból Görögországba, addig ez a szám tavaly 74 600-ra nőtt.
Mint ismeretes február első hetében több száz fős migránsmenet indult meg Szerbiában Magyarország déli határa felé. A tévéközvetítésben az volt látható, ahogy a migránsok csomagokkal, batyukkal kisebb csoportokban gyalogoltak. A tömeget a szerb hatóságok igazoltatás nélkül engedték át a szerb ellenőrző ponton. A magyar oldalon felállított fizikai határzár állta egyelőre útját a karavánnak. A Magyar Televízió tudósítója azt is elmondta: eredetileg az volt a terv, hogy este Szabadkán gyülekeznek majd a migránsok, és pénteken hajnalban indulnak el a tompai határátkelő felé. A forgatókönyv azért változott, mert már szerda este több mint háromszáz migráns gyűlt össze a közeli Szabadka melletti erdős térségben. Néhány órai demonstrálás után a tömeget szétoszlatták és buszokkal elszállították a szerb hatóságok.

Ez is érdekelhet

origo.hu

15 év után szakított a magyar énekesnő

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

„Mindent elvesztettem, ő volt a társam” – félrediagnosztizálták a 28 éves, a 3 gyermekes édesanyát, belehalt

vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

travelo.hu

Csodálatos, ingyenes nádkoronasétány épült ezen a balatoni strandon

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert