POLITIK

Egy kicsinyes trükköző vezényli a kórust ellenünk

Egyre nyilvánvalóbb, hogy Manfred Weber fogja össze azokat az erőket az Európai Néppárton elül, akik Fidesz eltávolításában érdekeltek.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Több jel is arra mutat, hogy Manfred Weber kicsinyessége nem ismer határokat, ráadásul az EPP képmutató frakcióvezetője a szólásszabadságot is kétségbe vonja.

„A Fidesz és Orbán Viktor nem használták ki az lehetőséget arra, hogy tisztázzák magukat azokban az ügyekben, amik a párt tagságának felfüggesztéséhez vezettek” – mondta a német politikus Ráadásul Weber, aki szerint, a CEU sorsa sem rendeződött. Weber korábban egyértelműen a CEU Budapesten maradása mellett foglalt állást. Emlékezetes, hogy amikor legutóbb Budapesten járt a legeslegelső útja a CEU központjába vezetett.

Mindeközben Weber szokásához híven meglehetősen kettős játékot játszik. Amikor legutóbb Brüsszelben újságírók kérdezték, ezt válaszolta:

– A Fidesz képviselői megbízható munkát végeznek a frakcióban, hozzájárulnak pártunk európai parlamenti munkájához. A kérdés ugyanakkor a pártcsaládra vonatkozik és arra, hogy milyen értékek mentén politizálunk – fogalmazott a bajor politikus.

Egy kormányzópárt azért tartozik egy pártcsaládhoz, hogy ha az országnak védelemre, támogatásra van szüksége, akkor legyenek szövetségesei – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök legutóbbi rádióinterjújában azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlament (EP) csütörtökön elmarasztaló határozatot fogadott el el Lengyelországgal és Magyarországgal szemben, melyet a Fidesz pártcsaládjából, az Európai Néppártból is több képviselő megszavazott.

Sokan elárulták Magyarországot csütörtökön a néppárti képviselők közül is, „egy centiméterre voltunk attól, hogy kilépjünk„ az EPP-ből, mondta el Orbán Viktor. Hozzátette: a Fidesz csak azért nem lépett még ki a szövetségből, mert Franciaország, Olaszország és Spanyolország kiállt a vitában Magyarország mellett. Annak ellenére tették ezt, hogy az EPP egyes vezetői az európai parlamenti vita során pártfegyelemre, vagyis a Magyarország és Lengyelország elleni határozat megszavazására buzdítottak.

Weber kicsinyességét már a tavalyi EP-választási kampány előtt sokan megismerhették. Európai parlamenti képviselőként több mint 4300 eurós fizetést vághatott zsebre havonta, de a legtöbb költségét számla nélkül is megtérítik neki. Weber ennek ellenére az alsó-bajorországi Wildenbergben található házába jelentette be pártja, a német Keresztényszociális Unió (CSU) helyi szervezetének irodáját, hogy még az irodabérleti díj is a saját zsebébe vándoroljon. A politikus 15 év alatt egyes számítások szerint is mintegy 400 ezer eurót keresett a kicsinyes trükközés révén.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?