POLITIK

Ebben az európai városban már betiltották a karácsonyfát

Betiltja a karácsonyfát a radikális baloldali polgármester Bordeaux-ban, de a többi új francia polgármester is a hagyományok ellen harcol.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A Tour de France ellenzése, a karácsonyfák száműzése – a szélsőbaloldali, zöldpárti polgármesterek legújabb, rendkívül megosztó és vitatható döntései túlzás nélkül egész Franciaországban felháborodást keltettek.

A legérdekesebb Bordeaux. Ebben a hagyományosan konzervatív, gazdag városban a második világháború óta csak jobboldali polgármester volt. Közel fél évszázadon át Jacques Chaban-Delmas volt a polgármester (Pompidou alatt egyébként miniszterelnök is volt, 1969 és 1972 között), utána jött Alain Juppé, aki később szintén miniszterelnök is lett.

2013-tól meredeken emelkedni kezdett a bevándorlók száma Bordeaux-ban (egyébként 2006 óta 20%-kal több migráns él a városban), ők állampolgárság nélkül is szavazhatnak az önkormányzati választásokon. Minden felmérés szerint nagy többségük baloldali pártokat választ.

Bordeaux polgármestere, az Európai Zöldpárthoz (EELV) tartozó Pierre Hurmic most a közösségi hálókon a karácsonyfa-állítás hagyománya ellen szólalt meg, szerinte „kivágott fákról van szó„, amelyek már „halottak.”

Szeptember 10-i állásfoglalásában pedig arról beszélt, hogy 2020 végéig el kell fogadni egy, a „fák jogairól„ szóló megállapodást, ezért aztán szóba sem jöhet a hagyományos decemberi 24-i karácsonyfa-állítás Bordeaux főterén. „Ez az egész nem illik a mi növényzet-újratelepítési koncepciónkba”, fogalmazott a zöldpárti polgármester. De általában be akarja tiltani a karácsonyfa-állítást. Nyilvánvalóan nem tud bemenni a lakásokba, de javaslataival erősen tudja befolyásolni az emberek karácsonyfa-állítási szokásait. A fenyőfanevelők és -árusítók máris tiltakoztak.

Nézőpontja pontosan illeszkedik abba az eszmevilágba, amit egy másik zöldpárti önkormányzat, Lyon polgármestere képvisel. Ő sem a koronavírus-járvány elleni védekezést tartja legfontosabbnak.

Nem kell Tour de France, mert túl macsó

Lyon városának nem elsősorban a karácsonyfával van baja, hanem a Tour de France-szal. Egy újabb nagy francia hagyomány. A vidék Franciaországának nagy versenye. Egyes kisvárosokban már egy nappal előtte kempingszékeken vagy lakókocsikban várják a helyiek, hogy néhány percre lássák a versenyzőket. Maga a kerékpározás is a francia (vidéki) kultúra egyik alappillére.

A radikális baloldali polgármester viszont csak akkor engedi Lyonban, ha a „verseny komoly ökológiai fejlődésen„ megy keresztül. A polgármester szerint a verseny egyébként is „piacorientált, környezetszennyező és macsó”, így aztán jövőre biztosan elkerüli majd a várost. „Mennyi gépjármű kíséri ezeket a biciklistákat? Mennyi hulladékot generál ez az egész?„ tette föl a kérdést Grégory Doucet, Lyon zöldpárti (EELV) polgármestere a Le Progès nevű helyi lapban, majd odavetette a Tour de France rajongóinak, hogy „nem fogadható el az olyan sportesemények megszervezése, amelyek nem azt a kérdést teszik föl először, hogy mekkora a rendezvényük ökológiai lábnyoma.” Rennes-ben a szocialista Nathalie Appéré polgármester szorosan együttműködik az önkormányzat zöldpárti többségével, és ennek a már hagyományossá vált „vörös-zöld„ összefonódásnak köszönhetően jelentette be, hogy ez a város sem fogadja 2021-ben a világ legismertebb kerékpárversenyét.

A lyoni polgármester nem volt hajlandó a katolikus templomba belépni, de másnap letette egy mecset alapkövét

De nemcsak a sportversenyek kerültek veszélybe a zöld pártok által vezetett önkormányzatokban. Lyon zöld párti polgármestere, Grégory Doucet nem elégedett meg azzal, hogy lemondta a Tour de France megszervezését. A helyi kultúrában évszázados hagyományt jelentő katolikus ünnepséget, az 1643 óta létező „Vœu des Échevins” („Polgámesterek kívánságai„) rendezvényt egyenesen bojkottálta. „Az én fogalmaim szerint a laikusság (Franciaország 1905 óta laikus ország) azt jelenti, hogy a híveknek maguknak kell megszervezniük az ünnepséget”, üzente a polgármester az RCF katolikus rádióban a hívőknek, majd megtagadta, hogy az ünnepség keretein belül belépjen a Notre-Dame-de-Fourvière bazilikába és az évszázados tradícióknak megfelelően átadja a szokásos aranypénzt a katolikus érseknek, amivel a város a XVII. század óta minden évben megemlékezik a középkorban pusztító pestisjárvány áldozatairól. Sokan értelemszerűen azt a következtetést vonták le ebből, hogy a polgármester szakított az évszázados keresztény hagyománnyal, különösen annak fényében, hogy másnap épp egy iszlám mecset alapkövét tette le a városban. Azzal nem volt baja.

Az ünneprontók

Másképp látja ezt a kérdést a népszerű jobbközép politikus, Xavier Bertrand, Nicolas Sarkozy egykori köztársasági elnök közeli munkatársa és minisztere, Hauts–de –France régió elnöke.

„Nevezzenek a régi világhoz tartozónak, ha akarják, de nekem a karácsonyfa-állítás, a Tour de France és minden, bennünket egységbe kovácsoló hagyomány a társadalmunk kötőszövetét jelenti.”

Éric Ciotti, a jobbközép Republikánusok párt parlamenti képviselője szerint „a látszatökológusok, az igazi szélső balosok a Föld védelmére hivatkozva támadják a karácsonyt„. A zöld polgármesterek még Marlène Schiappa, Macron „állampolgárokért felelős minisztere” szerint is elvetették a sulykot, mert úgy nyilatkozott, hogy „a zöldpárti polgármesterek valójában minden olyan ünnepet betiltanak, ami hoz némi örömöt, ünnepet a társadalomba. Sokkal rosszabbak, mint az ideológusok, mert ők igazi ünneprontók„.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?