POLITIK

516 ezer új migráns kért letelepedési engedélyt az EU-ban

Több mint félmillió menedékkérelmet regisztráltak az idei év első kilenc hónapjában az Európai Unióban, ami mintegy 10 százalékkal magasabb az előző évi számoknál – írta kedden közzétett jelentésében az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO).
címkék:
  • Szerző: Ripost

A kérelmezők legnagyobb csoportját a szíriaiak, az afgánok és a venezuelaiak tették ki. Őket a pakisztániak, a törökök, az irakiak és a kolumbiaiak követték.

Összesen 516 ezren kértek nemzetközi védelmet az EU huszonnyolc tagállamában, illetve Norvégiában és Svájcban.

Az érintettek negyede olyan országokból érkezett, amelyek állampolgárai vízummentesen léphetnek be az EU területére.

Migránsok Bosznia északnyugati részén, Bihac közelében lévő vucjaki befogadótáborban 2019. november 15-én.Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

Az értékelésben kiemelték, hogy a kisebb népességű országok különösen nagy nyomásnak voltak kitéve, júliusban például lakosságarányosan a legtöbb menedékkérelmet Cipruson, Máltán, Görögországban, Svédországban és Luxemburgban nyújtották be.

Az idén megvizsgált kérelmek mintegy 34 százalékát bírálták el pozitívan, ami 1 százalékpontos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A határozatra váró elsőfokú beadványok száma szeptember végén körülbelül 508 ezer volt.

Az adatok alapján a Jemenből és Szíriából érkezők kapják meg legnagyobb számban a menekültstátuszt (84 százalékuk), míg a Moldovából és Észak-Macedóniából kérvényezőknek csak maximum 1 százaléka.

Háborús övezetről teljesen helytállóan csak Jemen esetében beszélhetünk, Szíria legnagyobb részén már nem folyik katonai konfliktus, az ilyen jellegű összetűzések csupán elszigetelt esetek a közel-keleti államban.

Az Európai Számvevőszék jelentése alapján az unió lakosságának a 18%-a rendelkezik első- és másodgenerációs bevándorló felmenőkkel.

Ez nagyjából 90 millió embernek felel meg, akik közül 21 millióan (4%) nem rendelkeznek EU- állampolgársággal.

2013 és 2016 között 3,2 millió bevándorló szerezte meg valamely EU-s ország állampolgárságát.A migránsok többsége családegyesítés címén érkezett a kontinensre.

Míg a Trump-adminisztráció korlátozni akarja a családegyesítést, addig Brüsszel ezt az integráció egyik alapjának tekinti. A bevándorlók elsősorban öt tagállamban tömörülnek, amelyek a következők: Németország, Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország.

Jelenleg a harmadik országbeli állampolgároknak abban az uniós tagállamban kell védelemért folyamodniuk, ahol először beléptek az Unió területére. A kérelem benyújtásával menedékkérőkké válnak. Akkor kapják meg a menekültstátuszt vagy a nemzetközi védelem más formáját, ha a nemzeti hatóságok kedvező döntést hoznak.

Menekültügyi határozatok az EU-ban

2018-ban 634 700 nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be az EU-ban, Norvégiában és Svájcban. Összehasonlításképpen ez a szám 2017-ben 728 470, 2016-ban pedig csaknem 1,3 millió volt.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?