Létrehozva: 2022.07.29.
Módosítva: 2022.07.29.

Női miniszterelnöke lehet Olaszországnak

Giorgia Meloni a legesélyesebb.

Szerző Ripost

A hazánk szempontjából is igen jelentős olaszországi fejlemények mentén egy újabb fontos döntés született. Az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párt vezetője, Giorgia Meloni lehet Olaszország következő miniszterelnöke, ha a szeptember 25-re kiírt parlamenti választásokat a hárompárti ha a jobbközép–jobboldali koalíció nyeri meg.

Ez annak köszönhető, hogy a szövetség megállapodott abban, hogy az ekkor legtöbb szavazatot kapó párt adhatja majd a Sergio Mattarella olasz elnök elé terjesztendő jelölt nevet.

A megállapodás a jobbközép vezetők szerdai találkozóján született. Meloni, akinek jobboldali pártja jelenleg a közvélemény-kutatások élén áll, hétfőn ultimátumot adott a másik két nemzeti pártnak, mondván, hogy nincs értelme a szövetségnek a miniszterelnök-jelölt személyéről szóló megállapodás nélkül.

A Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette jobbközép Forza Italia (FI) azt javasolta, hogy a választások után a jobbközép törvényhozók szavazására halasszák a döntést. Előbb nyerjünk, aztán meglátjuk, ki emeli magasba a serleget – mondta Antonio Tajani, az FI koordinátora.

A szerdai ülésen azonban Meloni álláspontja érvényesült, miután a Liga vezetője, Matteo Salvini is kiállt amellett az elv mellett, hogy a legtöbb szavazatot kapó párt kapja meg a jogot a miniszterelnök-jelölt kiválasztására is. Giorgia Meloni rendelkezik a megfelelő megbízólevéllel és tekintéllyel ahhoz, hogy egy magas szintű kormány miniszterelnöke legyen, amely nemzetközi szinten is hiteles és szilárdan kötődik Európához, akárcsak Matteo Salvini és a Forza Italia és a koalíció más részeinek sok más szereplője – fűzte végül hozzá Berlusconi.

Mindent megváltoztató olaszországi jobboldali fordulat miatt aggódik Brüsszel azután, hogy a kormánykoalícióban résztvevő két jobboldali párt vasárnap bejelentette, hogy nem hajlandó tovább együttműködni a baloldali Öt Csillag Mozgalommal.

Ezzel a már amúgy is rendkívül vékony jégen álló Mario Draghi vezette kormány helyzetét tették szinte tarthatatlanná. A Silvio Berlusconi-féle Hajrá, Olaszország! (FI) és Matteo Salvini Ligája alkalmatlan és megbízhatatlan partnernek nyilvánította a bevándorláspárti Giuseppe Conte vezette M5S-t, ezzel gyakorlatilag lekapcsolták a lélegeztetőgépet Draghi kormányáról, amit Sergio Mattarella köztársasági elnök helyezett üzembe, amikor a múlt héten nem fogadta el a miniszterelnök lemondását.

A Giorgia Meloni vezette jobboldali Olasz Testvérek (FdI) az FI-vel és Legával összefogva jelenleg a felmérések szerint a szavazatok mintegy 46 százalékát kapnák, de a parlamentbe be nem kerülő pártoktól leszámított százalékokkal egy most megrendezett választás során elérnék az ötven százalék feletti támogatást. Ez az Európai Unióban hatalmas földrengést okozna, és már jelennek is meg az úgynevezett olasz „szélsőjobboldal” vélt előretörését prognosztizáló baloldali lapok írásai.

Érdekes módon az kormány végét nem a bevándorlási krízis sújtotta olasz partok, sem az egyre súlyosbodó gazdasági helyzet okozta. Ez inkább az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok kapcsán robbant ki. Az is meglepő, hogy nem a jobboldali pártok, köztük a kormányon kívüli FdI ellenzi a fegyverszállítmányokat Ukrajnának, hanem a baloldali M5S.

Illetve még ők sem igazán, csak az ilyen segítséget a védelmi fegyverekre korlátoznák, támadó jellegű katonai felszerelést nem küldenének. Az ilyen megkülönböztetés viszont elég ellentmondó, főleg, ha az adott ország egy katonai agresszió ellen kénytelen védekezni.

Berlusconi és Salvini is egyaránt utaltak arra, hogy üdvözölnék az előrehozott választásokat, de a jobboldali összefogás, az olasz politikai tradíciókat figyelembe véve egyáltalán nem egy garantált tény. A múltban ugyanis lényeges szakadék nyílt az elvhű Giorgia Meloni, aki nem támogatta a baloldali migránspárti Draghi kormányt, és két másik jobboldali veztő, Berlusconi és Salvini között, akik sokak meglepetésére beadták derekukat Mario Draghi meghívásának.

Berlusconi pártjának népszerűségén az a döntés ugyan nem sokat változtatott, stabilan a nyolc százalék körül mozog, Salvini pártja viszont jelentősen veszített népszerűségéből, a baloldali kormányba való belépésétől számítva huszonnégyről mindössze tizenöt százalékra esett vissza pártja támogatottsága.

Giorgia Melonit viszont a jelek szerint az olasz választók megjutalmazták a konzervatív politikája mellett való megingathatatlan kiállásáért, az FdI népszerűsége Salvinihez viszonyítva épp ellenkező ívet írt le, és 15-ről 23-ra emelkedett támogatottsága, amivel ma a legerősebb olasz pártnak számít.

A politikai viták befejezésére szólított fel Olaszországban Giorgia Meloni.

Erre azután került sor, hogy a múlt vasárnapi önkormányzati választásokon vereséget szenvedett a jobboldal. Meloni szerint a jobboldali koalíció nem kockáztathatja a közelgő, 2023-as parlamenti választások eredményét, éppen ezért arra fogja kérni Matteo Salvinit, a Liga párt vezetőjét és Silvio Berlusconit, a Forza Italia elnökét, minél hamarabb találkozzanak, hogy elkerüljék a további viszályokat. Salvini üdvözölte az ötletet, elmondása szerint ő már holnap készen áll a találkozóra.

Giorgia Meloni a 2022-ben zajló Ifjúság Európai Éve egyik reklámfotójára hivatkozott, amely a kezdeményezés közösségi kampányát kíséri.

A felvételen egy fiatal lány látható, akinek haját hidzsáb takarja el, amit a muszlim nők és lányok kamaszkortól hordanak. A fotót kísérő szöveggel az európai értékekről kezdeményeztek vitát. Az Il Giornale értesülése szerint a kampányfelvételt hétfőre visszavonták éppen Giorgia Meloni tiltakozásának következtében.

Az iszlám fátyol semmiképpen nem képvisel európai értéket - írta közösségi bejegyzésében Giorgia Meloni. Hangoztatta, hogy „Európában a nők évszázadokon át tartó harccal megszabadultak az elnyomásnak ehhez hasonló jelképeitől”.

Meloni hozzátette: nem érzi szükségét, hogy a kivívott szabadságról a nők Európában lemondjanak „a baloldal számára kedves politikai korrektség jegyében”.

Bejegyzése végén pedig az európai feminista mozgalmakhoz fordult, azt kérdezve, hogy miért nem hallatják szavukat: „Nincs semmi mondanivalójuk?”.

Megszólaltak a témáról az olasz jobboldali Liga párt politikusai is. Valeria Alessandrini szenátor szerint „aggodalmat és zavart kelt, hogy Európa kitart a női elnyomás jelképeinek támogatása mellett (...), szabadságunkat, kultúránkat, hagyományainkat veszélyeztetve”.

Anna Rita Tateo, a Liga képviselője a római parlamentben úgy vélte, „Európa úgy teszi fel a fiatal nők fejére a kendőt, mintha az lenne a normalitás”. Azt mondta, hogy nagyon sok nő a saját életét teszi kockára, amikor nemet mond a fejkendő viselésére. A hidzsáb „az elnyomás és az üldözés jelképe, az iszlám kendő nem képviseli a mi fiataljainkat és a közöttünk élő fiatal nők jövőjét” - jelentette ki.

Kiválónak nevezte az Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatait Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, aki a 2023-as választásokra készülve Milánóban elindította pártja választási kampányát.

Meloni kijelentette: a magyar miniszterelnökkel változatlanul kiváló a kapcsolata. Mint fogalmazott, „annál is inkább, mivel olyan európai pártcsalád elnöke vagyok, melynek jelentős kelet-európai tagsága van”.  

Giorgia Meloni arra utalt ezzel, hogy 2020 szeptemberétől az Európai Konzervatívok és Reformisták Szövetsége (ECR) pártcsalád vezetője, melynek többek között a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), valamint a cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) is a tagja.

A háború kirobbanása óta Ukrajna mellett kiálló Giorgia Meloni hozzátette, hogy „más érzékenységgel” közelíti meg a konfliktust, de „figyelembe veszi” a magyarok nagy többsége által újraválasztott Orbán Viktor álláspontját is.

Giorgia Meloni így reagált az olasz sajtó megjegyzéseire, melyek arra hívták fel a figyelmet, hogy római látogatásán a héten Orbán Viktor csak Matteo Salvinivel, a szintén jobboldali Liga elnökével találkozott, és az FdI elnökével ez alkalommal nem. „Találkozás és együttműködés még nagyon sok lesz (..) ez nem verseny a jobboldali pártok között, ahogyan a sajtó látja, a külpolitika ennél sokkal komolyabb és összetettebb” - jegyezte meg Meloni.        

A jobboldali politikus Milánóban bemutatta pártja április 29. és május 1. között zajló konferenciáját, amely az FdI kormányprogramját hivatott bemutatni. A jelenleg ellenzékben politizáló párt, amely a felmérések szerint vezet a támogatottságban, ezzel indítja meg kampányát a jövő tavasszal esedékes parlamenti választásokra készülve.

„Az a célunk, hogy kormányra kerüljünk” - jelentette ki Giorgia Meloni. Kifejtette, a konferenciával a párt bizonyítani kívánja, hogy politikai programja van, megfelelő vezetői csapattal rendelkezik, amely képes kormányzati szerepet vállalni, és a párt a civil élet képviselői számára is vonzó erőt képviselhet. „Válsághelyzetben nem kísérletező politikára van szükség, bűvészmutatványokra, jelszavakra. Akkor sikeres a politika, ha vízióval bír, realista, és helyt tud állni” - fejtette ki Meloni.  

Megjegyezte, hogy az FdI-t sem kerülte el a „szélsőséges” jelző, amelyet a fősodratúnak mondott világnézet „ragaszt rád megkülönböztetésként, amikor veszélyesnek tart”. Hozzátette: „én ezt a saját bőrömön tapasztaltam”.

Elemzők szerint a párt választása nem véletlenül esett Milánóra: az FdI a Liga hagyományosan észak-olaszországi szavazóbázisát kívánja megszólítani.

Giorgia Meloni elismerte, hogy a január 29-i államfőválasztás óta nem beszélt a Ligát vezető Matteo Salvinivel, de hangsúlyozta, hogy az olasz jobbközép egységén dolgozik.

A Liga külpolitikai felelőse, Lorenzo Fontana úgy vélte, a jobbközép csakis egységben nyerheti meg a belpolitikai és az európai kihívásokat.

Az olasz sajtóban megjelent kommentárok szerint az FdI és a Liga között szoros verseny zajlik a júniusi helyhatósági választások előtt. Az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá, Olaszország! szövetsége azonban együtt indul a jelenlegi felmérések szerint nekik kedvező 2023-as parlamenti választásokon.

 

 


 

origo.hu

Döbbenet: végleg eldőlt Dárdai Pál jövője a Herthánál?

origo.hu

Orbán Viktor az ukrán elnökkel tárgyalt

borsonline.hu

Hódi Pamela rózsaszín lufival jelentette be a szenzációs hírt: jön a harmadik

magyarnemzet.hu

Ez vár Szoboszlai Dominikre az új Liverpoolban az edzőjelölt jó ismerője szerint

ripost.hu

Kiürítették a vásárlókkal teli Tescót, nagy baj történt a péntáraknál

hirtv.hu

Átfogó támadásba kezdett Oroszország

origo.hu

Alufóliasisakos Magyar Péter: a röhögéstől fetreng az internet

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. május 6-12.: Páratlan lehetőségek

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyarország minden nyomásgyakorlás ellenére kimarad a háborúból

POLITIK

V. Naszályi Márta saját kezűleg leragasztotta fideszes ellenfele plakátját

POLITIK

Hszi Csin-ping: Immár hetvenöt éve jó barátok vagyunk Magyarországgal

POLITIK

Macron szerint elkerülhetetlen az összecsapás Oroszországgal