Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2022.10.05.
Módosítva: 2022.10.05.

Megküzdött a mellrákkal Bori, most a sorstársain segít

Halom Bori: Ha csak egyetlen nőt meggyőzök, nyert ügyem van.

Szerző Ripost

Nyolc évvel ezelőtt alakult a Mellrákinfó Egyesület. Alapítója, vezetője és motorja Halom Bori, aki 2012. novemberében kapta kézbe saját diagnózisát, miszerint mellrákja van. Ő azóta megküzdött a gyilkos kórral, és úgy tűnik, győzött. Missziója és küldetése, hogy önkéntes kollégáival az érintetteket segítsék, és emellett minden nőt meggyőzzenek arról, hogy a mellrákszűrés valóban életet ment, hiszen 98 százalékban a betegség gyógyítható - írja a Metropol.

Fotó: DTMédia

Fáradhatatlanul tartanak felvilágosítást különböző cégeknél, rendezvényeken. Senkinek sem mondanak nemet, aki megkeresi őket.

Van, hogy 5 nő ül előttem egy előadáson, van, hogy 80, van, hogy akár százan is hallgatnak online, de ha csak egyetlen nőt meggyőzök arról, hogy menjen el szűrésre, már nyert ügyem van 

– vallja a HALOMBORI, akinek a neve így egybeírva csupa nagybetűvel gyakorlatilag fogalom. Fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy egyetlen nőt se veszítsünk el mellrákban, és rengeteg ötlete van, hogyan lehet megszólítani őket, hogy menjenek el szűrésre.

A nevéhez fűződik például a Pink Gasztro kampány és a Pink Péntek a pékségekben nevű esemény. Utóbbihoz kézműves pékségek csatlakoznak, amelyek rózsaszín pékáruval népszerűsítik az emlőrákszűrés fontosságát, a Pink Gasztro programhoz pedig számos hazai vendéglátóhely társul, rózsaszín ételeket és italokat felvéve az étlapjára októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapjában. A Mellrákinfó Egyesület a pink ételekből-italokból befolyó összegből kap támogatást, amit aztán jótékony célra fordítanak. Tavaly például vénaszkennert vettek a székesfehérvári kórháznak.

Ezt a betegséget nem lehet megelőzni, viszont a rendszeres szűréssel időben felismerhető és 98 százalékban gyógyítható. Mégis kevesen, a nők 40-50 százaléka jár csak el a szűrővizsgálatokra. Bár a kezemben lenne a megfelelő eszköz, módszer, amivel a – még – nem érintett nőket is meg tudom szólítani. Egész évben igyekszünk aktív kommunikációt folytatni velük is, ahogy az érintettekkel, de néha azt gondolom, bárhogy „kiabálunk”, nem hallják meg. Talán ha fizetnénk minden nőnek, hogy elmenjen a számára megfelelő vizsgálatra? Lehet, hogy kéne csinálni egy közvéleménykutatást, hogy ki, milyen jutalomért menne el 

– töprengett el a beszélgetés közben Bori, aki rengeteg sorstársának nyújt segítséget és ad reményt hihetetlen energiával és életigenléssel. Pedig amikor 10 éve megtudta a szörnyű diagnózist, az ő világa is összedőlt

Miután jól kibőgtem magam, és elmondtam a szűkebb környezetemnek, nem volt más választásom, mint összeszedni magam és tenni, amit az orvos mond. Volt egy emlőeltávolító műtétem, amivel egy időben betettek egy expander nevű, bőrtágítót a mellem helyére, amit hétről-hétre töltöttek föl egy fiziológiás sóoldattal, hogy a kellő méretre táguljon a bőr, hogy legyen helye a későbbi végleges implantátumnak. Ezután kaptam 6 kemoterápiás kezelést, amitől nekem is kihullott a hajam, majd 28 sugárterápiás kezelést. A legvége ennek a hosszú útnak a mellbimbó, az areola tetoválás, amivel lezárja az ember ezt a kicsit sem könnyű, sokszor kimerítő, elkeserítő hosszú utat. Szoktam mondani, hogy azért ez nem egy nátha

– mesélte Halom Bori, aki a betegsége első pillanatától blogolt, majd megalapította a Mellrákinfó Egyesületet, mert tudta, érezte, hogy ez az ő útja.

Nemrég Csopakon szerveztek konferenciát az érintett nőknek, ahol számos szakembertől kaphattak és kérhettek információt, tanácsot, és tabuk nélkül beszélgethettek a betegségükről és a gyógyulás folyamatáról. 

Nem tudom, hogy jól csinálom-e vagy sem, de az biztos, hogy amikor a kendős, parókás hölgyek önfeledten kacagnak pár percre megfeledkezve a saját bajukról, akkor az nekem maga a mennyország

– mondta Bori, akinek az előadásai felérnek egy stand up műsorral is, hiszen mindig megnevetteti a hallgatóságát

Az időben felismert mellrák gyógyítható

Magyarországon évente 8500 nőnél diagnosztizálnak mellrákot, és körülbelül 2500 nő hal meg a késői felismerés miatt. Rendszeres mammográfiai szűréssel a betegség a korai stádiumban rendkívül jó arányban gyógyítható. De míg a skandináv országokban a nők 80 százaléka jár rendszeresen szűrésre, addig ez a szám nálunk csak 40 százalék körül van.

Ha kétséged van, vagy bármit tudni szeretnél, van egy zárt Facebook-csoport: Mellrák után is van élet – együtt könnyebb. Ebbe a felvételt az [email protected] emailcímen lehet kérni.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egész Ukrajna lángokban, minden eddiginél nagyobb támadás indult

origo.hu

Milliókat képes megölni az orosz Sátán II, a Földön nincs olyan pont, ahová ne érne el

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

magyarnemzet.hu

Ő a felelős a 7-0-s zakóért az NB I-ben, az edző amatőr viselkedésről beszélt

ripost.hu

"A világ legkísértetiesebb otthonában élek – tele van elátkozott babákkal, sírkövekkel és koporsókkal"

mandiner.hu

Toporzékol a Bloomberg: Orbán túlságosan ügyesen használja ki Oroszország, Kína és a Nyugat konfliktusát

origo.hu

Kulcsár Edina és G.w.M: még meg sem született a második baba, máris jöhet a harmadik

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

magyarnemzet.hu

Stratégiai fontosságú lehetett a DK-nak, hogy egy belső bizalmi emberük legyen a főváros rendészeti parancsnoka

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Lehull a lepel! Ezért működnek a mai napig anyáink gyógyító praktikái

MEDICINA

2 egyszerű arcápolási trükk, amitől sokkal gyorsabban eltűnnek a ráncaid

MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod