kulcsár edina
A hordóban érlelt, jó minőségű savanyú káposzta fantasztikus hatással van a szervezetre. Mutatjuk, mennyi mindenre jó ez a csodaszer!
A savanyú káposzta rengeteg magyar étel alapja, de érdemes belőle nyersen is fogyasztani. Isteni az íze és tele van vitaminokkal. Többféleképpen támogatja a szervezetet, ezért érdemes többet is fogyasztani belőle. Mutatjuk csodálatos hatásait!
A savanyított fejeskáposzta tejsavtartalma felveszi a versenyt a legjobb joghurttal is. A tejsav megakadályozza az élelmiszerek a rothadását, és rendkívül jó hatással van a bélrendszerre. A tejsav-, vagyis laktobaktériumok a vastagbélben fejtik ki hatásukat, így a fertőzések, stressz és antibiotikum-kúrák után segítenek helyreállítani az egyensúlyt a bélrendszerben. A savanyú káposzta magas rosttartalma miatt minden felesleges anyagot kipucol a belekből, közben megköti a vizet. Rendszeresen fogyasztva egészséges és kiegyensúlyozott lesz a bélműködés. Ha a levét fogyasztod, még a májadra is jó hatással lesz. Napi 1 deci fogyasztása mellett érezhetően csökken a káros baktériumok hatása, erősödik a bélflóra, tehermentesül a máj.
Nagyon magas C-vitamin tartalma mellett rengeteg B1-vitamint, karotint és niacint tartalmaz. Ásványianyag-tartalma is jelentős: kálium, kalcium, foszfor és magnézium is van benne. Ezek mindenképp szükségesek az egészséges és erős immunrendszer működéséhez.
Érdemes a káposztát bevenni az étrendbe, hiszen zsírégető hatásáról is ismert. Fogyókúrázóknak szuper lehetőség. Kalóriatartalma nagyon alacsony, 10 dekában mindössze 20 kalória van. Továbbá a benne lévő jótékony anyagok nemcsak a zsírt égetik, de méregtelenítő hatásuk is van. Nem véletlen, hogy még a böjtöléshez is sokan fogyasztják.
A savanyú káposzta sem mindenkinek való, főleg nem korlátlan mennyiségben. Epebetegeknek, emésztőrendszeri betegeknek, puffadásra hajlamosaknak problémát okozhat. Megterhelő lehet a savanyú káposztában lévő élelmirost- és illóolaj. Ez főleg akkor veszélyes, ha hozzáadott zsiradékkal vagy füstölt hússal készítjük el, nem pedig önmagában fogyasztja valaki. A rakott káposztát érdemes római tálban lefedve készíteni, így csökkenthető a tápanyagveszteség.