Létrehozva: 2016.10.19.

Gyógyerőt rejt a magyar zöldség: 5 savanyú káposztás csúcskaja!

A káposztánál nincs egészségesebb téli alapanyag! Pláne besavanyítva eszméletlen sok vitamint rejt. Használd ki és fõzz káposztát! Egyszerû, ötletes és finom ételeket mutatunk, tuti siker az asztalnál!

A savanyú káposzta az egyik legegészségesebb alapanyag, ami ráadásul rendkívül sokféleképpen felhasználható!

Igazi multivitamin-forrás! C-vitamin mellett számos egyéb vitamin és ásványi anyag megtalálható benne!

Az alábbi receptek hozzávalóinak beszerzésekor érdemes egy kicsit többet venni belőle, így főzés közben, előtte vagy utána nyersen is csipegetheted. Úgy a legegészségesebb!

Íme az új káposztás receptek, melyek közül bármelyik remek választás a hűvös őszi napokon!

 


Savanyú káposztás bableves


Hozzávalók:

  •  60 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg szárazkolbász
  • 30 dkg füstölt-főtt tarja
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 kis konzerves vörös bab (24 dkg)
  • 1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
  • 2 púpos ek liszt
  • 1 dl olaj
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2,5 liter víz
  • só, bors

  • Így készítsd:
    1. A káposztát hideg vízben mosd át, csavard ki és kb. 2,5 liter vízben tedd fel főni. A kolbászt karikára, a tarját apró kockára, a répát karikára vágd.

    2. A kolbászt és a tarját add a leveshez, és fűszerezd.

    3. Ha már a káposzta kellőképpen megfőtt, add hozzá a sárgarépát, az átmosott, lecsepegtetett konzerv babot.

    4. Készíts rántást (olaj-liszt, majd fokhagyma és pirospaprika), majd a tejföllel csomómentesen keverd el.

    5. Ha répa is megfőtt, a forró leves levével hígítsd fel a rántást és csorgasd a levesbe.


    Savanyún sült oldalas

     


    Hozzávalók:

  • 1,5 kg oldalas
  • 2-3 virsli
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2-3 paradicsom
  • kevés olaj a páchoz
  • lestyán
  • 2 ek mustár
  • só,bors
  • paprika

  • Így készítsd:
    1. Darabold fel az oldalast. A fűszereket keverd el olajjal és kend meg vele a húst

    2. Tedd egy éjszakára hűtőbe. Ha római tálban szeretnéd készíteni, az edényt áztasd be egy éjszakára.

    3. Tedd a  sütőtálba a savanyú káposztát , karikázd rá a virslit és fektesd rá az oldalast. Dobj még mellé hagymát, fokhagymát, paradicsomot.

    4. Tedd a tálat a NEM előmelegített sütőbe, állítsd 180 fokra és kb. 1,5 óra alatt megsül

    5. Az utolsó negyed órában vedd le róla a tetejét, hogy a hús teteje ropogósra piruljon.

    6. Köretként petrezselymes burgonyát kínálhatsz hozzá.


    Savanyú káposztás kenyér


    Hozzávalók:

  • 1/2 kg savanyú káposzta
  • 2 pár virsli, felkarikázva
  • 375 g kenyérliszt
  • 1/2 zacskó szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál köménymag
  • 2 evőkanál vaj
  • 2,5 dl langyos víz

  • Így készítsd:
    1. Dinszteld meg kevés vajon a káposztát. Add hozzá a babért, vöröshagymát is és párold negyed órát, majd vedd ki belőle a fűszereket és hagyd kihűlni a káposztát

    2. A kenyérhez a lisztet keverd el az élesztővel. Add hozzá a sót, a köménymagot, a langyos vizet és a vajat. Kézzel vagy géppel dagaszd meg a tésztát, majd meleg helyen keleszd meg.

    3. Lisztezett deszkán kb. 36x36 centis négyzetté nyújtsd ki.

    4. Halmozd a káposzta felét a tésztára, tedd rá a virsliket, majd a maradék káposztát

    5. A tészta széleit hajtsd fel, kend meg vízzel és dolgozd jól össze.

    6. Előmelegített sütőben kivajazott lapon 200 fokon kb. 50 perc alatt csuda finom ropogósra sül.


    Vörösboros csülkös káposzta

     


    Hozzávalók:

  • 2 közepes kicsontozott csülök
  • 2 kg savanyú káposzta
  • 2-4 dl vörösbor
  • bors
  • pirospaprika
  • babérlevél
  • 2-3 nagyobb hagyma
  • zsír

  • Így készítsd:
    1. A csülköt kockázd fel. A káposztát (ha nagyon savanyú, akkor mosd át) aprítsd fel, a hagymákat szintén kockázd.

    2. A hagymát zsiradékon dinszteld, tűzről levéve szórd meg paprikával. Add hozzá a csülköt és tedd vissza a tűzre. Főzd pár percig, majd fűszerezd és öntsd fel vörösborral.

    3. Párold addig, míg a csülök teljesen meg nem puhul

    4. Ha kellően megpuhult a hús, add hozzá a káposztát és fél óra múlva kész is van


    Korhely leves lencsével


    Hozzávalók:

  • 50 dkg füstölt sertéscsülök
  • 10 dkg gyulai kolbász
  • 30 dkg lencse
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 80 dkg savanyú káposzta  (vecsési fehérboros amit nem kell kimosni)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 5 dl tejföl
  • 5 dkg liszt
  • 1 teáskanál mustár
  • babérlevél
  • só, bors

  • Így készítsd:
    1. A füstölt csülköt hideg vízben tedd fel főni, pár szem fekete borssal, 1 hagymával, és 1-2 gerezd fokhagymával. Időközben a lencsét áztasd be.

    2. A másik hagymát dinszteld meg, szórd meg paprikával és öntsd fel kevés vízzel.

    3. Erre kerül a savanyú káposzta. Ha a csülök félpuha, vedd ki a főzőléből, csontozd ki és a húst darabold fel. A kolbászt karikázd és add a káposztához.

    4. Tedd bele a lencsét, babért, és 1 gerezd zúzott fokhagymát. A főzőlevet kicsit felöntheted, de ne legyen több, mint fél liter.

    5. Végül, ha minden megpuhult, akkor a tejfölt a liszttel, mustárral keverd ki és habard be vele a levest.
     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek